Kategoriler
Ekonomi Gündem

Galataport İstanbul Limanı’na büyük ilgi

Gelecek yılda açılması planlanan Galataport İstanbul Kruvaziyer Limanı, dünyanın önde gelen limanları tarafından örnek gösterildi. Hamburg’ta düzenlenen Seatrade Cruise Europe 2019 Fuarı’na katılan Galataport İstanbul, büyük ilgi topladı.

İstanbul’un tek ana limanı olan Galataport İstanbul, yılda 1.5 milyon kruvaziyer yolcusuna hizmet verecek. İstanbul’un tek ana limanı, Almanya’da gerçekleşen Seatrade Cruise Europe 2019 Fuarı’na katılırken dünyanın önde gelen limanları tarafından örnek gösterildi.

11 ile 13 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleşen fuarda Galataport, diğer kruvaziyer devleri ile birlikte 2020 yılının mart ayında açılacak olan projenin sektöre getirdiği yenilikleri paylaştı.

Seatrade Cruise Europe 2019 Fuarı’nın 18’inci yılında, 40’tan fazla ülkeden 270 firma stant kurdu. Katılımcı sayısının ise 5 binin üzerinde olan fuarda Türkiye oldukça ilgi gördü.

Fuarda limanı temsil eden Figen Ayan, 5 Nisan’da yolcu alması planlanan limanın yeni bir dönem başlatacağını dile getirdi.

2020 yılının Mart ayında açılması planlanan liman, 5 Nisan’da yolcu alacak.

Turizme katkısı 1 milyar dolar

Limanın faaliyete geçmesiyle beraber limanı ziyaret edecek kruvaziyer gemileri ile turist akınının yüksek olması, ülke ekonomisine yüksek seviyede katkıda bulunacak.

İstanbul’a kurulacak olan liman üç gemiyi aynı anda misafir edebilecekken günde yaklaşık 15 bin turist geleceği belirtiliyor.

Gemi mürettebatı da dahil olmak üzre yıllık yolcu sayısı 1,5 milyon olarak hedeflenirken her yıl toplam 7 milyonu yabancı 25 milyon kişinin limanı ziyaret edeceği tahmin ediliyor.

Galataport İstanbul özellikleriyle ilgi odağı oldu

Galataport İstanbul Kruvaziyer Limanı’nın sektöre getirdiği ilkler, fuarda anlatılırken özellikle Akdeniz çanağındaki kruvaziyer turizminin önüne ilkleri getireceği özgün bir proje olduğu vurgulandı.

Galataport İstanbul Liman İşletmeciliği ve Yatırımları A.Ş. Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayanfuarda gördükleri ilgiden çok memnun olduklarını dile getirdi. Takvimler 5 Nisan 2020 tarihini gösterdiğinde limanın gemi almaya başlayacağını söyleyen Ayan, şöyle konuştu:

Dünyada ilk kez kurgulanan kapak sistemi ve buna bağlı yer altında 29 bin metrekarelik terminal binamız hizmete sokularak modern bir liman inşa ediyoruz. Limanda gemi olmadığı zamanlarda geçici gümrüklü alanı ve güvenlik (ISPS) alanını ayıran 3 metrelik özel bir kapak sistemi sayesinde sahanın yer üstü alanının tamamı, halkın hizmetine sunulacak.

Bu sayede yaklaşık 200 yıldır erişime kapalı olan bu eşsiz sahil şeridi de İstanbulluların ve kentin ziyaretçilerinin kullanımına açılmış olacak.

Grup şirketlerimizden Doğuş Teknoloji ile hazırladığımız yine sektörde bir ilk olan yazılım programı sayesinde de gemi firmalarının rezervasyonlarını bu uygulama üzerinden kayda alıp rıhtımımızı en efektif şekilde kullanacağız. Limanımıza ilk gemi 5 Nisan 2020’de yanaşacak.

“Sefer sayısında ciddi bir artış yakaladık”

Pazarlama faaliyetleriyle birlikte sefer sayısını ciddi miktarda artırdıklarını söyleyen Figen Ayan, “2020 yılında toplam 65 sefer, 2021 yılında ise 146 sefer bekliyoruz. Bu firmaların büyük çoğunluğu Galataport İstanbul’u ana liman olarak kullanacak, bu ülke turizmi açısından çok değerli bir gelişme.” dedi.

 

Exit mobile version