Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Türkiye’de yabancılara ipotekli konut satış oranı yüzde 5

Yabancı yatırımcılar günümüzde Türkiye’den konut satın alma talebinde bulunduklarında gayrimenkul değerleme raporunun yüzde 50’sine kadar finansman kullanabilmektedir. Ayrıca konut kredisine başvurmak için teminat, gelir belgesi, yerli kefil veya nakit teminat, çalışma ve oturma izni gibi birçok belgeyi elde ediyor. Yasal olarak sağlanan olanaklara rağmen, Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği’nin Türkiye’de uluslararası yatırımcılara satılan her 100 gayrimenkulden yaklaşık 25’ini gerçekleştiren 55 üyesinden derlediği bilgilere göre; yabancıya yapılan ipotekli gayrimenkul satış oranı yaklaşık yüzde 5 oranındadır. GİGDER’in AGS Global firmasıyla yapmış olduğu araştırmaya göre; İngiltere’de ise bu oran yüzde 53,5 seviyesine ulaşmış durumdadır.

Verileri değerlendiren GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal; “Temmuzda kamuoyuna ‘Gayrimenkul İhracatı 2025 Stratejik Eylem Planı’ içeriğimiz bildirilmiştir. Bu plan içerisinde 2020’de 6 milyar dolar olarak gerçekleşen yabancıya mülk satış gelirini 2025’te yıllık 20 milyar dolara yükselmesi için yol haritası çizdiğimizi paylaşmıştık. Bu hedef doğrultusunda, yabancı yatırımcıların Türkiye’de daha kurumsal, süratli, etkili ve güvenilir bir yolda yürüyebilmelerini sağlamaktadır. Sağlanan bu durumun en önemli yollarından biri ise finansman olanaklarını derinleştirerek çeşitlendirmektir. Bu gelir hedefimize ulaşmamızda çok önemli bir kilometre taşı.” şeklinde konuşmuştur.

Akbal; “Türkiye’de yabancı yatırımcıya bir konutu bugün ortalama 150 bin dolardan satmaktayız. 2025’te ise bu rakamı 225 bin dolara yükseltme planlarımız bulunmaktadır. Ayrıca Çin, Hong Kong, Singapur, Hindistan ve Pakistan pazarlarına yönelmeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra Afrika ülkeleri gibi yeni pazarlara eğilmek planlarımız arasında yer almaktadır. Bu tablo daha büyük kitleye daha farklı finansman imkanları sağlamamız gerektiğini ortaya koyuyor.” demiştir.

Finans kuruluşları sektöre katma değerini görmeli

Akbal, Türkiye’de bankalar ve finans kuruluşlarının bugün yabancıya kredi verirken dikkatli ve cesaretsiz davrandığını belirtmiştir. Ayrıca Akbal, “Yabancıların kredi geçmişini bilmemeleri sebebiyle genellikle risk almaktan kaçınıyorlar. Ancak yabancı yatırımcıların birçoğu da Türkiye’de problem yaşamak için yatırım yapmadığını bilmekteyiz. Ayrıca konut kredisi alan yabancı yatırımcıların son derece risksiz krediler aldığını biliyoruz. Bu sebeple finans kuruluşları ve bankaları biraz daha cesaretli olmaları. sektörün potansiyelinin farkına varmaları gerekmektedir. Ayrıca finans sektörü olarak buradaki katma değeri görerek taşın altına ellerini koymaları gerekmektedir.” değerlendirmesini yapmıştır.

ABD’den Rusya’ya yabancıların kripto para ile ödemeye artan talebini ıskalamamalıyız

Akbal, gayrimenkulde kripto para ile ödemede artan bir talep olduğunu kaydetmiştir. Ayrıca, “Üyelerimizden aldığımız bilgilerle, ABD, Rusya ve Avrupa gibi birçok ülkeye yapılan konut satışı sırasında kripto ile ödeme taleplerinde artış görülmüştür. Merkez Bankası’nın kripto paraların ödemelerde kullanımını yasaklayan yönetmelik Nisan’da hayata geçmişti. Kripto para alım satımında denetimi güçlendirecek yasa çalışmasının ise Ekim’de Meclis’e sunulması beklenmektedir. Ödemelerle ilgili kısmın da burada sağlıklı bir şekilde ele alınması, bu bağlamda değerlendirmelerinde ise sektörümüzde banka kredisinden çok yararlanamayan, para transferinde de problem yaşayan yabancı yatırımcıların kripto para ile ödeme talepleri olduğunu göz önünde bulundurmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu talebi ıskalamamalıyız.” şeklinde konuşmuştur.

Kredi verme oranı yükseldikçe yabancı yatırımcı artar

GİGDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Tekçe Overseas Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe ise banka ve finans kuruluşlarının yabancı gayrimenkul alıcılarına kredi verme oranının yükselmesinin yatırımların artmasını doğrudan etkilediğini belirtmiştir. Tekçe, Türk bankalarının risk derecelendirmesini yapmakta zorlandıklarını ifade etmiştir. Ayrıca, “Yabancıların kredileri geri ödemede oldukça başarılı olduklarını gözlemlemekteyiz. Bu sebeple finans kuruluşlarının çekinmeden kredi verebileceklerine düşünüyoruz. Kredi kullandırma oranı ne kadar yükselirse, gayrimenkulde yabancı yatırımlar o kadar çok yükselecektir.” açıklarında bulunmuştur.

Cezayir, Pakistan, Fas gibi ülkeler para transferinde kolaylık talep ediyor

GİGDER Başkan Yardımcısı ve Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır da konuyla ilgili şu değerlendirmede bulunmuştur; “Yabancı gayrimenkul yatırımcısı Türkiye pazarına güven duymaktadır. Resmi rakamlar da bize bunu gösteriyor. Fakat, yabancılar her ne kadar Türkiye’de yatırım yapmak istese de ülkelerinden para transferi yaparken büyük problemler karşılaşıyor. Cezayir, Pakistan, Fas gibi ülkelerden yatırımcı olarak görüştüğümüz alıcılar, bu problemlerini bizzat bize bildiriyorlar. Bu problem yabancı yatırımcıyı ülkemize yatırım yapmaktan alıkoymaktadır. Nakit transferi problemine çözüm olarak kripto para ile alışverişin yasal altyapısının bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Üstelik bu pazarları kaybetmemek konusunda çok büyük önem taşıyor. Kripto ile ödeme imkanının yabancıya konut satışlarını en az yüzde 20 civarı artıracağını bile düşünsek, bu çok büyük bir rakama karşılık gelmektedir. Özellikle Covid-19 salgın koşullarının devam ettiğini göz önüne alırsak ülkemize kripto parayla yatırım çekmenin önemi daha da ortaya çıkıyor.”

Kripto para ile ödeme talebi reddedilen müşteriyi kaybediyoruz

Alanya Homes Yönetim Kurulu Başkanı Uğur İnce, ABD ve Rusya’dan kripto ile ödemeye talep olduğunu aktarmıştır. Ayrıca, “Bütün dünyada yatırım programlarında özellikle Rusya ve ABD vatandaşlarında kripto para üzerine yatırım yapan ve zenginleşen bir kesim bulunmaktadır. Türkiye’de kripto para kullanarak gayrimenkul satın almak istiyorlar. Bu yöntem, paranın transferinde bir mobilite sağlamaktadır. Bu da yatırım kararlarını kolaylaştırıyor. Bu kitleyi yasal zemin henüz oturmadığı için kaybediyoruz.” sözlerine değinmiştir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version