Kategoriler
Emlak Haberleri

Türk inşaat sektörü yüzünü Avrupa’ya açılan Montenegro’ya döndü

Türk inşaat sektörü ekonomide lokomotif görevini üstlenmeye devam ediyor. Yurt içi başarılarını global sisteme aktarmayı başaran sektör, Türkiye’nin popülarite kazanmasına yardımcı oldu. Sektörel bazda kazanımların arttırıldığı süreçte öncelik olarak Ortadoğu’da hizmet verilmiş, ardından başarılarını Türki Cumhuriyetlerine taşımıştır. Son hedefleri arasına Avrupa’yı yerleştirmeyi başaran Türk inşaat sektörü hedefine ulaşmak için Balkanlar’ın Avrupa’ya açılan kapısı Montenegro’ya giriyor.

Türk inşaat sektörü artık Montenegro’da

Avrupa’ya Balkanlar’dan girmeyi planlayan ve global anlamda hedeflerini yükselten sektör temsilcileri, dünyanın birçok ülkesinde birbirinden başarılı projelere imza attılar. Önceliğini Ortadoğu’ya veren, ardından Türki Cumhuriyetlerine giren Türk inşaat sektörü yönünü Avrupa’ya çevirdi. Avrupa’ya girişin en kolay yolu ise Montenegro olarak belirlenmiştir. Şimdilerde Türk yatırımcıların ilgisini çeken ülke önümüzdeki dönem itibariyle değer kazanacak.

Hedefte 250 milyon Euro var

2019 yılından itibaren 3 binden fazla Türk şirketine kapılarını açan Montenegro ile Türkiye arasındaki ticari hedefler büyüdü. Toplamda 250 milyon Euro’ya ulaşan rakamlar, çoğunluk olarak danışmanlık, ticaret ve turizm alanlarına gidiyor. Türklerin burada belirtilen alanlarda faaliyet gösterdikleri ve inşaat sektörü adına büyük yatırımların yapıldığı belirtildi.

Maya Montenegro CEO’su Gani Uğur Bozel, Tivit’ta lüks bir apartman inşa ettiklerini ve Montenegro hükümetinin de yatırımcılarını oldukça sıcak karşıladığından bahsediyor. Bozel, “Avrupa’ya açılma perspektifi ile yaptığımız değerlendirmede yatırım için en uygun ülkenin Montenegro olduğuna karar verdik” dedi. Hükümet ve görevlilerin desteklerini arkasına alan Maya Montenegro, önümüzdeki süreç boyunca global anlamda başarısına başarı katacak.

Türkiye’nin ihracatına büyük katkı

Gani Uğur Bozel, Bayview Hills Montenegro projesinde tüm malzemelerin Türkiye’den getirileceğinden söz ediyor. 2,5 milyon Euro’luk yatırım olarak bilinen projenin iş gücünü ağırlıklı olarak Türk vatandaşlar üstlendi. Bozel’in aktardığına göre yalnızca iş gücü değil, malzeme içinde Türkiye’den katkı sağlanacak. Bu sayede Montenegro halkı Türk markalarının kalitesini tanıma fırsatına erişirken, Türkiye’nin de doğrudan ihracatta yer edinmesine zemin oluşturulacaktır. Pozitif katkının oluşturulmasıyla birlikte pek çok yatırımcının tercihini Türk markalarına yönlendirmesi bekleniyor.

Aynı zamanda Maya Montenegro’nun hedefleri arasında Avrupa’da taahhüt işlerini yüklenmek var. Böylece Türkiye’nin inşaat konusundaki bilirkişi kimliği tüm Avrupa’da yankı bulacak.

Konut alarak turizme de yatırım sağlanıyor

Balkanlar’a düzenlenen seyahatlerin 1-2 günlük durağı olarak bilinen Montenegro (Karadağ), Avrupa turizminde pastadan büyük bir pay almaktadır. Özellikle son 5 yıldır öne çıkmayı başaran Montenegro, 6 ay süren deniz sezonu ile soğuk Avrupa ülkelerine kafa tutuyor.

Üstelik gelişmiş marinalarının da katkısıyla deniz turizmini sevenler tatmin olmaya devam etmektedir. Bayview Hills Montenegro projesi ise artan turistik faaliyetleri yakından takip etti. Bozel, dünyanın birçok ülkesinde ilgi gören “Lüks Servisli Apartman Kompeksi” ismiyle ün yapan uygulamanın son dönemde fazlasıyla öne çıktığından bahsediyor. Ev sahiplerinin diledikleri zaman 5 yıldızlı otel hizmeti konforuna erişmesinin yanı sıra dairelerini Euro üzerinden kiraya vermesiyle uygulama daha da tutulur bir hale geldi.

Tarihi ve doğası ile Unesco’nun koruma listesine giren Montenegro’ya geri dönersek; jeostratejik konumu ve Avrupa Birliği ile arasındaki ılımlı ilişkileri ülkeyi zirveye taşıdı. Son zamanlarda yerli yatırımcıların akın ettiği bölge üzerine 110 farklı ülkeden yatırımcılar geliyor. Geleceğin izlerinin oluşturulduğu ülke aynı zamanda Avrupa’ya giriş anahtarı.

İnşaat sektörü haberlerine göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version