Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatları daha da artacak

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, verdiği basın açıklamasında inşaat piyasasının karşılaştığı sorunları ve çözüm tavsiyelerini anlattı. Eren, pandemiye girdiğimiz 2020 yılının Mart ayından bu senenin Ekim ayına dek olan süreçte inşaat piyasasının ana girdilerinde yüzde 279’a varan yükselişler yaşandığını, ortalama maliyet yükselişinin ise yüzde 113 olduğunu bildirdi. Asgari ücretle beraber işçilik maliyetinin artışının da kaçınılmaz olarak yükseleceğini belirtti. Aynı zamanda “Asgari ücretin 4 bin lira olacağı söylemi var” dedi. Bu kapsamda bakıldığında ise konut fiyatları daha da artması beklenmektedir.

Erdal Eren: “4000-4500 TL asgari ücret yeterli”

Eren’e asgari ücretle alakalı sorular yöneltildi. Bu soruya “4000-4500 lira arasındaki asgari ücretin toplumsal bakımdan yeterli olduğunu düşünüyorum. Bizlerin de biraz fedakarlık göstermesi gerek. İşçilik maliyetinin altyapı projeleri maliyetindeki payı yüzde 8 iken, konut inşaatındaki ise yüzde 15. Bizim için önemli olan bölüm, maliyetlerimizin yüzde 85’ini meydana getiren ve kurun yükselmesine bağlı olan girdilerimizi içeren bölün” diye konuştu.

Erdal Eren, konut yapan müteahhitlerin maliyet yükselişlerini konut fiyatlarına aktarmak zorunda kalacaklarını bildirdi. Ayrıca “İnşaat girdilerinde ortalama yüzde 113 olan maliyet yükselişleri uyguna konut satılmasını engelliyor.” dedi.

Mezarlık soyguncuları dışına konut alan yok!

Eren, geçen sen konut kredisi indirimi esnasında stoktaki konutların birçoğunun satıldığını belirtti. Fakat kurdaki hareketlenme karşısında yurttaşın konut alımında tekrar bekleme stratejisi izlemeye başladığını da söyledi. Ayrıca “Mezarlık soyguncuları dışında konut satın alan yok” dedi.

Çözüm yoksa konut fiyatları da düşmez

Başkan Eren, konut inşaatında en çok maliyeti arsa fiyatlarının meydana getirdiğini bildirdi. Ayrıca şunları söyledi;

“Bazı kısımlarda arsa maliyeti, konut yapım maliyetlerinden yüksektir. Uygun konut inşa edilebilmesi adına devletin sektöre verebileceği en büyük destek, kamu arazileri sayesinde uygun arsa üretilmesidir. Bir çözüm yoksa girdi maliyetlerindeki yükselişin de etkisiyle konut fiyatları %50-60 daha da artacak.”

Eren, Merkez Bankası’nın faiz kampanyasının piyasaya yansıyıp yansımadığına karşın bir soru üzerine şunları söyledi: “Faizlerdeki düşüş daha bizim kredi maliyetlerimize yansımadı. Konut kredisi faizleri önce 1.29, sonra da 1.24’e düştü. Konut gereksinimi olan yurttaşlar adına %1,24 hala yüksek bir faiz oranıdır. İhtiyaç sahipleri adına kredi faizlerinin 1’in altında olması gerekir.”

Erdal Eren: Piyasa fiyat farkı kararnamesi ve devir hakkı bekliyor

Eren, kamuyla iş yapan müteahhitlerin çok daha büyük sorunla karşılaştığını söyledi. Konut yapanların maliyet yükselişlerini fiyatlarına yansıtabildiklerini ancak kamu projelerini yapan müteahhitlerin işlerini devam ettirmekte zorlandıklarını söyledi. Ayrıca şunları ekledi:

“Maliyetler yüzde 100’ün üstüne çıkmışken kamu yüzde 67 civarında fiyat farkı ödemesi yapıyor. Demir fiyatı 3 bin TL iken kamuyla sözleşme imzalamış olan müteahhit adına bugün demirin fiyatı 11 bin TL’nin üzerinde. Meslektaşlarımızın hasarının en azından bir bölümünün karşılanacağı fiyat farkı ödemesi çıkmalı. Önceden öngörülmesi mümkün olmayan yüksek maliyetler müteahhitlere yüklenmeye devam ederse üstlendikleri kamu projelerini sürdüremezler.”

Erdal Eren, problemin çözümü adına ek fiyat farklı kararnamesi çıkarılmasını, işi sürdüremeyenler için de koşulsuz devir hakkı verilmesi gerektiğini söyledi. Önceden benzer ekonomik problemlerin olduğu zamanlarda bu uygulamalara başvurulduğunu belirtti.

Eren, kamuyla çalışan müteahhitlerin ceza yemeden işi sonlandırabilmek adına kar yağsın diye dua ettiklerini belirtti. Ayrıca: “Beklentilerimiz karşılanmazsa önümüzdeki yık şantiyelerimizin açılması zor olur” dedi.

20 Milyar TL Alacak, 15 Milyar Lira verecek

Başkan, müteahhitlerin kamudan alacaklarının 15-20 milyar TL civarında olduğunu belirtti. Bununla beraber bankalara 15 milyar TL vereceği olduğunu söyledi. Ayrıca alacaklarını tahsil edemediklerinden dolayı bankalara kredi faizi ödediklerini belirtti. Sektörde bir müteahhit battığında kendisiyle beraber pek çok işletmenin de battığını da ifade etti.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version