Kategoriler
Gündem

WhatsApp’tan çocuk istismarına karşı önlem

Ünlü mobil mesajlaşma uygulaması WhatsApp şüpheli bulduğu kişilerin uygulamaya girmesini engelleyecek ve şüpheli olarak nitelendirdiği grupları silecek.

Facebook’un bünyesinde yer alan 45 milyona aşkın üyesi bulunan ve Google Play mağazasından 1 milyardan fazla indirme istatistiğine sahip popüler mesajlaşma ve çağrı uygulaması yeni bir kararını bildirdi.

The Next Web’de yer alan habere göre adını ve açıklamalarını şüpheli olarak değerlendirdiği grupları kapatıp bu grubun üyelerini de kalıcı olarak engelliyor. Engellenen kullanıcılar ise Hizmet Koşullarını ihlal ettiklerine dair otomatik bir yanıt alıyor.

WhatsApp grupları inceliyor

Uygulamanın kendi bloğuna yapılan açıklamada bu kararın çocuk istismarının önüne geçmek için alındığı ifade edildi. Grupların makine öğrenmesi (yapay zekâ) teknolojisinin bulunduğu bir sistem aracılığıyla incelendiği, uygulamanın blog yazısında açıklandı. Ücretsiz olarak hizmet sunan uygulama, spam ve rahatsız edici mesaj gönderen numaraları da engelliyor. Uygulamada, ayrıca, “Şikâyet Et” özelliği de hâlihazırda yer alıyor.

WhatsApp‘in diğer güvenlik önlemleri

Uygulamada iletilen mesajlar uçtan uca kodlanıyor. Böylece hizmet veren örgütten başka hiç kimse, mesajlara ulaşamıyor. Kullanıcılar, profilini belli bir kitle haricinde gizleyebiliyor. Ayrıca, kişiler mesajlaştığı tüzel veya gerçek kişiyi otomatik olarak doğrulayabiliyor. Birçok platformda yer alan uygulamanın güvenlik tasarımı hakkında yeterliliği kanıtlanmış durumda. Yakın zamanda kaynak denetiminden geçen WhatsApp uygulamasının 2016 yılında tespit edilen tek açığı yazlım kodlarının bağımsız değerlendirmeye açık hâlde bulunması oluyor.

Uygulama hangi platformlarda çalışıyor?

Akıllı telefonlar için geliştirilen ve karşılıklı fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermeye imkân sunan uygulama; iOS, Android, Blackberry, Windows Phone, Symbian, Tizen, Firefox OS işletim sistemlerinde çalışırken bilgisayarlar için Windows ve MacOS işletim sistemlerinde çalışıyor. Ancak bilgisayardan oturum açabilmek için telefonun İnternet bağlantısı olması gerekiyor.