Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkul ve inşaat sektörü Proptech ile dönüşüyor!

Proptech, gayrimenkul ve inşaat sektöründe teknoloji ile yeni iş modellerini kapsayan bir trend konumundadır. Türkiye’de bu alandaki faaliyetler hızla yayılmaktadır. Teknoloji çağıyla birlikte yaşamımızın her alanına yapay zeka ve robotlar dahil olmaktadır. Ayrıca pandemi ile birlikte bu süreç daha da hız kazanmıştır. Ekonomist Dergisi’nden Levent Gökmen Demirciler’in haberine göre; gayrimenkul teknolojileri biçimde tanımlanan Proptech’in de hızla yayılmaktadır. Proptech, Fintech ile beraber dünyadaki en büyük alanlardan biri olmaktadır. Ayrıca fintech ile ikiz kardeş biçiminde nitelendirilmektedir. Bu konuda Türkiye’de dünyanın gelişmiş ülkelerindeki kadar hızlı bir gelişim göstermemiştir. Ancak buna rağmen bu alanda inşaattan paylaşım ekonomisine kadar geniş bir yelpazede imkanlar bulunmaktadır. Türkiye’de özellikle risk sermayesi yatırım şirketleri, girişimciler ve melek yatırımcılar bu alana yatırımlarda bulunmaktadır. Üstelik halihazırda 200 civarı girişim mevcuttur.

Kümelenme Planı Var

Gayrimenkul sektöründe önümüzdeki yıllarda en önemli çalışma alanlarının başında dijitalleşme ve otomasyon konuları yer almaktadır. Proptech, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin öncelik sağladığı konu başlıklarından biridir. GYODER, orta vadede bir ekosistem yaratmayı planlamaktadır. GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, bu konuda farkındalık oluşturup sonrasında kümelenme ve anlamlı iş ilişkileriyle ekonomik katma değer yaratmayı amaçladıklarını dile getirmiştir.

Ayrıca GYODER Gayrimenkul Teknolojileri ve Girişimcilik Komitesi teknoparklar, uluslararası inovasyon ve girişimcilik merkezleri ve hızlandırıcı merkezler ile iş birliklerinde bulunmaktadır. Böylece Proptech’deki girişimlerin büyümesini ve gelişimini destek sağlamaktadır. Bu kapsamda, Türkiye’nin Proptech girişimlerinin haritası da ivme kazanmıştır. Kalyoncu, “Mentörlük programımızla girişimcileri sektör profesyonelleriyle bir araya getireceğiz. Yatırımcılarla girişimcilerin buluşabilmesi için Proptech Pitching Day kapsamında etkinlikler planlıyoruz. Teknoparklarla iş birlikleri yapıyoruz.” şeklinde konuştu. İnsanlar dijital alanlarda mülkleriyle ilgili bilgi sahibi olmayı veya sektörü takip etmek istiyor. Tapuların bile dijitalleşeceği bu alanda yeni fırsatlar da oluşacaktır.

Proptech Girişimlerinde Dünyanın Gerisindeyiz

Türkiye’de 200 adet, Hollanda, İspanya Almanya gibi ülkelerin her birinde 600-800 arası girişim bulunmaktadır. İngiltere’de 1000 adetin üstünde, Rusya’da 700 adet girişim bulunmaktadır. Ayrıca BEA’da 50 adet girişim mevcuttur. İsrail’de inşaat teknolojilerinde 250’ye yakın girişim bulunmaktadır. Üstelik yapay zeka ve robotik girişimler yoğun durumdadır. Mete Varas, bu alanda seri girişimci ve danışmanlık yapmaktadır. Varas, 2018’de ekosistemi büyütmek, bilinirliği ve bilgi paylaşımını artırmak için İstanbul’da EurAsia Proptech Initiative ismiyle bir oluşum hayata geçirmiştir. Bu oluşum dünya genelindeki 80’e yakın benzer ağla bağlantılıdır. Ayrıca 5 seneden beri Türkiye Proptech Haritası’nı yayınlamaktadır.

EurAsia Proptech Initiative Kurucusu Mete Varas, dünyada bu alandaki yatırımların rekor kırmaya devam ettiğini vurgulamıştır. Varas, Türkiye’de Proptech alanında çalışan 200 civarında girişim tespit ettiklerine değinmiştir. Ayrıca ilerleyen süreçte bu alana yönelik yatırımların artacağının altını çizmiştir. Proptech, gayrimenkul sektörünün dijitalleşmesini ve yeni iş yapış biçimlerine verilen bir isimdir. Ofis, konut, lojistik vb. alanlarda yeni iş modelleri sağlayan birçok girişim bu alanda hizmet sunmaktadır. Bir inşaatın tasarlanmasından yapılmasına, hatta yıkım işlemlerine kadar her alanında Proptech girişimlerinden faydalanılmaktadır.

Türkiye’nin Potansiyeli Var

Varas, son 10 yılda yalnızca ABD’de 90 milyar dolarlık yatırım yapıldığına dikkat çekmiştir. Ayrıca Varas; “Asya, Avrupa, Latin Amerika’da da bu alanda gelişen pazarlar. Türkiye, potansiyeli oldukça yüksek bir ülke. Fakat sektörde kayıt dışı oranının yüksek olması, şeffaflık için beklenen adımların atılmaması, yerleşik şirketlerin yönetici kadrolarının konvansiyonel bakış açısı gibi nedenler hızlı büyümesini engelliyor.” açıklamasında bulunmuştur.

