Kategoriler
Emlak Haberleri

Yazlık konutta kışında oturanların oranı arttı

Emlakjet’in 2021 ve 2022 yıllarını karşılaştırdığı verilere göre kışın da yazlık evde kalanların oranı yüzde 50’ye yükseldi. Geçen yıla göre yüzde 4’lük artış gösteren bu durum yazlıkların popülaritesinin arttığını gösteriyor. Sektör liderlerinin yazlık konut ile ilgili değerlendirmeleri araştırma detayları için haberin devamına göz atabilirsiniz.

Emlakjet verilerine göre konut değerlendirmeleri

Ayda 20 milyon ziyaretçisi bulunan emlak seri ilan sektörünün liderlerinden olan Emlakjet, Haziran ayı emlak verilerini yayınladı. Verilere göre Haziran ayında Türkiye’de satılık konut fiyatları aylık yüzde 5 arttı. Ayrıca bu oran yıllık olarak yüzde 196 oldu. İllere göre konut satış fiyatı artışı ise en fazla İstanbul’da oldu. İstanbul’da bir yılda ev fiyatları yaklaşık yüzde 251 oranında arttı. Haziran ayında kiralık konut artışı yüzde 14 oldu. Yıllık olarak ise bu oran yüzde 275 oldu. Verilerde ayrıca ev kiralarının en çok arttığı şehir İzmir oldu. İzmir’de Haziran ayında kiralar yüzde 92 oranında arttı. Kira verilerinde en çok dikkat çeken il Antalya oldu. Antalya’da kiralar uzun süreden sonra yüzde 8 oranında düşüşe geçti. Emlakjet arama verilerine göre yüzde 57’si satılık konut, yüzde 43’ü kiralık konut aradı.

Emlakjet’in Haziran ayı özel araştırma dosyasında yazlık konut konusu ele alındı. Kullanıcılara yöneltilen sorulara göre elde edilen 2022 yılı verileri, 2021 yılı verileri ile karşılaştırıldı. Bunun sonucunda yazlık konutlarında kışın da kalanların sayısı yüzde 4 artarak yüzde 50 oldu. Yazlık bölgede ev sahibi olanların sayısı geçen yıl gibi yüzde 22 civarında yer aldı. Ayrıca önümüzdeki yıl içinde yazlık bölgeye taşınmayı düşünenlerin sayısı yüzde 33 oldu.

Yazlık konut trendi dikkat çekici

Veriler hakkında değerlendirme yapan Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, yazlık konut trendine dikkat çekti. Konu ile ilgili, ‘Son dönemde yazlık bölgelerdeki ilçelerde yaşanan satılık konut fiyat artışları, Türkiye yıllık fiyat artışlarının oldukça üzerinde. Emlakjet olarak biz de haziran ayında yazlık konut talebi dosyasını inceledik ve geçen yılki verilerle kıyasladık. Sonuçlara göre, yazlık talebi artıyor. Kullanıcılar yazlık bölgelerden de uzaktan çalışma yapıyor.’ ifadelerini kullandı. Ayrıca Haziran ayında konut satışlarında da artış olduğunu sözlerine ekleyen İdikat, satılık ve kiralık konutların fiyat artışında azalma olduğunu sözlerine ekledi.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız

Exit mobile version