Kategoriler
Konut Kredisi

Konut kredisi kullanımında yüzde 35’lik artış var

Konut kredisi kullanımları, 2021 yılının Mart ayından itibaren artış göstermeye başladı. Konut satışları Ocak, Şubat ve Mart aylarında düşüş gösterse de Mart ayında durum tam tersine döndü. Gayrimenkul sektörünün tekrar yükseliş elde etmesi, konut kredilerine olan talebi artırdı. Bundan dolayı 2021’in Mart ayı itibariyle konut kredilerinin toplam hacmi tam yüzde 34 seviyesini buldu. Ayrıca gayrimenkul sektörü açısından durgun geçmiş olduğu bilinen Ocak, Şubat ve Mart aylarının genelinde de bir artış durumu mevcut. Çünkü bu aylar dahilinde kullanılan kredi oranı da geçen yıla kıyasla artarak 552 milyon TL’ye ulaştı.

Kredi alımı artarken konut satışları azalıyor

Mart ayının gayrimenkul sektörü için iyi geçmiş olmasına rağmen ilk aylarda konut satışları düştü. Geçen yılın yani 2020 yılının aynı dönemine göre konut satışlarında yüzde 23’lük azalma mevcut. Fakat tekil olarak Mart ayına bakıldığında, alım satımın yaklaşık yüzde 2 artış gösterdiği anlaşılıyor. Her ne kadar konut satışları aynı büyük yükselişi göstermese de gayrimenkul sektörü tekrar canlanmaya başlamış halde. Bu etkinin yaz döneminde devam etmesi durumunda büyük atılımlar meydana gelecek.

Konut kredisi ile birlikte diğer kredi türleri de yoğun talep aldı

Mart ayı itibariyle talep gören kredilerin genelinde bir artış söz konusu. Bundan dolayı konut kredileri ile birlikte ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi gibi daha farklı kredilerde yoğun talep gördü. İlgili artışlar ise kredi türlerine göre şunlar:

  • Taşıt kredileri: Yüzde 74
  • İhtiyaç kredileri: Yüzde 41

Yani pandemi dolayısıyla olumsuz etkilenen finansal hareketlilik tekrar yükselişte. Bu durumun süreğen olması gayrimenkul sektörüne büyük katkı sağlayacak.

Kredi alımları pandemi süreci devam ederken yükseliş gösterebilir

Pandemi döneminde pek çok sektör olumsuz etkilendi. Alım ve satım faaliyetlerinin düşmesi ile bir dönem boyunca kredi kullanımı çok düşse de; artık insanların yeni normale alışmaya başladı. Dolayısıyla konut kredisi başta olmak üzere diğer pek çok krediler talep yoğunluğu görebilir. En azından Mart ve Nisan aylarındaki belli yükselişler bunun iyi bir işareti sayılır.

Buna benzer emlak haberlerine ulaşmak için BURAYA tıklayabilirsiniz.