Kategoriler
Emlak Haberleri

Kira artışlarına yüzde 25 sınırı getiren önerge kabul edildi

Kira artışlarına yüzde 25 sınırı getiren önerge, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmiştir. Kabul edilmesi ile birlikte Bakan Bekir Bozdağ’ın açıkladığı kira düzenlemesi Avukatlık Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifine eklenmiş olmuştur.

TBMM Genel Kurulu’nda, görüşmeleri devam eden Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne kira düzenlemesine ilişkin geçici madde önergesi verildi. Önerge, genel kurulda gerçekleştirilen oylama ile kabul edilmiştir. Artık Bakan Bozdağ’ın açıkladığı kira düzenlemesi Avukatlık Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifine eklenmiştir.

Kira artışlarına yüzde 25 sınırı geldi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 08 Haziran 2022 tarihinde Meclis’e sunulan kira zam düzenlemesine ilişkin açıklama yapmıştır. Bakan yaptığı açıklamada “1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde yüzde 25’ten fazla artış yapılamayacağını bildirmiştir.

Bakan Bozdağ yaptığı açıklaya şöyle devam etti;  “1 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak yeni kira sözleşmelerinde önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olacağı hükmü Borçlar Kanunu’na eklenecek. Bunun üzerinde yapılabilecek artışların geçerli olmayacağı açıkça ifade edilmektedir.

Bakan Bozdağ “Bu düzenlemeyi yaparken geçici olmasına özellikle önem verdik. Bu düzenleme kiracı ve daire sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belli bir fedakarlıkla bir noktada durmasına özen gösterdik. Umarım beklentileri karşılar, umarım beklediğimiz sonuçları doğurur. Şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

Yapılan değişiklik sonucu 1 Haziran 2023 tarihine kadar yapılacak kira artışları, bir önceki yılda yapılan kiranın yüzde 25’inden fazla olmayacaktır. Bir önceki yılda yapılan kira ödemesinin Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki (TÜFE) değişim oranının 12 aylık ortalamalara göre yüzde 25’in altında kalması halinde ise kira artışlarında bu değişim oranı geçerli olacak.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version