Kategoriler
Emlak Haberleri

Kira artışı oranları açıklandı. İşte güncel rakamlar…

Ülke genelinde yıllık ortalama kira artışı Aralık ayında %68,7’ye yükseldi. Antalya %84,8’lik yükselişle ilk sırada yer aldı. Ayrıca İstanbul %80’lik artışla ikinci oldu. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) sahibinden.com sitesindeki ilan verilerini kullanarak rapor hazırladı. Bu rapora göre Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık artış oranı Aralık ayında Kasım’a göre 5 puan artışla &68,7 oldu. Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 26 TL oldu. Yıllık kira artışı İstanbul’da %84,6, Ankara’da %62,6 ve İzmir’de %56 oldu.

İstanbul kira artışı en fazla olan 2.şehir oldu

Bu gelişmeler neticesinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları İstanbul’da 40 TL, Ankara’da 18 TL, İzmir’de ise 26 TL oldu. Reel kira fiyatları da hem ülke genelinde hem de üç büyük şehirde yükseldi.

 

Kiralık konut sektöründe bir hareketlilik göstergesi olarak kullanılan kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranı Kasım ayına göre hem ülke genelinde hem üç büyük ilde yükseliş gösterdi.

Antalya Kira Artışı En Fazla Olan Şehir Konumunda

Türkiye genelinde yıllık kira artışı en fazla olan şehir, ortalama %84,8’lik artışla Antalya oldu. Antalya’da 100 metrekarelik bir konutun ortalama kirası 3 bin TL oldu. İstanbul %84,6’lık artışla ikinci, Muğla %80’lik artışla üçüncü oldu. Ayrıca Mersin %77,1’lik artışla dördüncü oldu.

Turizm başkenti Antalya’da 2021’de ki toplam konut satışları içinde yabancılara satış oranı %18,6 olmuş. Yabancı talebin artması konut fiyatlarındaki ve kiralardaki artışta etkili olmuştu.

 

Gölbaşı, Ankara’nın En Fazla Kira Artışı Gözlenen İlçelerinden Oldu

Betam’ın ilk kez bu ayki raporda incelediği Ankara’nın ilçelerindeki kira oranları, en yüksek artışın %98,6 ile Gölbaşı’nda gözlendi. Ayrıca en düşük artışın ise %31,4 ile Polatlı’da olduğunu gösterdi. Çankaya %74,4, Yenimahalle %68,1 ve Etimesgut %66,7 ile kira fiyatı artışlarının en yüksek olduğu ilçelerdir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version