Kategoriler
Proje Haberleri

Bireysel borçlar son üç ayda yüzde 12 artış gösterdi

Bireysel borçlar 2020 itibariyle son üç ayda yüzde 12 artış yaşadı. Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Serhat Aligil’in yapmış olduğu habere göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) FinTürk kapsamında araştırma verilerini kamuoyunun bilgisine sundu.

Bireysel borçlar haziran ayında artış göstermeye başladı

Edinilen bilgiye göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından FinTürk verileri yazar Aligil’in yazısında yer bulmuştur. Haziran ayı itibariyle artış kaydedilen bireysel borçlanmalar, Mart 2020 sonuna denk gelen borç düzeyine göre yüzde 11.8 artış yaşayarak 700.4 milyar lirayı aştı.

Konut kredisi borçlarındaki artışın ise yüzde 10.8’i bulduğu ve bu oranın 234.7 milyar lira olarak yansıdığından bahsedildi. Taşıt kredisi borçlarına geldiğimizde bu artışın yüzde 19.3 olduğu, toplam rakamın 8.5 milyar liraya dayandığı görüldü. Tüketici kredisi borçlarında yaşanan artışın yüzde 18.5 olarak yansıdığı günümüzde rakam 326 bin 3 milyar lira olmuştur. Ayrıca bireysel kredi kartı borçlarının yüzde 0.4 artış yaşadığına ve bu artışın 114.8 milyar lirayı bulduğuna yer verildi. Artış yakalayan verilere rağmen düşüşe geçen kredili mevduat borçları, yüzde 9.4’lük bir gerilemeyle birlikte 16 milyar lira seviyesindeki değerini korudu.

Şehirlere göre bireysel borçlanma değişiyor

Bireysel borçlar haziran ayından itibaren artış yakalarken, bu borçlanmanın şehirlerarasında farklılık gösterdiği belirtildi. En yüksek artışın yaşandığı yer yüzde 25.7 ile Ağrı olurken; şehirdeki bireysel kredi borç tutarı 1.6 milyar liraya kadar yükselmiştir. Van’ı takiben gelen Muş ise yüzde 22.1 artış kaydederek 4 milyar TL rakamına ulaştı.

Artışta en az değer kaydeden iller arasındaki Konya, Bilecik ve Muğla’da ise veriler şu şekildedir; Yüzde 8 artış ile Konya, yüzde 8.2 ile Bilecik ve yüzde 8.9 ile Muğla yer alıyor. Konya’da toplam rakamın 12.6 milyar liraya ulaştığı gözlemlenirken, Bilecik’te toplam rakam 1.9 milyar lirada sabitlenmiştir. Muğla’da bu rakam en az değer kaydeden iller arasında en 10.9 milyar lira ile en yükseği olmayı başardı.

Bireysel kredide kullanılan konutta en fazla artış yüzde 22.6 ile Aksaray’da kaydedildi. Ancak borç miktarının 716.6 milyon liraya eriştiği açıklandı. Aksaray’ı listede izleyen ikinci isim Kilis, yüzde 20.3’lik artış ile 210.2 milyon liraya ulaşmıştır. Kilis’in hemen arkasından gelen Muş’ta yüzde 18.9’lik bir değer artışı yaşanırken, rakam 180.6 milyon liraya denk geldi.

Yaşanan artışlarda en az değer görenler ise yüzde 5.7 ile Hakkari, yüzde 63 ile Çankırı ve yüzde 7 ile Bartın oldu. Hakkari’de rakam 247.6 milyon lira olarak veri tablosuna yansırken, Çankırı’da 449.1 milyon lira, Bartın’nda ise 398 milyon lira olarak kayıtlara geçmiştir. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin aktarmış olduğu verilerde, haziran sonu itibariyle 33 milyon 169 bin kişinin bireysel kredi borcu bulunmaktadır. Geçtiğimiz mart ayındaki bireysel kredi borcu bulunanların toplam sayısı 32 milyon 156 kişiydi. Ayrıca yine mart ayı olmak üzere kişi başına düşen bireysel kredi borcu ortalamasının 20 bin 501 liradan 22 bin 87 liraya yükseldiği gözlemlenmiştir.

Konut kredilerine göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version