Kategoriler
Emlak Haberleri

Efe Bezci Bakanlığın konut düzenlemesini değerlendirdi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı’nın Ağustos’ta açıklayacağı projeyle 81 ilde vatandaşların aidat öder gibi bedellerle ev sahibi olacağı çalışmayı başlatacaklarını duyurmuştur. Kurum ayrıca TÜFE üzerindeki kira artışlarına da kanuni yaptırım uygulanacağını bildirmiştir. Ayrıca bakanlığın çalışma yapacağını duyan fırsatçı ev sahipleri ise zam dönemi gelmemesine karşın ‘Bir daha zam yapamam’ düşüncesiyle kiracılara zam yapmaya başlamıştır. Efe Bezci’nin bu konu hakkındaki düşüncelerini haberin devamında bulabilirsiniz.

Efe Bezci Bakanlığı Çalışmaları Hakkında Bilgi Verdi

Besa Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Efe Bezci, bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi vermiştir. Bezci,  “Kurum, Cumhurbaşkanı’nın Ağustos’ta açıklayacağı projeyle 81 şehirde vatandaşların aidat öder gibi bedellerle ev sahibi olacağı çalışmayı başlatacaklarını duyurmuştur. Ayrıca Kurum, TÜFE üzerindeki kira artışlarına da kanuni yaptırım uygulanacağını söylemiştir. Dört bakanlığın ev sahiplerini ve kiracıları mutlu edecek şekilde çalıştığını 10 gün içinde Cumhurbaşkanı’nın bu çalışmayı kamuoyuyla paylaşacağını ve sonrasında da yasal düzenlemeyi Meclis’e sunup kanunlaştıracağını aktarmıştı” dedi.

Ev sahipleri harekete geçti

Bezci, bakanın 10 gün içinde düzenlemenin Meclis’e sunulacağının açıklamasının ardından ev sahiplerinin harekete geçtiğini aktarmıştır. Ayrıca “Bunun duyulmasıyla gayrimenkulde hareketlilik başlamıştır. Bazı fırsatçı ev sahipleri ‘Bir daha zam yapamam’ korkusuyla kiracılara zam yapmaya başlamıştır. Son günlerde bu tarz şikayetlerle sıkça karşılamaya başladık” dedi.

Zam yılda bir kere yapılabilir

Efe Bezci, TÜFE’nin üzerinde zam yapılamayacağını ve bu zammında yılda bir kere olacağına dikkat çekmiştir. Ayrıca; “Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesine göre taraflar ayrı bir anlaşma yapmamışsa kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek şartıyla belirlenmektedir” ifadelerini kullandı.

Mal sahibinin istediği oranda artış yapılmaması tahliye nedeni olarak kabul edilemez

Bezci, en yüksek zam oranının son 12 ayın yıllık TÜFE oranlarının ortalaması şeklinde uygulanabileceğini söylemiştir. Ayrıca; “Taraflar bu değişim oranının altında bir oranda kira artışı olduğunda anlaşabilirler, ancak üstünde anlaşamazlar. Yazılı kontratlarında eğer daha düşük bir oran belirlenmişse o zaman bu oran geçerli olur. Böyle bir durum yaşayan kiracılar, ev sahibinin istediği artışı kabul etmeyerek, yasal orandaki artış ile kiralarını ödemeye devam edebilirler. Mal sahibinin istediği oranda artış yapılmaması tahliye nedeni olarak kabul edilemez.”

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version