Kategoriler
Emlak Haberleri

Yazlık konut fiyatları yüzde 40 arttı

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınına rağmen Türk turizm sektörü, 2021’de en yakın rakibi İspanya’yı geçmeyi başarmıştır. Ayrıca Türk turizm sektörü 2022 yılına da hızlı başladı. Sektör, bu sene için ‘turizmde rekorlar yılı’ olarak adlandırılan 2019’u yakalamayı hedeflemektedir. Böylece tanıtım ve kampanyalarını da hızlandırmıştır. Yabancı turist sayısında beklenen yeni rekor sebebiyle tur operatörleri yerli turiste de uyarıda bulunmuştur. Buna göre yüzde 50 erken rezervasyon fırsatından yararlanılması için kampanyalarını güçlendirmiştir. Bu dönemde yerli turist için en güçlü alternatiflerden biri olan yazlıklarda da kontrat dönemi başlamıştır. Hem yazlık konut kiralama platformları hem de emlakçılar ocak ayı içinde yazlık sahipleriyle yeni kontratlar için masaya oturuyor.

Kontrat Dönemindeyiz

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre; 2022’de yerli turistin dışında yabancı turistin de yoğun bir yazlık konut kiralama talebinin olacağı öngörülmektedir. Sektör oyuncuları, 2021’e göre fiyatların ortalama yüzde 40 daha yüksek olduğunu belirtmiştir. Ayrıca bu fiyatların yaz dönemine yakın iki kata çıkabileceğine dikkat çekmektedir. Sektör oyuncuları, “Yabancı turist Şubat-Mart gibi yazlık kiralaması yapıyor. Fakat yerli turist mayıs gibi aramaktadır. Bu dönemde fiyatlar daha da yükselmiş olacak. Ayrıca yer bulmakta da zorluk yaşanabilir. Yazlık kiralamak isteyen yerli turist bu yıl kış döneminden planlama yapmalıdır.” diyorlar.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Üyesi Yeliz Patıroğlu, sektörde ocak ayının kontrat dönemi olduğunu belirtmiştir. Ayrıca, “Şu anda konut sahipleriyle görüşme durumundayız. Genel ev kiralarında yaşanan artışı yazlık kiralamalarında da görüyoruz. 2022’de sahil şeridindeki fiyatlar sezona minimum yüzde 40 artışla başlayacaktır.” dedi.

2 artı 1 Günlük 1.000 TL’den Başlayacak

Patıroğlu, Kaş-Kalkan bölgesinde 2021’de denize uzak, standart bir apartman dairesindeki 2 artı 1 bir konutun günlük fiyatının 600 TL olduğunu hatırlatmıştır. Ayrıca, “2022’de böyle bir konutun günlük kirası 1.000 TL’den başlayacaktır. Yaz sezonunda 1.300 TL’ye kadar yükselebilir. Yine 3 artı 1 bir daire 2.200 TL iken bu yıl günlük 3.000 TL’den başlayacaktır. 4 artı 1 bir villa 4.000 TL iken 2022’de 5.5-6.000 TL’den başlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Aylık Kiralama Yapmıyorlar

Patıroğlu, bu dönemde sahil hattındaki birçok konut sahibinin 12 aylık kiralamayı tercih etmemeye başladığını belirtmiştir. Ayrıca, “Aylık 4.000 TL kiradan vermek yerine yaz sezonunda günlük o parayı almak istiyorlar. Kış döneminde ise daha çok eve tadilat gibi işlemler yapmaya başladılar. Bu bölgede aylık kiralık konut bulmak zorlaştı.” ifadelerini kullanmıştır. Patıroğlu, konut sahiplerinin geçtiğimiz yıllarda fiyatı dolar ve euro üzerinden belirleyip TL ile kira aldığını açıklamıştır. Ayrıca şöyle devam etti: “Fakat bazı konut sahipleri bu yıl direkt dolar ya da euro ile kiralama yapmak istiyor. Yabancıyı önceliklendiriyorlar.”

Yabancı Talebi Artacak

Bodrum Artemis Emlak’ın sahibi Erkan Barış, salgın sebebiyle son 2 yıldır yazlık konut ihtiyacında yabancı talebinin düşük olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Barış, “Bu yıl aşılanmanın da etkisiyle daha yüksek bir talebin oluşacağını öngörüyoruz.” şeklinde konuşmuştur. Erkan Barış, yabancı turistin erken kiralama yaptığını anlatmıştır. Ayrıca “Online platformlar üzerinden şubat-mart gibi kiralama yapıyorlar. Yerli ise daha çok mayısta kiralama yapıyor. Yabancı talebi artarsa yerli istediği konutu bulmakta güçlük yaşayabilir. Bu sebeple yerli turiste hem konut bulmakta zorluk yaşamamaları hem de daha uygun olması için erken kiralama yapmalarını öneriyoruz.” dedi. Barış, Bodrum’da 2021’de 2 artı 1 standart bir konutun günlük kirasının 1.000 TL’den başladığını belirtmiştir. 2022’de bu fiyatın 1.300 TL’ye yükseldiğini kaydetmiştir. Barış, “3 artı 1 müstakil bir villanın günlüğü 3.000 TL iken şimdi minimum 4.000 TL’den başlamaktadır.” İfadelerini kullanmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version