Kategoriler
Dekorasyon Ekonomi Gündem

Beyaz eşya satışlarının ‘konut’ etkisi

Beyaz eşya satışları, Haziran 2021’de yüzde 5 oranında düşüş yaşanmıştır. TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer; “Haziran itibariyle iç pazarda yüksek baz etkisi ve azalan konut satışlarının olumsuz etkilerini görmekteyiz.” demiştir.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2022 yılının Ocak-Haziran dönemine yönelik sonuçlarını paylaşmıştır. Ayrıca sektörde yaşanan gelişmeleri online düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşmıştır. TÜRKBESD verilerine göre; 2021’in ilk 6 aylık döneminde 6 ana üründe Türkiye satışları 2020’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 27 oranında yükselmiştir. İhracat yüzde 47 oranında, üretim ise yüzde 48 oranında yükselme kaydetmiştir.

TÜRKBESD’e üye firmaların iç satış ve ihracat olmak üzere toplam satışları ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41 oranında artarak 17 milyon 426 bin 912 adet olarak gerçekleşti. Haziran 2021’de iç satışlar 2020’nin aynı döneme göre yüzde 5 düşüş göstermiştir. Ayrıca ihracatta yüzde 29 oranında artış görülmüştür.

“Konut satışlarının etkisini görmeye başladık”

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer; “Sektörümüz 2021’in Ocak-Haziran döneminde hem Türkiye hem de ihracat pazarlarında çok iyi bir sınav vermiştir. Haziran 2021 itibariyle iç pazarda yüksek baz etkisi ve azalan konut satışlarının olumsuz etkileri görülmektedir. İlerleyen dönemde COVID-19’un seyri ve ekonomi üzerindeki etkileri satışlarımızda belirleyici bir etken olacaktır.” şeklinde konuşmuştur.

Can Dinçer, Türkiye beyaz eşya sektörünün 60.000 doğrudan, 600.000 dolaylı istihdamla ekonomi için önemli bir itici güç teşkil ettiğine değinmiştir. Dinçer, “Bayram, düğün ve yazlık sezonu içerisindeyiz. Dolayısıyla yaz dönemi, elektrikli ev aletlerine olan talebin yüksek olduğu dönem olmaktadır. Tüketici ihtiyacının yüksek olduğu bu zamanlarda kredi kartı taksit sayıları tüketicilerin alım gücünü destekleyen bir etkendir. Enflasyon rakamlarının yükselişte olduğu bir dönem yaşanmaktadır. Bu sebeple kredi kartı taksit sayılarında kısıtlamaya gidilmesi tüketicilerin ihtiyaçlarını ötelemesine neden olmaktadır.” ifadelerini kullanmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…tıklayınız…

Exit mobile version