Kategoriler
Emlak Haberleri

Yüksek kiranın çözümü ev arkadaşı oldu

Türkiye genelinde kira fiyatları yüzde 40 oranında artış göstermiştir. İzmir, Ankara’nın gözde semtlerinde bu oran yüzde 100’e kadar çıkmıştır. İstanbul’da bazı bölgelerde yüzde 300’lere kadar artış görülmektedir. Yükselen ücretler sebebiyle kirasını ödemekte zorlanan kiracılar ise ev arkadaşı aramaya başlamıştır. Fakat konut sahibinin izni olmadan alt kiracı alınması halinde evden çıkarılma riski bulunmaktadır. Yüksek kiranın çözümü ev arkadaşı bulmak olmuştur.

Tügem Başkanı Akdoğan; ‘Tek başına karşılayamıyorlar’

Tügem Başkanı Akdoğan, bazı kentlerde kiraların tek başına karşılanamayacak düzeylere çıktığını belirtmiştir. Ayrıca Akdoğan; “Özellikle İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerdeki kiralar çok yüksek oranda artış göstermiştir.  Bir kerede 2-3 kat zamlanan daireler bulunuyor. Önceden tek başına bir dairenin kirasını ödeyebilen bir kiracı şimdi bunu ödeyemez duruma gelmiştir. Örneğin daha önce maaş kira oranı yüzde 30-40’larda olan bir çalışan için bu oran birden bire yüzde 75’lere çıkmıştır.  Evet önceden de ev arkadaşı aranıyordu ancak kiralardaki ciddi artış bu dönem ev arkadaşı arayanların sayısını artırmıştır.” şeklinde konuşmuştur.

Yüksek kiranın çözümü ev arkadaşı oldu

Bekarlar yanına bir kişi daha alırken öğrenciler ise 3-5 kişi beraber eve çıkıyorlar. Başkan Akdoğan konuyla ilgili olarak; “Önceden tek başına yaşayan bir kiracı şimdi yanına en az bir kişi arıyor. Böyle olunca kira ve faturası yarı yarıya azalmaktadır. Odayı, eşyaları kiralarlarsa daha yüksek getirisi olmaktadır. Öğrenciler ise daha önce 2 kişi kaldıkları eve 3. kişiyi alıyorlar. 3 kişi kalıyorlarsa 4. kişiyi arıyorlar. Bu durumda evde yaşayan kişi sayısı önceki yıllara göre artış göstermiştir.” şeklinde konuşmuştur.

İnternetten buluyorlar

Tügem Başkanı Akdoğan, ev arkadaşı arayışlarının arkadaş ve çevrenin dışında internet sitelerinden de yapıldığını aktarmıştır. Ayrıca; “Çevresinde ev arkadaşı bulamayan emlak sitelerinden ve sosyal medyadan bulmaya çalışıyor. Emlak sitelerinde ‘Öğretmen yanına ev arkadaşı’ ‘Avukatım, bir odamı kiralıyorum’ gibi birçok ilan bulunmamaktadır. Fakat bazen ilerleyen süreçte kira ödememe, ev içi sorunlar hatta hırsızlık gibi ciddi problemlerle karşılaşılabiliyor. Bu durumda dikkatli olmak gerekmektedir.” ifadelerini kullanmıştır.

Tahliye davası açabilir

Ev arkadaşı bulan kiracılar, ev arkadaşlarının dışında konut sahibiyle de problem yaşayabilmektedir. Kiracının alt kiracı alması hakkında Akdoğan şu bilgileri vermiştir; “Kiracı tek başına kiraladığı bir konut için alt kiracıya veremez. Verebilmesi için konut sahibinden kira kontratında yazılı olarak alt kiralama hakkı alması gerekmektedir. Kiracı alt kiralama hakkı olmadan ya da konut sahibinden yazılı izin almadan ev arkadaşı alırsa konut sahibi tahliye davası açma hakkına sahiptir.”

Akdoğan, kiracıların kira kontratının kendilerine verdiği hakların haricinde kiraladığı konutta bir değişikliğe gitmeden önce mutlaka konut sahibinden yazılı izin alması gerektiğine değinmiştir. Ayrıca; “Kiracılar kira kontratı yaparken eğer bir arkadaşı alacak veya alt kiralama yapacaksa bu konularla ilgili maddeyi sözleşmeye eklemeyi unutmamalıdır.” uyarısında da bulunmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version