Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Korona kriterleri gayrimenkul sektörünü yeniliyor

Korona kriterleri ev alırken ön plana çıkan maddeler arasında yer almaya başladı. Tüm dünyayı etkilemeye devam eden koronavirüs (covid-19) salgın hastalığına karşı, alışılmış sektör düzenleri teker teker değişiyor. Bu süreçten en büyük etkileşim gösteren ise gayrimenkul sektörü oldu.

Korona kriterleri tüketicinin isteklerini belirliyor

Kasım ayından bu yana Çin’de başlayan salgın hastalık gelişmiş ülkeleri es geçmedi. Ocak ayında tatile çıkan Çinliler, Avrupa şehirlerinden İtalya’ya en çok ziyaret gerçekleştirdikleri ülke seçtiler. Böylece turistik gezi maksatlı İtalya’ya gelen dünya vatandaşları kendi ülkelerine salgın hastalığı taşımış oldu. Türkiye’de ise yüksek oranlı yayılımın sebebi Hac ibadetinden dönen vatandaşlar olarak belirlendi.

Ekonomik anlamda zayıf olan gelişmemiş ülkeler dahi koronavirüs (covid-19) karşısında önlemlerini arttırdı. Tüm dünyanın en az bir ay süredir evde bulunduğu süreç içerisinde tüketicilerin istekleri sektörler üzerinde yeniden şekillendi. Bu süreçten etkilenen gayrimenkul sektörü ise köklü değişimlere gebe olmuştur. Taşınmaz tanıtım ve satışlarının dijital dünyaya aktarmayı başaran emlakçı ve firmalar kazanç kapılarını sağlamlaştırırken, geride kalanlar iflas etme eşiğine geldi.

Yeni trendlerin belirlendiği sektörde Türkiye dahil, tüm dünya üzerinde tüketiciler ev sahibi olmak için ev tercihlerine müstakil yapıları en üst sıraya koydu. Özellikle metropol kaosundan kaçmak isteyenler tarafından yapılan alımlarda şehir alanlarının dışında kalan bölgeler oldukça revaçta görünüyor. Yaşanan tüm olumsuz sürece karşı konut satışlarında tüketici yapmış oldukları tercihlere göre yeni trendleri belirlemeye devam edecek. Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık konuya ilişkin birkaç değerlendirmede bulundu.

Ahmet Akbalık, normal koşullarda ev alırken çoğu tüketicinin fiyat ve semte dikkat ettiğini ancak yaşanan olumsuz gelişmeler neticesinde isteklerin değiştiğini söyledi. Artık balkonu olmayan, camı açılmayan ve merkezi sistemden yarar sağlayan, 1+1 daire boyutlarına sahip, küçük metrekareli evler ve rezidanslar tercih edilmiyor.

Balkonun önemi ortaya çıktı

Yönetim Kurulu Başkanı, özellikle bu kriterde yer alan konut projelerinde satış fiyatlarının düşebileceğinin haberini verdi. Buna karşı korona kriterleri oluşmasıyla birlikte bahçesi olan geniş daire evlerinde satışlar yükselebilir. Dönemin şartlarına bakıldığında yatırımcıların tercihlerini borsa, tahvil ve şirket hisselerinden yana kullanabileceğini bildiren Akbalık, ofis piyasasında yaşanan dönüşüme de değindi. Özellikle pahalı ofislerin devrinde kapanış öngörülmekte. Yaşanan olumsuz sürecin birçok iş yerini kapattığı, faaliyetlerini durdurduğu düşünülürse, evden çalışma sistemi daha da aktif hale gelecektir. Ofis içlerinde yerleşim alanları değişecek ve çalışana masa dönemi kapanacak.

Yatırımların gayrimenkul sisteminde son üç senedir az olduğunu belirten Akbalık, bu yıl da yeni yatırım beklemediklerini belirtti. Büyükyalı projesinin sürdüğü günümüzde, geçen üç haftada yalnızca 6 konut satıldı.

Turizm sektörüne küçük bir bakış

Özak Grubu bünyesinde yer alan tüm işletmelerin 15 Mart tarihinden bu yana kapalı olduğunu aktaran Akbalık, bazı şirketler için kısa çalışma ödeneğine başvurduklarını dile getirdi. Antalya’da Ela Quality Resort Oteli’nde sahibi olan Özak Grubu, otelin açılış tarihini bu hafta gerçekleştirilecek olan toplantı sonrası karar verecek. Akbalık, turizm sektöründe tedbirlerin arttırılmasına rağmen ilk etapta yüksek doluluk beklemediklerini ve otel açılış tarihinin haziranın ilk haftasını bulabileceğini ifade etti.

Exit mobile version