Türkiye’de pazar yerleri, veri, mobilite, işlem, park, inşaat, emlak danışmanlığı, nesnelerin internetiyle birlikte perakende, lojistik, ofis gibi dikeylerde girişim bulunmaktadır. Son süreçte mülk yönetimi, varlık yönetimi alanlarında girişimler çoğalmıştır. Misal, Missafir adlı şirket kısa, orta, uzun vadeli konutların kiralanması işlerinde faaliyet gösteriyor. Komşuların birbirleriyle iletişimini kuran uygulamaların dışında inşaat sahasında iş planında ne görülüyorsa o işlerin yapılıp yapılmadığını kontrol eden sistemler ile elektronik imza ve park girişimleri de bulunmaktadır.

Hayatı Kolaylaştırıyor

Proptech’te emlak alım satımı tarafında ilk akla gelen 2000’lerin başından bu yana hayatımızda olan ilan siteleri oluyor. Günümüzde ilan siteleri listeleme ile birlikte kullanıcılarına sigorta, mortgage konusunda yönlendirme, değer tahmini gibi katma değerli servisler sağlamaktadır. Alım satıma aracılık eden online emlak danışmanlığı modelleri de hayata geçirilmiştir. Bu model sonrasında dünyada ibuyer olarak adlandırılan ve gayrimenkulün bizzat firma tarafından alındığı ve ardından satışından kar edildiği model bulunmaktadır.

Endeksacom Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, Türkiye’de de gayrimenkul sektörünün teknolojik dönüşüm sürecinde olduğuna değinmiştir. Ayrıca Öğüt; “Proptech alanındaki uygulamaların yaygınlaşmasıyla gayrimenkul sektörü teknolojiyle daha fazla etkinleştirilecektir. Gayrimenkul yatırımında yenilikçi çözümler artacak. Ayrıca gayrimenkul daha da cazip bir yatırım aracı olacaktır.” açıklamalarını yapmıştır.

Pandemi koşulları Proptech sürecine hız kazandırmasıyla birlikte uygulamalar daha geniş bir kullanım alanına kavuşmuştur. Altın Emlak Genel Müdürü M. Hakan Özelmacıklı, dijital sözleşmeler, drone çekimleri, uzaktan kapı açma gibi birçok teknolojinin hızla gayrimenkul sektörüne değer kattığını belirtmiştir. Özelmacıklı, taşınmazların farklı biçimlerde tanıtılması ve değerlemesine olanak sağlayan bu teknolojilere özellikle yeni nesilin daha fazla ilgi duyduğuna değinmiştir.

“Proptech’e geçiş devam edecek”

Theo MSEKA / Hepsiemlak Ceo’su; “Covid-19 salgını global arenada online çözümlere geçişi hızlandırmaktadır. Ancak buna rağmen Türkiye bu trendi yakaladı diyemeyiz. Proptech’e geçiş, ilerleyen süreçlerde de devam edecektir. Hepsiemlak olarak Türkiye’deki Proptech ekosisteminin gelişimine yoğun olarak yatırım yapıyoruz. Hepsiemlak Türkiye’deki Proptech endüstrisinde ön planda olan bir marka konumundadır. Kiralama ve satın alma aşamasında işin başından itibaren tüketicinin hayatını kolaylaştırıyoruz.”

Ağaoğlu, yatırımcı veya proje ortağı olacak

Ağaoğlu Şirketler Grubu, şimdiye kadar 40.000’den fazla konut, ofis ve ticari alan üretmektedir. Şirket bünyesinde de Proptech’de yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Ağaoğlu CEO’su Burak Kutluğ şu bilgileri veriyor; “Temel iş kolumuzun yarattığı sinerjileri de değerlendirebilmek için gayrimenkullere dönük finansal ödeme sistemleri teknolojileri, tesis yönetimi faaliyetlerinin verimini artırıcı teknolojilere katkı sağlıyoruz. Ayrıca bazı gayrimenkul merkezli hizmetlerimizin dijitalleştirilmesi ve yine inşaat hacimlerinin endüstriyel üretim yoluyla oluşturulması gibi bir çok alanda, yatırımcı veyahut da proje ortağı şeklinde katkıda bulunuyoruz. Bu konuda bünyemizde yetkin bir ekip kurmakla beraber teknoloji ekosistemindeki doğru paydaşlarla çalışıyoruz. Global olarak dünyanın en büyük teknoloji platformlarıyla çok önemli iş birlikleri kurmada önemli adımlar attık. Temel iş kollarımız olan gayrimenkul, enerji ve turizm alanlarında teknoloji ve sürdürülebilirlik ekseninde büyümeyi ana stratejilerimizden biri olarak belirledik. Bu alanda sektöre liderlik edeceğini düşündüğümüz güzel girişimlerimizi ve ortaklıklarımızı da kısa süre içinde paylaşmayı hedefliyoruz.”

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version