Kategoriler
Ekonomi Gündem

Bardağın dolu tarafı görülüyor… Piyasa yorumları

Analistler, piyasalarda olumlu havanın hâkim olduğunu, küresel piyasalardaki risk iştahının arttığını belirtirken Meksa Yatırım‘dan Stratejist Zeynel Abidin Balcı, piyasalara yönelik olası büyük bir tehlikeye dikkat çekti.

Bugünkü bülteninde “Ekonomilerin kademeli açılmaya başlaması, imalat PMI verilerinden sonra hizmet PMI rakamlarındaki toparlanma veya dipten dönüş, ABD ADP özel sektör istihdam verisi ve parasal genişleme gibi etkenler küresel piyasalardaki toparlanmayı destekliyor.” ifadelerini kullanan Stratejist Balcı, dış piyasalardaki iyimserliğin Borsa İstanbul’a da yansıdığını belirtti.

“Göz ardı ediliyor”

ABD’deki protestoların yol açabileceği ekonomik aktivitelere yönelik olası etkinin ve koronavirüs vakalarındaki muhtemel artışın yanı sıra ABD ile Çin arasındaki gerginliklerin; Latin Amerika ve İran’daki vaka sayısındaki artışların, piyasalar tarafından göz ardı edildiğini kaydeden Zeynel Abidin Balcı, “Piyasalar, bardağın dolu tarafını görmeye devam ediyor.” yorumunda bulundu.

Balcı “Getiri sağlanan yatırım araçları riskler göz ardı edilerek korunmaya devam ediliyor. Borsalar koronavirüs öncesi zirvelerine yaklaşmaya başladı.” ifadelerini kullandı. TÜİK’in dün açıkladığı mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerindeki yükselişe değinen Balcı, bu verilerle beraber politika faizi ile enflasyon arasındaki farkın biraz daha yükseldiğini kaydetti.

Analistler, bugünkü piyasa notunda, ABD’den gelen satınalma yöneticileri endekslerinin küresel piyasalardaki risk iştahını artırdığını bildirdi.

Türkiye’nin risk priminde düşüş

Analistler, küresel piyasalardaki olumlu havanın dolar endeksi (DXY)’ni düşürdüğünü belirtti. Uzmanlar, bu düşüşe bağlı olarak USDTRY paritesinin de gerildiğini kaydetti. Alan Yatırım, bugünkü notunda ise Türkiye’nin risk primi (CDS)’ndeki düşüşü aktardı. Türkiye’nin beş yıllık CDS priminin 480 baz puana inerek 27 Mart’tan bu yana, en düşük seviyesini gördüğünü bildiren Alan Yatırım, “Küresel piyasalarda risk iştahındaki yükselişe, CDS primindeki gerilemeye rağmen TL, dolar karşısındaki Haziran ayı kazanımlarının bir kısmını geri verdi.” dedi.

Alan Yatırım, dolar/TL’deki gerilemenin sürmesi için CDS priminin kalıcı olarak düşmesi gerektiğini belirtiyordu.

Petrol düşüyor

Petrol, dünkü işleminin sonunda, bir önceki kapanışının yüzde 0,95 altında tamamladı. Uzmanlar, bugünkü notunda, brent petrolün varil fiyatında yükseliş trendinin sürdüğünü kaydetti.

Dolar kurundaki destek ve dirençler

Lira karşısındaki Amerikan dolarında düşüş trendinin bulunduğunu belirten ve kurdaki destek seviyelerinden tepki alımlarının da geldiğini bildiren Meksa Yatırım’dan Stratejist Zeynel Abidin Balcı, kurdaki ilk desteklerin 6 lira 72 kuruşta ve 6 lira 68 kuruşta bulunduğunu kaydetti. “6.68 seviyesi daha önemli.” diyen Balcı, sonraki desteklerin 6 lira 62 kuruşta ve 6 lira 55 kuruşta yer aldığını öngördü.

Birinci direnç konumunun 6 lira 77 kuruşta olduğunu belirten Stratejist Balcı, USDTRY paritesindeki yükselişin devamı için bu seviyenin üzerindeki işlemlerin görülmesi gerektiğini yazdı. Meksa Yatırım’dan Stratejist, “Sonraki dirençler ise 6.82 – 6.84 ve 6.88 noktalarında bulunuyor. Destek seviyelerinde görülen tepki alımları görülse de satış baskısı sürüyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

Avro kurundaki destek ve dirençler

Alan Yatırım, bugünkü notunda, kısa vadeli direnç konumlarının 7 lira 59 kuruşta ve 7 lira 64 kuruşta olduğunu, destek noktalarının ise 7 lira 53 kuruşta ve 7 lira 47 kuruşta bulunduğunu kaydetti.

Kaynak: Taşınmaz Haber

Exit mobile version