Kategoriler
Ekonomi

Koronavirüs salgını faturalarda indirim sağlar mı?

Koronavirüs sebebiyle geçici olarak kapatılan iş yerleri sahipleri kadar işçilerde mağdur durumda. Bir anda maaşsız kalmanın şokunu yaşayan vatandaş giderlerini ödeyemez hâle geldi. Bu süreçte düşünceler içinde kaybolan bir diğer kesim iflas durumuna geçenler. Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz ise hükümetten bir adım beklediklerini belirterek, EPDK için öneride bulundu.

Koronavirüs salgını ekonomiyi vurdu

Salgın hastalık ekonomik sorunları beraberinde getirmeye devam ediyor. Küçük bir kısım birikmiş hesabından borçlarını ödemeye çalışırken, onlar kadar şanslı durumda olmayan vatandaşlar düşünceler içinde kıvranmakta. Elektrik, doğalgaz ve su faturaları gibi belli başlı faturalarını ödeyemeyenler için artık bir adım atılmalı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Elektrik Üretim A.Ş’nin (EÜAŞ) şehir içinde elektrik dağıtımını üstelenen şirketlere kuruş üzerinden indirim yaptığı görüldü. Kilovatsaat başına 27.56 kuruşluk değer, 22.83 kuruş olarak değiştirildi. Nisan 1 tarihinden itibaren indirim uygulamasına geçileceği duyurulduysa bile, yapılan bu küçük değişiklik vatandaşın faturalarını ödemede yardımcı olmuyor.

Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, vatandaşın sesi olmaya kararlı. İşçi kadar işverenlerin de mağdur olduğu bu dönemde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan faturalar üzerinde yapılacak değişikliği bekliyor. Türkyılmaz; elektrik, su ve doğalgaz gibi temel hizmetlerin faturalarını kamu bütçesinden 6 ay boyunca ödenmesi önerisinde bulundu.

Kamu bankalarından yardım kredisi

Toplam gelirin 5 bin TL’den düşük olan hane halkına bankalardan kredi desteği geliyor. Nisan 1 tarihine kadar başvurular kabul edileceği için vatandaşın elini hızlı tutması gerekli. Kampanyaya katılan kamu bankaları aracılığıyla sağlanan yardım kredisi 6 ay geri ödemeye tabi değildir.

Bu yardımın getirilmesindeki en büyük neden vatandaşın sahip olduğu borçlarını kapatmasını sağlamak. Özellikle temel gıda, giyim, kira gibi ödemeleri sağlayamayan kesimin elektrik, su ve doğalgaz faturalarının ödenmesinde yardımcı olmak amaçlanıyor. Tüm bu çözümlerin kalıcı olmadığı gibi aynı zamanda EPDK’nin yeni kararlar alması gerektiği unutulmamalı.

Exit mobile version