Kategoriler
Ekonomi

Bitcoin piyasa hakimiyeti son iki yılın zirvesinde

Son dönemde kripto para piyasasında yaşanan gelişmeler, Bitcoin’in piyasa hakimiyetinin son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştığını gösteriyor. Bu yazıda, Bitcoin’in piyasa hakimiyeti ve kripto para piyasasındaki genel durum hakkında bilgi vereceğiz. Ayrıca, Bitcoin’in teknik analizini yapacak ve piyasadaki altcoinlere dair değişimleri ele alacağız.

Bitcoin ve Piyasa Hakimiyeti

Geçtiğimiz hafta, BlackRock’ın ETF başvurusu yapmasıyla birlikte yatırımcıların tercihi Bitcoin oldu. Bu durum Bitcoin’in piyasa hakimiyetini iki yılın zirvesine taşıdı. Aynı zamanda, Bitcoin iki hafta önce kaydettiği 27.180 dolarlık seviyeyi test ederek kayıplarını telafi etmeye devam ediyor. Ethereum ise yatay bir bant aralığında hareketlilik göstererek 1.730 dolar seviyelerinden alıcı buluyor. Bu veriler Bitay Araştırma Departmanı Analisti Betül Yavuz tarafından değerlendirildi.

Altcoinlerdeki Değişimler

Geçtiğimiz hafta altcoin fiyatlarındaki geri çekilmeyle birlikte yatırımcılar majör kripto para Bitcoin ile altcoinlerden XRP, Cardano ve Polygon’u tercih ederek ufak girişlerle pozisyonlarını artırdı. Ethereum’a göre dirençli davranan diğer altcoinler arasında Avalanche ve Tron’dan da çıkışlar görüldü. BTC ve ETH’un volatilitesi ise son yılların en düşük seviyelerinde seyrediyor.

Balinaların Rolü

Zincir üstü veriler incelendiğinde, elinde yüksek miktarda Bitcoin bulunduran madencilerin borsalara 55 bin civarında Bitcoin taşıması oldukça kritik bir öneme sahip. Genellikle kar satışları için borsalara taşınan Bitcoin’lerin ilerleyen süreçte satılması durumunda, satış baskısıyla karşılaşması ve hızlı düşüşlere neden olması mümkün olabilir.

Genel Kripto Piyasası Durumu

Genel kripto piyasasına bakıldığında, toplam değeri 1,03 trilyon dolar seviyesinde hareketliliğine devam ediyor. Bu süreçte SFP çift haneli kazançlarla en çok yükseliş yaşayan altcoin olarak öne çıkıyor.

Makro Gündem ve FED’e Odaklanma

Bu hafta piyasalar, FED Başkanı Powell’ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi ve Senato Bankacılık Komitesi önünde vereceği ifadeye odaklanmış durumda. Ayrıca, St. Louis Fed Başkanı Bullard’ın, New York Fed Başkanı Williams’ın ve Fed Başkan Yardımcısı Barr’ın konuşmaları da piyasalar tarafından takip edilecek.

Bitcoin Teknik Analiz

Bitcoin, cuma gününden bu yana toparlanmayı sürdürüyor. Son zamanlarda 27.180 dolar seviyesine kadar yükselen Bitcoin, önemli destek seviyesi olan 26.762 doların üzerine atması ve kalıcılık sağlamasıyla kısa vadeli görünüm için olumlu bir işaret. Aynı zamanda, 50 günlük hareketli ortalamasının da üzerine çıkan Bitcoin, düşen kanalın üst bandına kadar yükseldi. İlerleyen günlerde kanalı kırıp kıramayacağı, iki aylık düşen trendin terk edilmesi açısından önemli olacak.

Şu anda yaşanan olumsuz görünüm ve riskler geride bırakılmış gibi görünüyor. Pozitif ivmenin devam etmesi halinde önce 27.470 dolar ve ardından 28.000 dolar hedef seviyeleri olabilir. Aksi takdirde, önce 26.700 dolar ve ardından 26.000 dolar destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.

Bitcoin Dominansı Teknik Analiz

Bitcoin’in yükseliş serisine başladığı Kasım 2022 tarihinden bu yana yükseliş eğilimi gösteren Bitcoin Dominansı, son iki yılın en yüksek seviyesi olan ve psikolojik bir direnç seviyesi olan %50’yi aşmayı başardı. Bu durum, altcoin piyasasından nispeten çıkış olduğunu ve yatırımcıların Bitcoin’i tercih ettiğini gösteriyor. Altcoinlerdeki geri çekilme ve yükseliş hareketlerinde beklenen prim hareketinin gerçekleşememesi, Bitcoin dominansının yükselmesine neden oluyor. Bitcoin’in güçlenmeye devam etmesi halinde, dominans için ilk hedef %51 ve %52 bandı olacaktır. Altcoinlerdeki risk iştahının artması durumunda ise Bitcoin dominansının kısa vadede önce %48’e, daha sonra %44’lere geri çekilmesi beklenir.

Bitcoin’in piyasa hakimiyeti son iki yılın zirvesine ulaşırken, kripto para piyasasındaki genel durum da dikkate değer. Altcoinlerdeki değişimler, balinaların rolü ve genel piyasa hareketleri, yatırımcılar için önemli bilgiler sunuyor. Teknik analizler ise Bitcoin’in kısa vadeli görünümünü ve piyasada yaşanan eğilimleri değerlendirmemizi sağlıyor.

Diğer Ekonomi Haberleri haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version