Kategoriler
Toki Haberleri

Arnavutluk Deprem Konutları teslim edildi

TOKİ tarafından Arnavutluk’un Laç kentinde depremzedeler için inşa edilen Arnavutluk Deprem Konutları için teslim töreni yapılmıştır. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum katılmıştır. Ayrıca TOKİ Başkanı Ömer Bulut ve çok sayıda bürokrat katılmıştır.

Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, Arnavutluk’taki depremin ardından bölgeye yardıma koşan ilk ülke olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Erdoğan; “Bugün toplam 522 konutu içeren, yaklaşık 42 milyon euroya mal olan konutları teslim ediyoruz.” dedi. Erdoğan, konuşmasına törende bulunanları selamlayarak başlamıştır. Ardından; “Buradan sizlerin vesilesiyle bütün Arnavutluk’a, Arnavutluk’taki bütün kardeşlerimize aziz milletimizin kucak dolusu selamlarını iletiyorum. Bu anlamlı törende sizlerle birlikte olmaktan, sizlerin heyecanına, coşkusuna ortak olmaktan büyük bahtiyarlık duyuyorum. Arnavutluk’un sevinci sevincimiz, problemi de bizim problemimizdir. Sizlerin huzur ve esenliğini kendimizinkinden ayrı tutmuyoruz. Aynı acıları daha önce birçok defa yaşamış bir ülkenin insanlarıyız. 21 Eylül ve 26 Kasım 2019 tarihlerinde meydana gelen depremler, Arnavut halkı kadar bizim de yüreğimizi dağlamıştır.” açıklamasında bulunmuştur.

Arnavutluk Deprem Konutları açılışı dostluğu taçlandırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem konutları açılışıyla Türkiye-Arnavutluk dostluğunu taçlandırdıklarını açıklamıştır. Ayrıca; “Bu vesileyle depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Rabbim böyle acıları bir daha yaşatmasın diyorum. Ölenleri geri getiremeyiz ancak geride kalanların hayatlarını kolaylaştıracak adımları atmak bizim elimizdedir.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamlamıştır; “İnşa ettiğimiz Arnavutluk Deprem Konutları ile bu bölgedeki 522 ailenin hayatının bundan sonraki kısmını huzur ve güven içinde geçirmesini temin ediyoruz. Teslim törenini gerçekleştirmek üzere bir arada olduğumuz deprem konutlarının, Laç Şehri sakinlerine hayırlı olmasını diliyorum. Bu konutlarda, aileleriniz ve bütün sevdiklerinizle ömür boyu huzur ve sağlık içinde oturmanızı diliyorum. Çevre Bakanlığımız ile TOKİ başta olmak üzere, bu projelerin hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm kurumlarımızı, yüklenici firmaları, mühendisinden işçisine herkesi tebrik ediyorum. Değerli Dostum Edi Rama’nın şahsında Arnavutluk makamlarına süreç boyunca verdikleri destek için teşekkürlerimi iletiyorum.”

“Yeni yuvalarımızı özgün bir mimariyle hazırladık”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, törende konuşma yapmıştır. Kurum, kardeş ülke Arnavutluk’ta yaşanan depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine de başsağlığı diledi. Kurum, yaşanan depremden sonra inşa edilen 522 yeni konut ve 37 iş yerinin teslim töreninde bir araya gelindiğini belirtmiştir. Ayrıca, afetzedelere yeni ve sıcak yuvalarında sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir hayat geçirmeleri dileğinde bulunmuştur. Murat Kurum, Türkiye ve Arnavutluk ilişkilerinin geçmişten gelen büyük gönül bağı ve kardeşlik üzerine kurulduğunu dile getirmiştir. Ayrıca ortak tarihin, iki ülkeyi her gün biraz daha birbirine yakınlaştırdığını söylemiştir.

Bakan Kurum, depremin hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla AFAD, Türk Kızılay, TOKİ ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün Arnavutluk’a hareket ettiğini ve hızlı biçimde çalışmalara başladıklarını hatırlatmıştır. Ayrıca Murat Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bugün de hamdolsun konutlarımızı, ticari ünitelerimizi teslim etmenin mutluluğunu, gururunu yaşıyoruz. Yeni yuvalarımızı, kadim medeniyet değerlerimizden aldığımız ilhamla bölgenin tarihi ve kültürel duygusuna uygun, özgün bir mimariyle hazırladık. Yeni konutların, iş yerlerinin, sosyal alanlarının depremzede kardeşlerimize yepyeni bir hayat sunmasını temenni ediyorum. Arnavutluk’tan doğan akarsuların Tuna’ya, oradan da Karadeniz’e ulaştığı gibi Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ortaya koyduğu ufukla, yeni gönül bağları, kardeşlik köprüleri inşa etmek için tüm gücümüzle çalışacağız. Türkiye olarak geçmişte olduğu gibi gelecekte de her alanda, her anlamda Arnavutluk’taki kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Ayrıca diğer Toki Haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version