Kategoriler
Emlak Haberleri

Asgari ücretli vatandaşlar konut alamıyor

Asgari ücretli bir vatandaşın İstanbul’dan 100 metrekarelik bir konut alabilmesi için 233 ay çalışması gerekiyor. Toplamda 19 yıla tekabül eden bu süreç kişileri yıllarca kredi taksitlerine mahkûm etmektedir. Yapılan hesaplamaya göre, 1 metrekarelik alanın ücreti 2 aylık maaşa denk düşmüyor.

Asgari ücretli vatandaşlar İstanbul hayalini bıraktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından kurulan İstanbul İstatistik Ofisi, geçtiğimiz haziran ayına dair konut satış istatistiklerini yayımladı. Konut satışlarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla Türkiye genelinde yüzde 210 artış yaşanmış, İstanbul’da ise yüzde 186 artış tespit edilmiştir. İstanbul genelinde geçen yılın haziran ayında 10 bin 60 adet konut satışı sağlanırken; bu sayının bu yıl haziran ayı itibariyle 28 bin 799 seviyesine ulaştığı görüldü.

Türkiye geneline bakıldığında ise geçen yıl 61 bin 355 adet olan konut satışı, bu yılın aynı döneminde 190 bin 12 adete ulaştı. Konut satışlarında yaşanan artışın en büyük nedeni, 1 Haziran tarihinde kamu bankalarının kredi destek paketleriyle birlikte başlatılan kampanyalar oldu. Ancak gayrimenkul sektörüne hareket kazandıran tüm bu girişimler yalnızca orta ve üst gelirliyi ilgilendiriyor. Özellikle birinci el konut almanın epey zor olduğu dönemde ipotekli konut satışları rekor seviyelere erişti.

İstanbul’da geçen yılın haziran ayına ilişkin ipotekli konut satışları bin 175 adet olarak belirlenmiş, bu rakam yıl itibariyle 14 bin 767’ye tırmanmıştır. Türkiye geneline bakılacak olursa, ipotekli konut satışları geçen yıl 7 bin 319 adet iken, bu yıl 101 bin 504 adete yükseldi.

Konut fiyatlarında artış yaşandı

Faiz imkanlarının getirilmesinin ardından aylarca ev satışı gerçekleştiremeyen mal sahipleri ve müteahhitler konut fiyatlarını yükseltti. İstanbul İstatistik Ofisi’nin Merkez Bankası ve TÜİK verilerinin bir araya getirdiği araştırmalar kapsamında, geçen yılın metrekare fiyatları bu yıl artış yakaladı. 2019’un mayıs ayında İstanbul’a ait ortalama metrekare fiyatı 4 bin 668 lirayken, yaşanan artışla birlikte yeni metrekare fiyatı 5 bin 423 liraya erişti. Metrekare bedelinin en pahalı görüldüğü ilçenin 12 bin liranın üzerinde olan Beşiktaş olduğu açıklandı. Türkiye geneline ait metrekare fiyatları ise geçen yıl 2 bin 732 lirayken, bu yıl 3 bin 325 liraya çıkmıştır. Düşük faizli konut kredilerinin asgari ücretli vatandaşlara can suyu olması beklenirken, konut fiyatlarında yaşanan artış fırsatları bıçak gibi kesti.

Yeni konut kampanyalarına göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version