Kategoriler
Emlak Haberleri

Kiralar artınca konut sahipleri kiracılarını çıkarmak istiyor

Kiralar artınca fiyatları her geçen gün artış göstermeye devam ediyor. İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir gibi özellikle büyük şehirlerde kiralık ev bulmak zorlaştı. Üstelik Kadıköy, Üsküdar, Şişli, Bakırköy gibi ilçelerde kiralık ev arayan vatandaşlar, emlakçılara isimlerini yazdırıp haftalar boyunca sıralarını bekliyorlar. Bazı ev sahipleri ise durumu fırsata çevirip, eski kiracılarını çıkarmaya başladı. Üstelik aynı evi iki katı fiyatına yeni kiracılarına kiralıyorlar.

Kiralar artınca kiracılar zor durumda kalıyor

Kiralardaki artıştan dolayı açıklama yapan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, “Pandemi dönemi inşaat sektörünü de derinden etkiledi. Normalde yapılması gereken konut sayısının ancak yarısı yapılmıştır. Ayrıca faizlerin yükselmesi hem konut arzını hem de konut satışlarını geriletti.” dedi. “Bunların yanı sıra normalleşme süreciyle birlikte evlilik sezonunun açılması, taşınmaların başlaması, kentsel dönüşümdeki hareketlilik nedeniyle kiralık fiyatlarındaki artışlar devam ediyor. Örneğin İstanbul’da 1500 TL olan bir daire yeni kiracılara 2500 TL’lere kadar fiyatlara kiralanabiliyor. Bu nedenle Şişli, Kadıköy, Bakırköy, Üsküdar gibi bazı ilçelerde kiracı olmak için vatandaşlar, emlakçılara isim yazdırıp haftalarca sıra bekliyorlar.” dedi.

Ev Sahiplerinin Tahliye hakları yok

Taşınmazlarda yaşanan bu durumu fırsata dönüştüren ev sahipleri mevcuttur. Bu ev sahipleri bazıları, eski kiracılarını çıkarıp aynı evi iki katı fiyatından yeni kiracılarına veriyorlar. Ancak Hakan Akdoğan, “Ev sahiplerinin kiracıların yükümlülüklerini yerine getirdiği müddetçe kiracılarını çıkaramazlar.” şeklinde ifade etti. Ayrıca Akdoğan “Taşınmaz satışında bile mevcut kira kontratı devam eder ve yeni şart istenemez. Yeni kontrat gerekmez. Mevcut kiracılarda, kira kontratı bir yıllık bile olsa kira sözleşmesi otomatik olarak uzamaktadır. Haklı bir neden olmadıkça kiracı tahliye edilemez. Örneğin kira bedelleri o bölgede yükseldi diyerek kiracının tahliyesi talep edilemez” dedi.

Kiralık Konut artışı devam edecek mi?

Kiralardaki artışın devam edeceğini ve bu duruma hazırlıklı olunması gerektiğini de ifade eden TÜGEM Başkanı “Bu kira artışlarının 3. çeyrekte üniversiteler açıldığı zaman daha da artacağını düşünüyoruz. Bu dönemde yatırımcılara tavsiyemiz ev alarak kiraya vermelerine yönelik” olduğunu söyledi.

Kiralar artınca emlakçılar etik davranmalı

Birtakım emlak işletmeleri fiyatlardaki artışı fırsata çevirmek istemektedir. Bu nedenle ev sahiplerini arayarak yeni kiracılar ve daha yüksek kiralar vadetmektedir. Bu durumun etik olmadığına dikkat çeken Hakan Akdoğan şunları söyledi; “Yetki belgeli emlak işletmeleri hizmet verdiği kişileri yasa dışı olan ve etik olmayan uygulamalara teşvik edemez. Haksız ve hukuka aykırı davranış ve ticari uygulamalarda bulunamaz. Eğer bu konuda kiracılar herhangi bir tespitte bulunurlar ise hemen ‘Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi’ üzerinden bu işletmeleri şikâyet edebilirler.” diye konuştu.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version