Kategoriler
Ekonomi

Dövize endeksli Türk Lirası mevduatları ne demek! Detaylar belli oldu

Dövize endeksli Türk Lirası mevduatları ne demek? Konu ile ilgili detaylar bugün belli olmuştur. 20 Aralık 2021 tarihinde kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan yaptığı açıklamada Türk Lirası mevduatı olan vatandaşların döviz artışından etkilenmeyeceği bir sistemden bahsetmişti. Dün akşamdan bu yana bu sistemin detaylarının nasıl olacağı merak ediliyordu.

Bugün konu ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından bir açıklama gelmişti. Açıklamada bu konun detaylarının açıklanacağı bildirilmişti. Bakan Nureddin Nebati  Twitter hesabından bir açıklamada bulunmuştur. Açıklamada; “Dövize endeksli Türk lirası mevduatları ile ilgili yeni düzenlemelerin ayrıntılarını Saat 14:00’te açıklayacağız. Bankalarımız da gün içerisinde işlemlere başlayacaktır. Milletimize hayırlı olsun.” demişti.

Dövize endeksli Türk Lirası mevduatları ne demek? İşte detaylar

Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz kuruna endeksli Türk Lirası mevduatları ile ilgili detayları açıklamıştır. Dövize endeksli Türk Lirası mevduat hesapları ile ilgili yapılan yeni düzenlemenin detayları artık belli oldu. Düzenlemeye göre mevduat hesapları 3,6,9 ve 12 ay olarak açılabilecektir. Açılan hesabın vadesi dolduğunda ise kur değişiminin faiz oranından daha fazla olması durumunda meydana gelecek olan fark müşterinin mevduat hesabına TL olarak yansıtılacaktır.

Eğer 3,6,9 ve 12 aylardan birini seçip de bu vade sürelerine uymadan önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap otomatik olarak normal vadesiz hesaba dönüştürülecektir. Böylece mevduat sahibi faiz geliri elde etme hakkını kaybedecektir.

Oluşacak kur farkının hesaplanabilmesi için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) her gün saat 11:00’de dolar döviz alış kuru yayınlayacak. En düşük faiz oranı ise TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacaktır. Bu uygulamanın katılım bankalarında da yürürlüğe girebilmesi için çalışmaların devam ettiği bildirilmiştir.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version