Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyat artışları devam ediyor

Endeksa, teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformudur. Endeksa verilerine göre; Türkiye genelinde Mayıs ayıdan bu yana konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 172 seviyesindedir. Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 9.363 TL olmuştur. Ayrıca ortalama konut fiyatı 1.264.005 TL ve konut yatırımının geri dönüş süresi 17 yıl olmuştur. Türkiye genelinde kiralar ise son 1 yılda yüzde 152 artış göstermiştir. Üstelik son 4 yılda ise yüzde 233 artış yaşanmıştır. Satılık ve kiralıkta yıllık değer artışının en yüksek olduğu şehir Antalya olmuştur.

Endeksa verileri kullanılarak Mayıs 2022 tarihinde ortalama metrekare konut satış fiyatına göre ilk 30 şehir değerlendirilmiştir. Buna göre; yıllık değer artışı en yüksek olan şehirler sırasıyla Antalya, İstanbul ve Mersin olmaktadır. Antalya’da konut fiyatları son 1 senede yüzde 210 artış göstermiştir. Ayrıca ortalama konut metrekare satış fiyatı 13.351 TL, ortalama konut satış fiyatı 1.735.500 TL’dir. İstanbul’da yıllık değer artışı yüzde 209 oranındadır. İstanbul’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 15.775 TL, ortalama konut satış fiyatı 1.892.040 TL’dir. Mersin’de yıllık değer artışı yüzde 194 olmuştur. Üstelik Mersin’de ortalama konut metrekare satış fiyatı 7.907 TL, ortalama konut satış fiyatı 1.186.050 TL’dir.

Kiralık Konut Piyasası Fiyat Artışları Devam Ediyor

Satılık konuttaki yönelime paralel olarak kira bedelleri de artış göstermektedir. Endeksa verilerine göre; Türkiye genelinde kiralar son 1 senede yüzde 152 artış göstermiştir. Üstelik Türkiye’de son 4 yılda yüzde 233 artış yaşanmıştır. Türkiye genelinde ortalama metrekare kira 46,72 TL, ortalama kira 5.139 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 17 sene olmuştur. Bununla birlikte Mayıs ayında kiralar Nisan ayına göre yüzde 25 artış göstermiştir.

Türkiye genelinde kira bedeli en yüksek olan şehirler sırasıyla Muğla, Antalya ve İstanbul
olmuştur. Endeksa verilerine göre; Muğla’da kiralarda yıllık değer artışı yüzde 86 seviyesindedir. Üstelik ortalama metrekare kira 138,27 TL, ortalama kira ise 15.763 TL, geri dönüş süresi 18 sene olmuştur. Antalya’da kiralarda son 1 senede yüzde 334 artış yaşanmıştır. Ortalama metrekare kira 93,56 TL, ortalama kira ise 10.292 TL, geri dönüş süresi 16 sene olmuştur. Yabancılara yapılan konut satışında en çok satış yapılan şehir İstanbul olmaktadır. İstanbul’da ise kiralar son 1 yılda yüzde 163 artış göstermiştir. Üstelik ortalama metrekare kira 74,15 TL, ortalama kira 7.786 TL, geri dönüş süresi 17 sene olmaktadır.

Yazlık konut piyasası hareketliliğinin yansımaları başladı

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, söz konusu verileri değerlendirmiştir. Öğüt; “Bakanlığın konut piyasası hakkında düzenleme yapma girişimleri devam etmektedir. Bununla birlikte satılık ve kiralıkta artış eğilimi devam ediyor. Mayıs ayında özellikle yazlık konut piyasasındaki hareketliliğin yansımaları görülmektedir. Sahil şeridindeki şehirlerde ay bazında artışlar önemli oranda artmaktadır. İstanbul hem kira hem de satılık konutta değer artışının en fazla olduğu şehirlerden biridir. İstanbul’daki artış trendi incelendiğinde gelecekte de konut piyasası konusunun gündemin önemli başlıklarından olması düşünülmektedir. Konut piyasası fiyat artışları trendine rağmen ilan sitelerindeki sahte ilanların kaldırılmasına yönelik düzenlemenin olumlu bir gelişme olduğunu ve kısmi bir düşüş yaratabileceğini düşünüyorum. En azından spekülatif fiyat hareketlerine yönelik az da olsa bir çözüm olabilir.” ifadelerini kullanmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version