Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Kiralık ev fiyatları neden arttı! Kiralık ev fiyatları düşer mi?

Kiralık ev fiyatları neden arttı sorusunun cevabına baktığımızda işin özü kentsel dönüşüm olmasıdır. Covid-19 salgın sürecinin ve kentsel dönüşümün etkisiyle konut fiyatlarında artış görülmüştür. Haber 7’den Tuğba Bozkurt ve Fuat Öner’in haberine göre bu artış, hem konut sahibi olmak isteyenleri hem de kiraya çıkacak olan vatandaşları zor duruma sokmaktadır. Satılık ev fiyatlarındaki artışla aynı oranda kiralık konut fiyatları da zamlanmıştır. Öyle ki bazı bölgelerde artışlar yüzde 70 seviyesini bulmaktadır. Bu durumda 2000 TL’lik 2 artı 1 kiralık konutun fiyatı 5000 TL seviyesine yükselmiştir. Merkez Bankası’nın açıklamış olduğu verilerde konut fiyatlarının Türkiye genelinde yıllık ortalama yüzde 30 oranında artış görülmektedir. Ancak sektör temsilcileri bu oranın yüzde 70’lere dayandığını belirtmiştir. Hatta bazı illerde yüzde 100’leri bulduğunu söylenmektedir. Bir çok sektörde yaşanan fahiş zamların hissedildiği sektörlerin başında konut gelmektedir. Sebep olarak sektör temsilcileri maliyetlerdeki artış ve salgın süreci gibi sebepleri ortaya koymaktadır. Ancak vatandaşlar konut sektöründe fırsatçılık yaşandığı söylüyorlar. Bir başka açıdan normalleşmenin başlamasıyla birlikte hem evlenen yeni çiftlerin hem de üniversitelerin yüz yüze eğitime başlayacak olmasını fırsat bilenler ise ‘konut yok’ gerekçesiyle zam üstüne zam uygulamaktadırlar.

Türkiye’nin Her Bölgesinde Durum Aynı

Satılık ve kiralık konut fiyatlarında en fazla artış büyükşehirlerde yaşanmaktadır. Fakat Anadolu’da da durum benzerlik göstermektedir. Batman’da 3000 TL’ye kiralık konut bulunmazken Erzincan’da satılık konutlar için artık 1 milyonu bulan rakamlar istenmektedir. Son bir yıl baz alındığında Van, Karaman, Muş, Kahramanmaraş, Aydın, Muğla, Antalya, Ankara, İzmir gibi şehirlerde kira fiyatları ve konut satış fiyatları yüzde 50’den fazla yükselmiştir.

Enflasyonun Üzerinde Zamlandı

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut sektöründe yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Ayrıca son bir yılda kira değerlerinin ortalamasının enflasyonun üzerinde yüzde 25 seviyesinde yükseldiğine dikkat çekmiştir. Özelmacıklı; “Bu artışlar şehirlere göre de farklılık göstermektedir. Bazı şehirlerde artış daha az yaşanırken bazılarında ise yüksek artışlar yaşanabilmektedir. Artışın en çok yaşandığı şehirlere bakıldığında; yüzde 60’a yakın artışla Muş, Karaman, Diyarbakır, Mersin ve Osmaniye gelmektedir. Ayrıca yüzde 50 seviyesinde ise İstanbul, Tekirdağ, Kayseri, Sakarya ve Şanlıurfa gelmektedir.  Antalya, Adana, Ankara gibi bazı büyük şehirlerimizde ise artışlar yüzde 40 seviyesine yaklaşmıştır. Bursa ve İzmir’de artışlar yüzde 25 seviyesindedir. Ayrıca Edirne, Trabzon, Sinop, Burdur gibi bazı şehirlerde artışlar yüzde 10 seviyesinde kalmaktadır.” şeklinde açıklamıştır.

Kiralık ev fiyatları neden arttı

Özelmacıklı, kiralardaki ani yükselişin sebeplerine değinmiştir. Özelmacıklı; “Öncelikle bu kiralardaki artışın ilk sebebi enflasyon oranlarında yaşanan artışlardır. Çünkü kira artışları 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanmaktadır. Konut sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor. Ağustos ayında bu oran yüzde 15.15 çıkmıştır. Kiralarda yaşanan fahiş artışla beraber dolandırıcılar da ortaya çıktı. Daha uygun daire bulma derdinde olan vatandaş, kapora dolandırıcılarının eline düşüp mağdur oluyorlar. Uzmanlar internetten konut kiralayacaklar için evi görmeden ödeme yapmayın uyarısında bulunuyorlar. 

Enflasyon, Kredi Faizleri, Salgın Süreci ve Artan Evlilikler…

İkinci sebep olarak bakıldığında yeni inşaatların maliyetlerinde ciddi bir artış görülmüştür. TÜİK’in Haziran 2021 İnşaat Maliyet Endeksine göre yüzde 42,48 bir artış görülmüştür. Bu alanda da malzeme endeksi yüzde 53,70, işçilik endeksi yüzde 20 seviyesinde yükselmiştir. Gerek salgın döneminde inşaat süreçlerinin aksaması ve yeni inşaatların azalması, gerekse de son zamanlarda maliyet artışları satılık ve kiralık fiyatlara da yansımaktadır.” açıklamasında bulunmuştur. Özelmacıklı, kira artışlarına sebep olan bir başka etkenin ise normalleşme sonrasında artan evlilikler olduğunu dile getirmiştir. Ayrıca Özelmacıklı; “Geçtiğimiz yıl yüzde 10 azalan evlenen çiftler sayısı sonrasında, son aylarda önemli oranda artmaya devam etmektedir. Çiftlerin de ev telaşı, özellikle yeni ev talepleri de fiyat artışlarında önemli bir etken oluşturmaktadır.

