Kategoriler
Sağlık

Zombi geyik hastalığı nedir?

Zombi geyik hastalığı nedir? Son zamanlarda bu konu merak edilmektedir. Ayrıca Zombi geyik hastalığı, bilimsel adıyla Kronik Zayıflama Hastalığı (CWD), ABD’nin Wyoming eyaleti başta olmak üzere, Kuzey Amerika’daki geyik, Kanada geyiği ve sığın popülasyonlarını etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalık hayvanlarda salyalı, uyuşuk, tökezleyen ve boş bakar bir hal yaratmaktadır. Ayrıca kronik zayıflamaya yol açmaktadır​​. Geçen yıl ABD’de yüzlerce hayvanın bu hastalığa yakalandığı bildirilmiştir​​.

Zombi geyik hastalığı nedir?

Zombi geyik hastalığı, bilimsel adıyla Kronik Zayıflama Hastalığı (CWD), ABD’nin Wyoming eyaleti başta olmak üzere, Kuzey Amerika’daki geyik, Kanada geyiği ve sığın popülasyonlarını etkileyen bir hastalıktır.

CWD’nin insanlara bulaşma ihtimali konusunda henüz kesin bir kanıt bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bilim insanları bu olasılığa karşı uyarılarda bulunmuşlardır. Hastalığın “yavaş ilerleyen bir felaket” olarak nitelendirilmesi ve insanlara bulaşma potansiyeli taşımaktadır. Bundan dolayı şüphelenilmesi, devletleri ve halkı hazırlıklı olmaya çağırmaktadır. Bu endişeler, özellikle Britanya’da 1980 ve 1990’larda yaşanan ve çiftlik hayvanlarından insanlara yayılan deli dana hastalığı salgınından alınan derslerle pekişmektedir​​.

CWD, hayvanlarda merkezi sinir sistemini enfekte ederek agresif belirtiler ve koordinasyon eksikliğine yol açan ölümcül bir hastalıktır. Alliance for Public Wildlife verilerine göre, 2017’de her yıl 7 bin ila 15 bin arasında CWD ile enfekte hayvan insanlar tarafından tüketiliyordu ve bu rakamın her yıl yüzde 20 artması bekleniyordu​​.

Hayvanlardan insanlara bulaşabiliyor

Bu hastalık, hayvanlardan insanlara bulaşabilecek diğer hastalıklar gibi, artan bir küresel sağlık tehdidi oluşturuyor. ABD’li biyoteknoloji şirketi Ginkgo Bioworks bir araştırma yapmıştır. Bu araştırmaya göre, 2050 yılında bu tür zoonotik hastalıkların 2020’ye kıyasla 12 kat daha fazla insan ölümüne yol açabileceği öngörülmektedir. Bu artışın, iklim değişikliği ve ormansızlaşma gibi faktörlerle ilişkili olduğu düşünülmektedir​​.

Özetle, zombi geyik hastalığı, geyik ve benzeri hayvanları etkileyen, insanlara bulaşma potansiyeli taşıyan ciddi bir sağlık sorunudur. Bilim insanları ve ilgili kurumlar, bu hastalığın yayılmasını önlemek ve insan sağlığını korumak için gerekli önlemleri almakta ve araştırmalarını sürdürmektedirler.

Emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version