Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Düşük faiz oranlı kredi desteği esnetilmeli mi?

Düşük faiz oranları sayesinde gayrimenkul sektörü üzerindeki ölü toprağını attı. Sektör öncüleri tarafından destek gören tarihi indirim kampanyasına ilişkin, yeni açıklanan 19 günlük kredi faiz oranları tablosu hakkında değerli açıklamalarda bulunuldu.

“Düşük faiz oranlarının önemi yüksek”

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine değerli açıklamalarda bulundu. Dernek olarak yıllarca mortgage faiz oranlarının uygulanmasını istediklerini belirten Durbakayım; insanların ev sahibi olmak isterken yüklü borçların altında kalmak istemediğini, kira öder gibi ev sahibi olmak istediklerini anlattı. Gelişmiş ülkelerde görülen bu sistem son derece değerli. Yalnızca 19 günlük süreçte bir yıllık tutara göre yükseliş yakalayan bankaların görmesi gereken şey; inşaat sektörü ile bankacılık sisteminin ayrılmaz bir bütün olduğu gerçeğidir.

Kamu bankalarınca başlatılan bu uygulamanın aynı zamanda özel bankalar tarafından desteklenmesi gerektiğini belirten Durbakayım; “şartların gerçekleştiği vakit yıllık 1,5 milyon adedin üzerinde rakamları seyredebiliriz. Bu uygulamanın aynı zamanda alt gelir grubuna da kazandıracağı görülmektedir.” dedi.

“Güçlendirme için düşük faizli kredi verilmeli”

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faiz oranlı kredi destekleri hakkında görüşlerini paylaştı. Türkkan, tarihi kampanyanın aynı zamanda tarihi hareketliliği beraberinde getirdiğini söylüyor. Bu yılın Haziran ayında yalnızca 19 günlük sürece ait olan rakamlar 11,5 milyar lira değerine ulaştı. Bu hacmin geçtiğimiz yıllar içindeki değerlerden daha yüksek olduğu görülebilmektedir.

Yaşanan hareketlilik daima konut ihtiyacını oluştururken, Türkkan asıl önemli mevzuya dikkat çekti. Yakın zamanda pek çok depremin yaşandığı Türkiye’de, özellikle konutların güçlendirilmesi gerekiyor. Herhangi büyük bir deprem sonrası yaşanacak olumsuz olaylara karşı tedbirler ilk başta konut üzerinden çıkmaktadır. Ortalama konut yaşının 15-16 civarında olduğunu hatırlarsak, yalnızca İstanbul’da 2000 öncesi yapılmış binaların toplam rakamı 554 bin olmuştur. Bu konutlar üzerinde milyonlarca insanın yaşadığını belirten Türkkan, “gerçekleri göz ardı etmemeli ve acilen düşük faizli kredi desteklerini konut güçlendirmesinde kullanmalıyız.” dedi.

“Haziran ayı tarihi rekor olarak bilinecek”

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, konut kredi bakiyesinin 6 aylık süreçte artacağı öngörüsünde bulundu. Buna göre, belirlenen süreç içerisinde 30 milyar liraya yakın artış bekleyen Taş; bu yılın ilk çeyreğinde yakalanan değerlerin 23 milyar lira olduğunu hatırlatıyor. Belirlenen hacmin daha önce geçtiğimiz 2017’de yaşandığını varsayarak, gayrimenkul sektöründeki düşüşler ilk 6 ayı kapsayan süreçte artacaktır. Böylece geçmiş yıllarda belirlenen rekor rakam yeniden kırılacak. Taş, Coldwell Banker olarak satış ofislerinde yaşanan yoğunluğun ciddi seviyelere ulaştığını belirtiyor.

Ayrıca ipotekli satışlarda adedin 100 bini bulacağını söyleyen Taş, bu değerin katlanacağını belirtti. Böylece tüm zamanların belirli rekorları yeniden kırılacak ve bu yılın haziran ayı öne geçecektir.

“İpotekli satış zirveye tırmanıyor”

Demand Grup İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Demirbaş ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı verilere göre yorumda bulundu. Özellikle 1-27 Haziran’ı kapsayan süreçte ülke genelindeki kredili konut satışı 93 bin 704 adede ulaştı. Geçen yıl, 2019’da bu değerler aynı dönem için 6 bin 658 adet olarak belirlenmiştir. Ortaya çıkan veri tablolarında kıyaslama yapılırsa eğer, bu yılın Haziran ayındaki ilk 19 günlük süreçte, 14 kat artış yaşanmış ve 94 bin adede yaklaşılmıştır.

Ortaya çıkan sonuçların hem satıcı hem de alıcı tarafından önem taşıdığını belirten Demirbaş; konut satışlarında yaşanan artışın sektör için olumlu olduğunu ve bu sektöre bağlı diğer 200 sektöre olumlu etkilerin yansıtıldığını hatırlatıyor.

Exit mobile version