Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak sektörü 2022’de altın yılını yaşayacak!

Emlak analistleri yeni apartman arzının kiralardaki artışı durdurabileceğinin altını çizmiştir. Ayrıca 2022’nin emlak sektörü olarak altın yılı olacağını belirtmiştir.
Geçtiğmiz yıl kiraların artmasının ardından sonra emlak sahipleri, 2022’de rekor seviyelerde kar elde etmeyi bekliyor. Finansgündem’de yayınlanan habere göre; kiralık konut sahipleri pandemi döneminde artan talepten karlı çıkmıştır. Karantina uygulamalarının ilk dönemlerinde ertelenen taşınmalar, karantina sürecinin bitmesiyle birlikte rekor seviyeleri gördü. Ayrıca emlak fiyatlarının tarihin en yüksek seviyelerini görmesi de, kiralık konutlara olan ilginin artmasına sebep olmuştur.

Bu gelişmeler binalardaki doluluk oranlarını yükseltmiştir. Böylece konut sahipleri de kiraları artırmıştır. Wall Street Journal’ın haberine göre; geçtiğimiz 12 ayda kiralar yaklaşık yüzde 12 yükselmiştir. CoStar Group verilerine göre; emlak sahipleri, apartmandaki konutlara yatırım yapmayı devam ettirmektedir. Analistler aylardır süren kira artışları nedeniyle emlak sahiplerinin bilançolarında 2022’de büyüme öngörmüştür.

Emlak Sektörü Analistleri kiralardaki artışın sürdürülebilir olup olmadığını sorguluyor

Ticari emlak verileri şirketi Green Street, önümüzdeki yıl borsalarda işlem gören emlak şirketlerinin karlarının rekor seviyeleri göreceğini belirtmiştir. NAREIT Equity Apartments Index, bu yıl yüzde 60 artmıştır. Ayrıca S&P 500 endeksindeki artışın ortalama iki katını görmüştür. Camden Property Trust ve Mid-America Apartment Communities hisseleri yüzde 80 artmıştır. Bununla birlikte bazı analistler kiralarda görülen bu hızlı artışın sürdürülebilir olup olmadığını sorgulamaktadır. Kiracılar daha fazla ücrete maruz kalırken, gün geçtikçe daha fazla kişi aileleriyle yaşamaya veya konut arkadaşı bulmaya yönelebilir. Ancak birçok emlak sahibi, hala bu yönde bir işaretle karşılaşmış değil. Mid-America Direktörü Thomas Grimes; “İnsanlar hareket etmiyor.” şeklinde konuştu. Orta gelirli binalara odaklanan şirket, kira sözleşmelerini yenileyen kiracıları için yüzde 13 zam yaptığını açıklamıştır.

2021’de kiraların en çok yükseldiği şehirler arasında Austin, Teksas ve Miami de bulunmaktadır. Ayrıca talebin artış gösterdiği kentler de Memphis ve Jacksonville olarak kaydedilmiştir. Bu şehirlerde emlak erişimi gittikçe kısıtlanıyor. Yaşadığı konuttan çıkarılan birey sayısı yükselmektedir. Ayrıca kiraların artmayı sürdürmesi birçok insanı zor duruma düşürecektir. Realtorcom Başekonomisti Danielle Hale; “Bu kentlerin pek çoğu asgari ücretteki artış, kiralardaki artışa ulaşamıyor.” şeklinde konuşmuştur. finansgundemcom’un derlediği bilgilere göre; emlak analistleri yeni apartman arzının kiralardaki artışı durdurabileceğinin altını çizmiştir. Ancak tedarik zincirlerinde meydana gelen problemler inşaat projelerinin de ertelenmesine neden olmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version