Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul konut fiyatlarında yüzde 30 oranlı zam yaşadı

İstanbul konut fiyatlarında netlik yaşamaya devam ediyor. Haziran ayında kamu bankalarının uygulamaya soktuğu düşük faizli krediler Türkiye genelindeki konut satışlarını rekor seviyelere ulaştırmıştı.

Oluşturulan balon fiyatlarla birlikte satışların devam ettiği süreç boyunca İstanbul’da da değişimin izleri görüldü. Geçtiğimiz günlerde 2020 yılında Türkiye’de gerçekleşen ilk 8 aylık konut satış rakamlarının açıklanmasının ardından, fiyatlardaki zam oranı belirgin bir hale geldi. Buna göre, İstanbul’da sıfır bir konutun değerinde yüzde 30 kadar fiyat artışı tespit edilmiştir.

İstanbul konut fiyatlarında zam yaşıyor

2020 yılının ilk 8 aylık dönemi boyunca Türkiye’de konut satış rakamlarında artış yaşandı. Artıştaki en büyük sebep ise kamu bankalarının Haziran-Temmuz-Ağustos ayları boyunca uyguladığı düşük faiz destek paketleri oldu. Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak tanıtılan indirim kampanyası, ay bazındaki satışlarda tarihi rekoru getirdi.

Konut satışlarının elde ettiği rakamlarla birlikte; 2020’nin ilk 8 aylık döneminde, Türkiye’nin toplam konut satışının yüzde 17’lik kısmını 176 bin konut satışı ile İstanbul elde etti. Temmuz ayında sıfır konut fiyatlarında yaşanan zamlar yüzde 30’a ulaşırken, ikinci el konut fiyatlarındaki artış yüzde 21’e tırmandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi tarafından yapılan araştırmada; İstanbul’da konut satışlarında ortalama değer, geçen senenin aynı dönemine göre, Ağustos ayının sonundan başlayarak yüzde 11 artışa neden oldu. 20 bine ulaşan rakamlar ile İstanbul’da 2020 yılının ilk 8 aylık sürecinde yapılan konut satışı 176 bin adete erişti.

Avrupa Yakası tercihlerde ilk sırada

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi’nin veri kayıtlarına göre; yıl itibariyle en çok konut satışı Avrupa Yakası’nı kapsadı. İstanbul’da satışı yapılan 100 konuttan 60’ı Avrupa Yakası’nda bulunurken, ilk 8 aylık süreçte kent genelinde 9 bin 596 konutun alıcısı yabancılar oldu.

Eylül ayında alıcı kesimin yüzde 70’i ikinci ele yöneldi. Bir önceki ay sıfır konut alımları yüzde 16 ile düşüş yaşarken, ikinci eve yönelim yüzde 28 oranlı artış yaşadı. 2019’un aynı dönemine kıyasla sıfır konutlarda yüzde 5, ikinci el konutlarda ise yüzde 83 artış görüldü. Ağustos 2019’da İstanbul genelinde ipotekli konut satışında 4 bin 652 rakamı elde edilirken, 2020’de bu değerin 10 bin 362’ye çıktığı bildirilmiştir.

Exit mobile version