Kategoriler
Emlak Haberleri

Tüik Haziran ayı konut satışı verileri açıklandı

Tüik Haziran ayı konut satışı istatistikleri açıklandı. Türkiye genelinde toplam 150 bin 509 konutun satıldığına dair verilerde dikkat çeken detaylar da yer almaktadır. Sektörün önde gelen isimlerinin satışlar ile ilgili değerlendirmesi ve verilerin tamamı için haberin devamına göz atabilirsiniz.

Haziran 2022 konut satış istatistikleri

Tüik 2022 yılı Haziran ayında yapılan konut satışlarına dair verileri yayınladı. Verilere göre geçtiğimiz Haziran ayında Türkiye genelinde 150 bin 509 konut satışı gerçekleşti. Bu veriler geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 11,7 oranında daha fazla satış olduğunu göstermektedir. Verilerde en çok dikkat çeken detay, ipotekli konutların satış oranındaki yükselme oldu. Haziran 2022’de toplam 40 bin 610 adet ipotekli konut satışı kayıtlara geçmektedir. Bu oran geçen seneye göre yüzde 40,6 artış olması anlamına gelmektedir.

Verilerde diğer dikkat çeken detay ise yabancıların Türk konutlarına ilgisi oldu. Bu senenin Haziran ayında toplam 8 bin 630 adet konut yabancılara satıldı. Bu oran geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 81,8 artış anlamına gelmektedir.

Tüik verileri sevindirdi

Haziran ayına dair konut satış verilerini değerlendiren sektör temsilcileri genel olarak verileri sevindirici buldu. Bununla birlikte BOO4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aldülkadir Akkuş, ‘Desteklerin olumlu sonuçlarını görüyoruz.’ ifadesini kullandı. Kamu desteği ile konut faaliyetlerinin verimli şekilde devam ettiğini belirten Akkuş, ‘Bu desteklerin olumlu sonuçlarını mayıs ayı rakamlarında gördük. Haziran verileri de bu rüzgarın devam ettiğini ve sektörümüzün gücünü; gösteriyor. Salgının etkilerine ve mevcut ekonomik duruma rağmen gelen rakamlar, sektörün sağlamlığının kanıtı olarak yansıyor. Konut ve arsa satışlarında ikinci yarıda da benzer bir performans bekliyoruz. ‘ sözlerini kullandı.

Tüik verileri açıklamasında bulunan bir diğer isim de Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Tamer Özyurt, yabancı yatırımcıların Türk konutlarına ilgisinin artmaya devam ettiğini belirtti. Ek olarak ‘Yabancılara yapılan konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 81,8 artarak 8 bin 630 oldu. Haziran ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 5,7. Ocak-Haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 72,7 artış görüyoruz. Verilen teşvik ve desteklerin beden bulduğu tablo devam ediyor. Yabancı ilgisindeki ivmelenmenin sürmesi için dönem dönem desteklerin devamı gerekli. Yabancı yatırımcı ilgisinin önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekliyoruz.’ ifadelerine sözlerinde yer verdi.

Exit mobile version