Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Kdv düzenlemesi konut fiyatlarını düşürecek mi?

Ankara Remax Borsa Brokeri Halil Egemen, konutta KDV sadeleştirilmesi piyasalarda zam olarak yansıyabileceğini kaydetti. Ayrıca, ‘KDV düzenlemesi Türkiye’de konut üretimini ve fiyatları düşürmeyecektir. Tüketimi değil, üretimi teşvik edici adımlar atılmalıdır’ dedi.

Halil Egemen, inşaat hammadde fiyatlarındaki yükselişin ve arsa fiyatlarının suni olarak artması nedeniyle yatırımcıların büyük projelere girmediğini belirtti. Ayrıca arsa satışlarında kısmen vergi indiriminin sağlanması ile maliyetlerinin KDV üzerinden düşürülmesinin sektör bakımında pozitif olduğunu belirtti. Fakat bunun konut fiyatlarını düşürmeye etkisi olmayacağını da ekledi. Ayrıca KDV düzenlemesinin talebin artıran bir etki uyandıracağı için fiyatlara zam olarak yansımasının kaçınılmaz olacağını belirtti.

Halil Egemen: Konut fiyatlarının fahiş oranlarda yükselmesi arz-talep dengesinin bozulmasından kaynaklanmıştır

Egemen, konutta üretimi yükseltici teşviklerin yapılması gerektiğine dikkati çekti. Ayrıca ‘konut fiyatlarının fahiş oranlarda artması arz-talep dengesinin bozulmasından kaynaklanmıştır. Asıl problem imalattadır. İnşaat ham madde fiyatlarında suni ve keyfi fiyat artışları yapılmaktadır. İnşaat firmaları maliyetleri öngöremedikleri ve sermayeleri olmalarına karşı piyasada mal bulamadıkları için yeni konut projeleri üretmeye karşı oldukça isteksizler’ dedi.

Konut fiyatları astronomik rakamlara doğru gidiyor

Halil Egemen, satılık ve kiralık konut fiyatlarının astronomik rakamlara doğru gittiğini söyledi. Ayrıca barınma probleminin toplumsal bir krizi yol açmadan yapılması gerekenleri şu şekilde özetledi;

‘Kendi vatandaşımız barınma problemi yaşarken, vatandaşlık karşılığı yabancılara konut satışı uygulamasına artık son verilmelidir. Acilen, her gruba karşın konut üretilmesini sağlayıcı uygun maliyetli arsa üretilmelidir. Büyükşehirlerde kentsel dönüşümü hızlandıran ve inşaat şirketlerine yatırıma teşvik edici adımlar atılmalıdır. Ayrıca Belediyeler uygun maliyetli arsa üretmelidir. En önemli yapılması gerekense inşaat ham madde üretimini artırmak için piyasaya daha fazla üretici firmaların girmesi sağlanmalıdır. Talebin fazla olduğu yerde fiyatlar aşağı çekilecektir. İnşaat ham madde üretimi yapmak isteyen firmalara çok cazip teşvikler sağlanmalıdır.’

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version