Kategoriler
Ekonomi Gündem

Rize Artvin Havalimanı yapımında sona gelindi

Türkiye’nin deniz dolgusuyla inşa edilen 2. havalimanının temeli 3 Nisan 2017’de atılmıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Rize-Artvin Havalimanı yapımının en önemli kısmı olan taş dolgunun tamamlandığını söylemiştir. Bakan Adil Karaismailoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada; Rize’ye 34, Hopa’ya 54, Artvin’e 125 kilometre uzaklıkta olan ve Pazar ilçesinde yapılan havalimanının senede ortalama 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasitede olduğunu belirtmiştir.

Bakan Karaismailoğlu, havalimanı tamamlandığı zaman Ordu-Giresun Havalimanı’nın ardından Türkiye’nin deniz dolgusuyla inşa edilen 2. havalimanı olacağını belirtmiştir. 100 milyon ton dolgu alanı üzerine inşa edilen havalimanının, 3.000 metre uzunluğunda 45 metrelik pist, 265 metreye 24 metre 3 taksi yolundan oluşmaktadır. Ayrıca 300 metreye 120 metre, 120 metreye 120 metre 2 aprondan oluşmaktadır.

Rize Artvin Havalimanı bölge ekonomisi için katkı sağlayacak

Bakan, havalimanı inşaatında sona yaklaşıldığını vurgulamıştır. Ayrıca denize dolgu olarak yapılan taş dolgu mendireğin yüzde 100’ünün tamamlandığını bildirmiştir. Karaismailoğlu; “İnşaatın alt ve üstyapılarının tamamı düşünüldüğünde projede yüzde 90 oranında gerçekleşmeye ulaşılmıştır.” dedi.

Karaismailoğlu, havalimanının bölge ekonomisi için önemine işaret etmiştir. Böylece, “Proje, Rize ve Artvin’in şehir merkeziyle turizm potansiyeli olan ilçelerinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca Doğu Karadeniz bölgesine komşu ülkelerle ticari ilişkilerin artmasına katkıda bulunacaktır. Trabzon Havalimanı’na yedek meydan olması özelliğiyle de Doğu Karadeniz Bölgesi’nin hava ulaşımının kesintisiz biçimde sağlanması temin edilecektir.” şeklinde konuştu.

Havalimanı inşaatının en büyük bölümünü dolgu alanının oluşturuyor

Bakan, havalimanı inşaatının en büyük bölümünü dolgu alanının oluşturduğunu belirtmiştir. Ayrıca şunları kaydetti; “Çalışmalarda karadan ve denizden yapılan dolguyla toplam 100 milyon ton genel saha dolgusu tamamlanmıştır. İnşaat saha imalatında ise yüzde 98,86’ya ulaşılmıştır. Havalimanında toplamda 2.800.000 metrekarelik dolgu imalatı bulunmaktadır. Pistte ise konkase dolgu, alt temel, bitümlü temel ve binder imalatları tamamlanmıştır. Ayrıca taş mastik asfalt (TMA) tabakasının 2.800 metresi tamamlanmıştır. Apron ve taksi yolunda konkase dolgu ve alt temel imalatları tamamlanmıştır. Ayrıca apronda zayıf ve kaliteli beton imalatları, taksi yolunda ise bitümlü temel, binder ve TMA tabakalarının imalatları tamamlanmıştır. Havalimanında Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait apron ve taksi yolunda konkase dolgu ve alt temel imalatları sona ermiştir. Ayrıca, apron ve taksi yolunda imalatlar gerçekleştirilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığına ait apron ve taksi yolunda konkase dolgu ve alt temel ve uzunluğu 4.550 metre olan kronman duvarı imalatı tamamlanmıştır.

Karaismailoğlu, havalimanında 20.500 adet X bloğun tamamının montajının gerçekleştiğini dile getirmiştir. Ayrıca “2.630 metre uzunluğundaki kuşaklama kanalı imalatının 2.451 metresi tamamlanmıştır. Havalimanı üstyapı inşaatında 31.847 metrekare terminal ve VIP terminal binası, mescit, teknik blok, kule, kurtarma ve yangın istasyonu, güç ve ısı merkezi, çok maksatlı garaj bulunmaktadır. Ayrıca diğer destek binalarıyla beraber toplam 47.133 metrekare kapalı alan bulunmaktadır. Giriş takı çay yaprağı, kulesi çay bardağı şeklinde inşa edilen havalimanında Rize mimarisi yansıtılmaktadır. Hizmete alınmasından sonra ülke ve bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır.” değerlendirmesini yapmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version