Kategoriler
Emlak Haberleri

Düşük konut faizi haziran ayını rekora ulaştırdı

Düşük konut faizi etkisini göstererek, konut satışlarını zirve rakamlara ulaştırdı. Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan AYİDER (Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitler Derneği) Başkanı Yardımcısı Mimar Ahmet Erkutoğlu; pandemi sonrası hükümetin konut satışlarını artırma girişiminin başarıyla sonuçlandığını söyledi.

“Düşük konut faizi can suyu oldu”

Pandemi sürecinde yaşanan olumsuzluğa karşı, hükümet teşviklerinin ardından kamu bankalarınca birinci el konutta 0.64, ikinci el konutta 0.74’e düşürülen faiz oranları sektöre can suyu oldu. Sektörü canlandırmak masadıyla yapılan tarihi indirimin, aynı zamanda pek çok fırsatları da getirdiğini belirten Erkutoğlu; 15 yıla yayılan vade ve ilk 12 ay ödeme yapılmaması gibi avantajlı seçeneklerin ardından vatandaşların kiracılıktan vazgeçtiğini söyledi.

Sektör temsilcileriyle irtibat kuran AYİDER Başkanı Yardımcısı, sektöre gelen hareketlenmenin ortak görüş olduğunu aktardı. Geçtiğimiz haziran ayında, 2019 yılının aynı ayına göre yüzde 209,7 artış tespit edilmiş ve yine bir önceki mayıs ayına göre 4 kat artış yaşanmıştır. Vatandaşların yeniden konut alımlarına yönlendiği günümüzde, kişilerin maddi imkansızlıklardan dolayı hayallerini erteledikleri ortaya çıktı. Ancak düşük faizli kredilerle birlikte Türkiye geneli hayallerine kavuşmak için harekete geçti. Böylece TÜİK tarafından paylaşılan haziran ayına ait konut tablosu, geçen yılın ilk ayına göre yüzde 23,5 artış yakalamıştır.

Şantiyelerde hareketlilik var

Yaşanan gelişmelerin ardından şantiyelerdeki çalışmalarında hızlandırıldığını aktaran Erkutoğlu, sektörler açısından rahatlama yaşandığını ifade etti. Pandemi gibi olumsuz bir sürecin yaşandığı esnada rafa kaldırılan projelerin yeniden gündeme geldiği görülüyor.

Bu sırada vatandaşlara uyarıda bulunmak isteyen Erkutoğlu, alıcı konumundakilerin fırsatçılara geçit vermemeleri gerektiğini belirtti. Satın almak istenen evlerin değerini araştırmak ve uygun olup olmadığına göre satın alma girişiminde bulunmak gerektiğini hatırlatıyor.

Bununla birlikte yabancıya konut satışında değerler hakkında konuşan AYİDER Başkanı Yardımcısı, pandemi döneminin ciddi bir kayıp yaşatacağını düşündüklerini iletti. Ancak TÜİK verilerine bakıldığında, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının başlangıç yeri olan Çin’in, konut satışında Türkiye’yi tercih ettiği görüldü. Satın alımlarda öne çıkan ülkelerin başka olduğu ve Çin’in bu listede ilk 10 ülke içinde yer almadığı biliniyordu. Fakat yeni İpek Yolu projesi nedeniyle ilginin artmış olacağı görüşü tüm hızıyla sektör temsilcileri arasında yayıldı. Bu durumun devam edebileceğinin altını çizen ve Çinlilere en çok satışın İstanbul’da olabileceğini aktaran Erkutoğlu, bu sayede projelerin önemini vurgulamış oldu.

Exit mobile version