Kategoriler
Emlak Haberleri

Müteahhitler stok yapacak depo arıyor

İnşaat maliyetlerinde yaşanan artış önlenemiyor. Müteahhitler yeni malzeme alamamaktan endişe ediyor. Bu sebeple çareyi depo kiralayıp inşaat malzemelerini stoklamada buldu. Böylece müteahhitler, yıllık 300.000 TL’lik kira giderine rağmen kar elde ediyor. Fakat yüksek kira ücretlerine rağmen boş depo bulmak da kolay değil.

Gülcan Altınay; “İnşaat firmalarını zorluyor”

Gülcan Altınay, inşaat maliyetleri hakkında bilgi vermiştir. Altınay; “İnşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Aralık ayında Kasım ayına göre yüzde 15,70 artmıştır. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,74 artış yaşanmıştır. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 20,35 artmıştır. İşçilik endeksi yüzde 1,44 artış göstermiştir. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 85,77 olmuştur. İşçilik endeksi ise yüzde 24,01 olmuştur. Bu artışlar devam ediyor. Söz konusu artışlar da inşaat firmalarını zorluyor.” açıklamalarında bulunmuştur.

“Başlarsam bitiremem korkusu”

Gülcan Altınay, artan maliyetler sebebiyle konut yapımının yavaşladığını, inşaat firmalarının yeni projeler için ‘başlarsam bitiremem’ endişesi olduğuna dikkat çekmektedir. Ayrıca Altınay; “Biten malzeme yerine yenisi alabilmekte endişe eden inşaat firmaları çareyi depo kiralamada buluyor. Birçok inşaat firması depo kiralayıp kullanacağı ürünleri stoklamak istiyor. Son zamanlarda bu konuda ciddi bir talep yaşanmıştır. Son bir ayda bu konuda birçok müşterimiz oldu. Müşteriler devamlı fiyatlar arttığı için 1 yıllık ürünlerini depolayacak depo talepleriyle kapımızı çalışıyor. Ürün aldıkları firmalar 1 yıllık ürün satışı veriyor. Fakat bunun depolamasını yapmayacaklarını belirtiyorlar.” şeklinde konuştu.

“Boş yer bulmakta zorlanıyorlar”

Gülcan Altınay, yıllık depo ücretleri yüksek olsa da kar-zarar dengesinde inşaat firmalarının kârlı çıktığını belirtmiştir. Ayrıca Altınay; “İnşaat firmaları, örneğin 10 milyonluk kar elde edecekse 1 depo için 250-300 bin TL harcamakta problem görmüyor.” ifadelerini kullanmıştır.

Fakat inşaat firmaları her ne kadar depolara yönelmiş olsa da depo bulmak kolay değil.  Konuyla ilgili ise Altınay; “Boş depo bulmak çok zor. Çünkü salgın döneminde e-ticaret sektörünün büyümesi ve son dönemde fabrikaların üretimlerini artırmasıyla depolara büyük ilgi gösterilmiştir. Talep çok fazla olduğu için mevcuttaki depoların çoğu kiralanmıştır. Alternatif seçenek bulmakta zorlanıyoruz. Fabrikaları büyük olan sanayicilerin bazıları kendi alanlarında küçültme yapıp mevcut fabrikalarının bir bölümünü depo olarak kiraya verme yoluna gidiyor.” sözlerini kaydetmiştir.

“İstanbul’da yer kalmadı”

Altınay, İstanbul’da kiralık depo kalmadığına değinmiştir. Ayrıca; “İstanbul içinde depo bulamayanlar Tekirdağ, Edirne gibi çevredeki şehirlere yönelmektedir. Bu sebeple Çatalca, Silivri, Selimpaşa, Çerkezköy ve Çorlu hattı büyük rağbet görüyor.” dedi. Altınay fiyatlar hakkında ise; “Çerkezköy, Çorlu, Ergene bölgesinde 10.000 metrekare bir fabrikayı şu an 300- 350 bin TL’den kiralama yapabiliyoruz. Bu Hadımköy bölgesinde 10 dönüm bir fabrika için 400- 500 bin TL civarında.” diyerek bilgilendirme yapmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version