“Kredi Faizlerindeki Yükseklik Etkili Oldu”

Kiralık ev fiyatları neden arttı sorusunun bir diğer cevabı ise kredi faiz oranlarının yüksek olmasıdır. Yine kredi faiz oranlarının beklentilerden yüksek olması, ipotekli konut satışlarını etkilemiştir. Bu yüzden kiralık konut talebinde bir artış yaşanmıştır. Ayrıca gelir veya yatırım amaçlı konut alarak kiraya vermek isteyenler farklı yatırım araçlarını tercih etmektedirler. Yaşanan depremlerin ardından güvenli bir evde yaşamak isteyenler, tekrar başlayan tayinler, kentsel dönüşüm sebebiyle yeniden yapılan alanlar, salgın sonrasında konut tercihleri talebi etkileyen diğer etkenler diyebiliriz.” şeklinde açıklamıştır. Eskiden konut sahipleri dairelerine iyi bakılması, gürültü yaşanmaması gibi nedenlerden bekara ev kiralamazlardı. Bekarların önünde büyük engel olan bu durum şimdi daha geniş kitleleri kapsar duruma gelmektedir. Günümüzde artık konut sahipleri dairelerini kiraya vermek için kurumsal şirkette çalışma şartını arıyor.

İşte Fiyatların En Çok Arttığı Şehirler

Özelmacıklı, metrekare başına kira değerlerine göre ilk sırada Muğla’nın yer aldığını açıklamıştır. Ayrıca Özelmacıklı; “Salgın sonrasında ortalama kiraların il genelinde 32 TL seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul’da ise kira ortalaması şu anda 29 TL seviyesinde görülmektedir. Ancak sıfır dairelerde bu rakam yaklaşık olarak metrekaresi 39 TL’ye kadar çıkmaktadır. Sıfır dairelerde son bir yılda kira artışı ise yüzde 65 seviyesinde görülmektedir. Antalya 22 TL, İzmir 20 TL, Mersin, Yalova, Gaziantep 17 TL seviyelerinde görülmektedir. Bunun yanı sıra Ankara, Sakarya, Edirne, Aydın, Balıkesir ve Çanakkale’de 15 TL seviyesindedir. Erzurum, Sivas, Aksaray gibi illerimizde ise kira metrekare değerleri 7 TL’ye kadar düşmektedir. 3 büyük şehrin ilçelerine baktığımızda ise artışların yaşandığı bazı ilçeler öne çıkmaktadır. Örneğin İstanbul’da, Çatalca, Büyükçekmece, Avcılar ve Kadıköy kira artışlarının yoğun yaşandığı ilçelerdir. Ayrıca Ankara’da Gölbaşı, Pursak’lar görülmektedir. İzmir’de ise Menderes, Güzelbahçe ve Seferihisar en çok kira artışı gören ilçeler olmaktadır.” ifadelerini kullanmıştır.

Konut Sektöründe Fırsatçılık Var mı?

Özelmacıklı, fırsatçılık tartışmalarıyla ilgili düşüncelerini de paylaşmıştır. Özelmacıklı; “Salgın süreci ve uzaktan eğitim çerçevesinde birçok öğrenci evi boşalmıştı. Yerleştirme sonuçlarının Ağustos sonlarına doğru açıklanması beklenmektedir. 13 Eylül gibi de okulların açılmasının başlayacağını varsayarsak öğrencileri tercihlerden sonra bir de ev arama telaşı saracak. Bu durumun özellikle öğrenci ağırlıklı şehirlerde kira değerlerine etki edeceği kaçınılmazdır. Bugün Yapı İzin İstatistikleri de açıklanmıştır. Belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının 2021’in ilk altı ayında 2020’nin aynı dönemine göre; bina sayısı yüzde 88,4 ve yüzölçümü yüzde 45,3 oranında artmıştır. Ayrıca değeri yüzde 93,7 ve konut sayısı yüzde 49,8 oranında artmıştır. Ancak fiyatlardaki ateşin sönmesi vakit alacaktır.

Fırsatçılıktan çok net olarak bahsedebilmek mümkün olmamaktadır. Çünkü faiz oranlarındaki artış, inşaat sektöründe salgın sürecinin etkisi, enflasyon, artan talep fiyatları ister istemez yukarı çekmektedir. Mal sahiplerinin ise kiracıları sebepsiz çıkarma hakları söz konusu değildir. Artışlar konusunda sınırlamalar da söz konusu olmaktadır. Bu sebeple yükümlükler yerine getirildiği takdirde eski kiracılar açısından bir risk bulunmamaktadır. Fakat uzun süre geçmiş olan kontratlarda kira bedelinin tekrar düzenlenmesine yönelik tespit davaları da açılabilir.” açıklamalarında bulunmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version