Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkul alım satımlarında düzenleme

Tüketici Kanunu’nda gerçekleştirilecek farklılıklara gayrimenkul alırken veya satarken yapılan sözleşmelerin noter huzurunda yapılma mecburiyeti koyulmuştur. Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre; Tüketicilerin en fazla şikâyet ettiği alanlarla ilgili yeni düzenlemeler getirilmektedir. İddiaya göre, AK Parti’nin hukukçuları ve Ticaret Bakanlığı, tüketicinin en çok şikayet ettiği alanları belirlemiştir. Ayrıca bu alanlardaki yeni çalışmalara başlamıştır. Bakanlığa gelen başvurularda; tüketicilerin en çok gayrimenkul alım satımları, abonelik sözleşmeleri, devre mülk-devre tatil sözleşmelerinden oluşan problemler, taksitli satışlardaki şikayetleri ve cayma haklarını gündeme getirdi. Bu konularla alakalı tüketiciler için yeni düzenlemelerin yapılmasına karar verilmiştir.

Gayrimenkul Alımlarında Taksitini Ödeyemeyen Vatandaşlara Kolaylık Sağlanacak

Taksitli satış sözleşmeleriyle alakalı, sözleşmede belirtilen zaman içerisinde tüketicinin taksitini ödememesi hususunda, tüketici lehine adımlar atılabilecektir. Tüketicinin zamanında ödememesi hususuna düşmesi zor olacak. Tüketici Kanunu’nda bulunan cayma hakkıyla ilgili, tüketici için bazı kolaylıklar sağlanacaktır. Araç kiralama sözleşmeleri ve taksitli satış sözleşmeleriyle ilgili tüketicinin cayma hakkına yönelik adımlar atılacaktır.

Gayrimenkul Sözleşmeleriyle İlgili Düzenleme

Gayrimenkul alım ve satım sözleşmelerine ilişkin tüketici lehine düzenlemeler yapılması planlanmaktadır. AK Parti kaynakları, bu alanda tüketiciler tarafından çok fazla şikâyet olduğunu belirtti. Ayrıca yeni düzenlemeyi “İnşaatken yapılan satışlarda, kötü niyetli müteahhitler bir daireyi birden fazla kişiye satabilmektedir. Dolandırıcılık hadiseleri meydana gelmektedir. Yeni düzenlemeyle satış vaadi sözleşmelerinin noter huzurunda yapılmasını öngörmekteyiz. Ayrıca kat irtifakı kurulmadan satış yapılamayacaktır. Noter huzurundaki satış vaadi sözleşmeleri sırasında alıcı o dairenin ipotekli mi hacizli mi yoksa başka birine de mi satışı olmuş hepsini görecektir. Tapuda farklılık gerektiren her şey noterde yapılacaktır. Gayrimenkul alım satım sözleşmelerinde, vadesinin ne olacağı, ne zaman teslim edileceği gibi konular olacak” diye açıkladı.

Devre Mülk Sözleşmeleri 10 Yıldan Az Olmayacak

Devre mülk ve devre tatil sözleşmeleriyle alakalı da yine tüketici lehine düzenlemeler bulunmaktadır. Tatil sözleşmelerinde sözleşme döneminin 10 yıldan az olamayacağı düşünülmektedir. AK Parti kaynakları, bu konu hakkında “Burada tüketici lehine adımlar var. Devre tatil sözleşmelerinde mesela, verilecek hizmet hususunda ‘her şey dâhil’ neyi kastetmektedir. Hangi hizmetleri verecek bunlar belli olacaktır. Alıcı ve satıcı bunu karşılıklı beyan ve kabul edecek” diye belirtti.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version