Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Konut yatırımı konusunda kazançlı bölgeler

Gayrimenkul sektörü, diğer yatırım araçlarına karşı güvenli liman olma özelliğini yeniden kazanmıştır. Konut yatırımı ile Türkiye’de 1 senede yaklaşık yüzde 50 kazandırmıştır. Posta’dan Meltem Kara Söyleyenoğlu’nun haberine göre; salgın sürecinde bütün dünyada gayrimenkule olan talep artmıştır. Dünya genelinde konut fiyatları yüzde 10 yükseliş göstermiştir. Türkiye ise, yüzde 50 artış ile zirveye çıkmıştır.

Döviz, altın, kripto para gibi yatırım araçlarında pandemi sürecinde görülen dalgalı seyirle enflasyonist ortam, gayrimenkulde yeniden ‘güvenli liman’ algısı yaratmıştır. Talep arttıkça, fiyatlar da artış göstermektedir. Türkiye’de fiyat artışlarında konut üretiminin düşmesiyle arz-talep dengesinin bozulması, maliyetlerdeki döviz kaynaklı artış ve arsa kıtlığı da etkili olmuştur.

Konut Yatırımı İçin En Değerli İl Muğla

Diğer taraftan pandemi sürecinde kalabalıktan uzak, bahçeli, balkonlu konutlara ilgi artış göstermiştir. Ayrıca tüketicilerin konuttan beklentisinin değişmesi, talebi büyükşehirlerden yazlık bölgelere kaydırmıştır. Konutların yaptığı prim, yazlık bölgelerde büyükşehirleri sollamıştır. Emlak bilgi bankası Tapusor.com’un 30 büyükşehirde 298 ilçeyi mercek altına aldığı ‘Türkiye Satılık Konut Piyasası 2021’ çalışmasına göre; 2021’in en çok değer kazanan şehri yüzde 47 ile Muğla olmuştur. Muğla’da 2021’in başında 5.607 TL olan metkare fiyatı sene sonunda 8.097 TL’ye yükselmiştir.

Şanlıurfa 2. Sırada

Yazlık bölgelerin dışında Güneydoğu Anadolu Bölgesi de konut değer artışıyla dikkat çekmektedir. Şanlıurfa ve Gaziantep arasında yaşanan rekabet sonucunda Şanlıurfa, yüzde 39 değer artışı yaşamıştır. Ayrıca Şanlıurfa, Muğla’nın ardından en fazla değer artışı kaydeden ikinci kent olmuştur. Şanlıurfa’da metrekare birim fiyatı 1.795 TL’ye kadar yükselmiştir. Bölgede Şanlıurfa’yı yüzde 36 değer artışıyla Gaziantep takip etmektedir. Ayrıca Gaziantep’de metrekare birim fiyatı 3.227 TL’ye yükselmiştir. Bunun ardından Diyarbakır, yüzde 29 değer artışıyla bölgede üçüncü olmuştur.

Beşiktaş ve Çeşme Öne Çıkıyor

Tapusor.com Genel Müdürü Şevki Çatladı, rapor ilçeler bazında incelendiğinde ortaya çıkan sonucu şu şekilde paylaşmıştır; “2021’e girdiğimizde konut metrekare değeri en yüksek ilçe İstanbul Beşiktaş olmaktaydı. Üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesi, artan göçler, memur atamaları ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasıyla beraber Beşiktaş, Sarıyer, Bakırköy, Kadıköy gibi ilçelerde ciddi fiyat artışları görülmüştür. Fakat bu durum, resmi tatil izinlerinin Kurban Bayramı’yla birleşmesi ardından uzayan yaz tatilleriyle tersine dönmüştür. Çeşme başta olmak üzere Bodrum, Kaş, Datça ve Foça’da yüzde 60’lara varan değer artışları meydana gelmiştir.”

Denge Sağlanacak

Şevki Çatladı, yaşanan değer artışının sebebini art arda gelen ve biriken talebe cevap verecek yeterli konut stoğunun bulunmaması olarak açıklamıştır. Ayrıca Şevki Çatladı şunları dile getirmiştir; “2021 yılı geneline bakıldığında yapı ruhsat izinlerinin, yapı kullanım izinlerinden çok olduğunu görülmektedir. Özellikle yılın ilk yarısında yapı ruhsatı izni başvurularında ciddi bir düşüş gözlemlenmektedir. Senenin sonuna doğru harekete geçebilen gayrimenkul imalatçıları birkaç sene içerisinde piyasaya süreceği yeni ve sıfır konutlarla fiyatların ve talep artışının dengelenmesine katkı sağlayacaktır.”

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version