Kategoriler
Emlak Haberleri

Kiralar arttıkça haneler birleşiyor

Pandeminin ardından konut ve kira fiyatları, hızla artış göstermiştir. Ekonomideki netsizlik, işsizlik ve çalışan fakirliği gibi etkenler gençleri ebeveynleriyle birlikte uzun yıllar yaşamaya zorlamaktadır. Prof. Dr. Barış Erdoğan, Gençlerin evden ayrılmak veya yeni bir aile kurma hayallerini ertelediğini belirtmiştir. Ayrıca kiraların artması ve ekonomik sebeplerden dolayı hanelerin birleştiğini de söyledi. Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Erdoğan, yaşam şartlarının zorlaşmasından dolayı ailelerinin yanında kalan gençlerin yaşayabileceği fiziksel ve psikolojik sorunlar hakkında önemli değerlendirmeler yaptı.,

Prof. Dr. Barış Erdoğan: Gençler hayalleri erteliyor

Prof. Dr. Barış Erdoğan, pandeminin ardından konut ve kira fiyatlarının artması, ekonomideki netsizliğin, işsizliğin ve çalışan yoksulluğu gibi birçok etkenin gençleri aileleriyle birlikte uzun yıllar yaşamaya zorladığını vurguladı. Ayrıca; “Böyle olunca gençlerin evden ayrılma veya yeni bir aile kurma hayalleri erteleniyor. Evden ayrılanlarsa tekrar yuvaya dönüyorlar. Aslında bu yeni bir problem değil. Genç yetişkinler pandemi öncesinde de ekonomik sebeplerden dolayı ailelerinden ayrı yaşamakta problemler yaşıyordu. Çünkü emlak fiyatları ve yaşam maliyetleri gelirlerden daha çabuk artıyor.” dedi.

Kiralar yükseldikçe evler birleşiyor

Prof. Dr. Barış Erdoğan, üniversite diplomasının giderek iş garantisi olmaktan çıkmış durumda olduğuna da dikkat çekti. Ayrıca; “Bulunan işler de genellikle esnek çalışma saatleri, proje tabanlı iş adı altında çalışan yoksulluğu sunmaktadır. Ülkemizde genç işsizliği diğer yaş gruplarına göre çok daha yüksekti. Ayrıca Türkiye OECD ülkeleri arasında en fazla asgari ücretle çalışan işçi oranına sahiptir. Kiralar son zamanlarda asgari ücret sınırının üstündedir.

Türkiye bu problemleri birçok ülkeye göre daha ağır yaşamakla birlikte, bu konu yalnızca Türkiye’ye özel değildir. Örneğin İngiltere’de emlak fiyatları 1997 yılından 2021’e kadar %173’ün üzerinde artmıştır. 25-35 yaşındakilerin gerçek gelirleri yalnızca %19 artmıştır. İstatistikler Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’daki gençlerin her geçen sene daha fazla aile yanında kalmaya başladığını veya aile evine göç ettiğini göstermektedir. 2018’de ABD’de yapılan bir çalışma, ilk defa 160 yıl sonra bu ülkede ortalama hane halkı sayısının artığını bize göstermektedir.”

Gençler intihara teşebbüs edebiliyor

Ekonomik sebeplerden dolayı aile evine dönüşün gençler üzerinde psikolojik ve fizyolojik sorunlar yaratmaktadır. Ayrıca Erdoğan; “Daha önce tüketebildiği ürün ve hizmetlere erişememek, özgürlüğü ve mahrem hayatı tekrar en azından belirsiz bir süre daha yaşayamamak yetişkin gençlerde başta yoksunluğa sebep olmaktadır. Öz güven kaybı, sosyal ilişkilerde zayıflama, depresyon gibi problemlerin yaşanmasına sebep olmuştur. Bu da sonucunda intihar düşüncesi, intihar girişimi ya da intiharlara neden olacaktır.” dedi.

Geleceği kurtarmamız mümkün

Yoksulluktan dolayı kötü beslenen, daha sağlıksız evlere taşınmak zorunda kalan gençlerde diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkma ihtimalinin de güçlenmektedir. Erdoğan ayrıca, “Bu kitlesel sağlık  problemlerinin tedavisi bireysel önlemlerle sağlanamaz. Fakat etkin sosyal ve ekonomik politikalarla bu problemlerin üstesinden gelebilir, geleceğimiz dediğimiz gençlerin geleceğini kurtarabiliriz” dedi.

Aynı zamanda, aile evinden çıkamamanın özellikle 1960’larda özgür gençlik hareketinin başladığı Batı dünyasında 2000’li yıllardan bu yana konuşulan, tartışılan ve hatta sinema filmlerine konu olmuş bir konu olduğunu söyledi.

Aile evinden ayrılmak isteyenlerde artış var

“2001’de vizyona giren  ‘Tanguy’ filminde 28 yaşını doldurmuş, çok iyi bir eğitim görmüş, üniversitede ders veren ama doğduğu evi terk etmemekte direnen Tanguy adlı bir gencin hikayesi anlatılıyordu. Bu filmin hikayesi akademik literatüre ‘Tanguy sendromu’ olarak geçmiştir. Gençler ekonomik imkansızlıklar kadar konfor alanlarını da terk etmek istemedikleri için aileleriyle beraber kalmak istemektedirlerç Bugün Fransa’da aile evinde yaşayan 5 milyon genç yetişkinin %20’si aile ortamını sevdiklerinden ya da bu konforu terk etmek istemediklerinden aileleriyle beraber yaşamaktadırlar. Çünkü refaha ve konfora alıştırılan kuşak, her zaman çocuklarını kontrol eden, en ufak bir zorluk karşısında yardıma koşan, onlara ev işlerinde yeterince sorumluluk vermeyen ‘helikopter ebeveynler’ tarafından yetiştirilmiştir.

Diğer Emlak Haberleri İçin tıklayınız…

Exit mobile version