Kategoriler
Emlak Haberleri

İnşaat maliyetlerindeki artış durdurulamıyor

TÜİK, 2022 Şubat’a daire İnşaat Maliyet Endeksini açıkladı. TÜİK verilerine göre, inşaat maliyet endeksi 2022 Şubat’ta Ocak’a göre %5,73 arttı. Ayrıca 2021 Şubat’a göre de %90,27 artış göstermiştir.

Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay, TÜİK verileri hakkında bilgi verdi. Altınay; “Ocak’a göre malzeme endeksi %7,56 artmıştır. İşçilik endeksi ise %0,23 arttı. Ayrıca 2021 Şubat’a göre malzeme endeksi %113,27 artmıştır. İşçilik endeksi ise %41,38 artmıştır. Bina inşaatı maliyet endeksiyse Ocak’a göre %5,82 artmıştır. 2021 Şubat’a göreyse %87,91 yükselmiştir. Ocak’a göre malzeme endeksi %7,82, işçilik endeksiyse %0,10 olarak değişmiştir. Ayrıca 2021 Şubat’a göre malzeme endeksi %110,44, işçilik endeksiyse %41,29 artmıştır” dedi.

Gülcan Altınay yatırımcıların yeni ev yapımında zorlandığını söyledi

Gülcan Altınay, inşaat maliyetlerinden dolayı yatırımcıların yeni konut yapımında zorlandığını aktarmıştır. Ayrıca; “Son 1 yılda ciddi artışlar yaşanmıştır. Bu da yatırımcıları yeni konut yapımında zorlamaktadır.  Yapılamayan yeni konutlardan dolayı da stoktaki konutların fiyatlarının artırmaktadır. 2021’de satılık evlerin satış fiyatları %90 oranında artmıştır. Kiralama fiyatları ise %50-100 arasında artmıştır. Bu artışların devam etmesi beklenmektedir.” dedi.

Müteahhitler başlarsam bitiremem korkusundan dolayı yeni projeye başlamıyor

Altınay, artan maliyetlerden dolayı konut yapımının yavaşladığını aktarmıştır. Ayrıca müteahhitlerin yeni projeler için ‘başlarsam bitiremem’ endişesi olduğuna da dikkat çekmiştir. “Biten malzeme yerine yenisi alabilmekte endişe eden yatırımcılarınsa çareyi depo kiralamada bulmaktadır. Birçok yatırımcı depo kiralayıp kullanacağı ürünleri stoklamak istemektedir. Son dönemde bu konuda ciddi bir talep yaşanmıştır. Son bir ayda bu konuda birçok müşterimiz olmuştur.  Müşterilerimiz devamlı olarak fiyatlar arttığı için 1 yıllık ürünlerini depolayacak depo talepleriyle kapımızı çalmaktadır. Ürün aldıkları firmalar bir yıllık ürün satışı vermektedir. Ancak bunun depolamasını yapmayacaklarını belirtmektedirler” dedi.

Boş depo bulunamıyor

Gülcan Altınay, yıllık depo ücretleri yüksek olsa dahi kar-zarar dengesinde yatırımcıların karlı çıktığını kaydetmiştir. Ayrıca; “Yatırımcı, örneğin 10 milyonluk kar elde edecekse bir depo için 250-300 bin TL harcamakta sorun görmemektedir.” ifadelerini kullandı.

Fakat yatırımcılar her ne kadar depolara yönelmiş olsa da depo bulmak kolay değildir.  Konuyla ilgiliyse Altınay şunları söyledi: “Boş depo bulmak çok zor. Zira pandemide e-ticaret sektörünün büyümesi ve son dönemde fabrikaların üretimlerini artırmasıyla depolara büyük talep olmuştur. Talep çok fazla olduğundan dolayı olan depoların çoğu kiralanmıştır. Farklı seçenek bulmakta zorlanıyoruz. Fabrikaları büyük olan sanayicilerin bazıları kendi alanlarında küçültme yapıp mevcut fabrikalarının bir bölümünü depo olarak kiraya verme yoluna gitmektedir.”

İstanbul’da kiralık depo yok

Altınay, İstanbul’da kiralık depo kalmadığını aktarmıştır. Ayrıca; “İstanbul içinde depo bulamayanlar Tekirdağ, Edirne gibi çevre illere yönelmektedir. Bu sebeple Çatalca, Silivri, Selimpaşa, Çerkezköy ve Çorlu hattı büyük talep görmektedir” dedi.

Altınay fiyatlar hakkında bilgi verdi. “Çerkezköy, Çorlu, Ergene bölgesinde 10 bin metrekare bir fabrikayı şu an 300- 350 bin TL’den kiralama yapabiliyoruz. Hadımköy bölgesinde 10 dönüm bir fabrika için 400- 500 bin TL civarındadır.” dedi.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version