Kategoriler
Konut Kredisi

Konut Kredisi İçin Kamu Bankaları Tercih Ediliyor

Konut kredisi kullanmak isteyen vatandaşların ilk tercihi son 5 yıl içerisinde kalın bankaları olmaktadır. Kamu bankalarında kredi oranlarını diğer bankalara göre daha uygun olması bu talepleri arttırmıştır. Kamu bankalarının son 5 yılda yüzde 200’ün üzerinde bir artış kaydetmektedir. Konut kredisi için kamu bankaları ilk tercih olmaktadır. Son 5 yıl içerisinde kalın bankalarda çekilen konut kredisi yüzde 284 oranında bir artış göstermektedir. Özel bankalara çekilen konut kredileri ise yüzde 5 düşüş kaydetmiştir. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise kamu bankalarının uygun oranlarda düşük faizli kredi vermesinden kaynaklanmaktadır.

Son 5 Yılda Kamu Bankalarına Tercihi Arttı

Son 5 yılda kan bankalarda konut kredisi için talep artış yaşandığı bilinmektedir. Özel bankalarda bu oran gerilemektedir. Ziraat Bankası’nın eski genel müdür yardımcısı olan Şenol Babuşçu, kamu bankalarına faiz riskini işaret etmiştir. Son yıllarda Kredi genişlemelerinin başarı çeken sektör olarak konutta kamu bankaları ile özel bankalar arasında büyük bir fark dikkat çekmektedir. Ziraat Bankası eski genel müdür yardımcısı olan Şenol Babuşçu açıkladığı verilere göre 2015 yılı sonunda 46,6 milyar lira olan kamu bankalarının konut kredisi hacmi Mayıs 2021 de 178,9 milyar liraya yükselmiştir. Aynı zamanda 5 yıldaki artışı yüzde 284 olmaktadır.

Konut Kredisi İçin Kamu Bankaları Talepler Geliyor

Kamu bankaları 2020 yılında konut kredilerinde ortalama yüzde 8 faiz ve kullandığını ancak bu kredilerin bugün ortalama yüzde 16 faizi finanse edildiği bilinmektedir. Bu konu hakkında Babuşçu bir açıklama gerçekleştirmiştir. ‘Kredi üstündeki artist dikkate alındığında faiz ve skinin önemli seviyede olduğu görülmektedir.’ Değerlendirmesinde bulunmuştur. Şenol Babuşçu zararı nedeni olarak geçen yıl düşük faizle dağıtılan kredileri ve alınan yüklü hazine tahvillerinin işaret etmiştir. Kamu bankalarında enflasyonun altında orana dağıttı konut krediler konut fiyatlarındaki artışa da teşvik edilmiştir. Ayrıca kredi genişlemesinde teşvik için son yıllarda hazine kamu bankalarında yüklü miktarda bir sermaye arttırımı yapmaktadır.

Bu şekilde son 5 yıl içerisindeki kamu bankaları tercihi oranları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Aynı zamanda tercih nedenleri hakkında ve genel bilgiye sahip olabilirsiniz. Özel bankaların tercih edilmeme nedenini öğrenmek mümkündür.

Daha fazla güncel haberi için tıklayınız…

Exit mobile version