Kategoriler
Emlak Haberleri

Çin emlak krizi büyüyor

Çin emlak krizi ile karşı karşıya kalmış durumdadır. Peki neden Çin bu kriz ile karşı karşıya kalmıştır. Haberimizde bunun sebebini açıklamaya çalışacağız. Emlak krizi Çin’i vurmuş durumda, bu konu hakkında Citigroup tarafından bilgilendirme yapılmıştır. Yapılan açıklamada Çin devletinde gayrimenkul sektöründe büyük kriz olduğu bilgisi verilmiştir.

Çin devletinde bir çok şehirde  konut satın almış olan vatandaşların ipotekli konut kredilerini ödemeyi reddettiği belirtilmektedir. Bu durum ise Çin devletinin bankaları üstündeki baskıyı artırmasına neden olabilir. Ayrıca  Çin emlak krizi olayı emlak krizinin tehlikeli bir noktaya doğru gitmesine neden olabilmektedir. Bu krizden kurtulmak isteyen Çin devleti daha fala tehlikeli bir yöne doğru gitmektedir.

Çin emlak krizi büyüyor

Citigroup tarafından verilen bilgiye göre Çin devletinin 22 farklı kentinde konut alan vatandaşların inşaatı devam eden konutlar için ipotekli konut kredisini ödemek istememektedir. Reuters tarafından yapılan habere göre gayrimenkul ile ilgili olan vatandaşların protestosu, elinde 6 trilyon dolarlık ipotekli konut kredisi olan bankaların denizaşırı emlak tahvillerinde temerrüde düşme riskini artırdığı belirtilmektedir.

Çin devlerinde gayrimenkul ile ilgili firmaların konutların inşasını bitirmeden satmasına izin verilmektedir. Emlak ile ilgilenen vatandaşların yeni taşınmazlarına sahip olmadan önce ipotekli konut kredilerini ödemesi gerekmektedir. Bu ödemeler, emlak geliştiricileri tarafından inşaatları finanse etmek amacıyla kullanmaktadır. Bu durumda ise ödeme grevi temerrütleri artırabilir.

Japonya merkezli finans şirketi Nomura ise konu ile ilgili bir rapor yayınlamıştır. Bu rapora göre ön satışlar Çin devletinde konut satmanın en yaygın yolu, bu nedenle oradaki riskler yüksek denilmiştir.

Konut fiyatları düşmeye devam ediyor

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun son verilerine göre, 70 şehirde yeni konut fiyatları Mayıs ayında da düşmeye devam etti. Konut alıcıları işleri ve gelirlerine yönelik artan belirsizlikle piyasadan uzaklaştıkça emlak satışları da düşmektedir. Emlak sektöründeki sıkıntı, 2020 yılında Pekin şehrindeki emlak firmaları için kolay kredilere yönelik sıkı önlemler almaya başlamasıyla tetiklendi. Bu da birçok büyük geliştirici için nakit sıkıntısına neden olmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version