Kategoriler
Emlak Haberleri

Konutta KDV indirimi geliyor! Ev fiyatları düşer mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gıdada ilk adımı attıklarını belirtmiştir. Ayrıca KDV’nin sadeleştirilmesi hakkındaki çalışmaların Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulduktan sonra adım adım uygulanacağını duyurdu. Konutta KDV indirimi hem vatandaşın hem de sektörün odak noktası haline gelmiştir. Gelir İdaresi Başkanlığı odalar, sektör temsilcileriyle gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında ikili KDV sistemine yönelik kapsamlı bir çalışma yapmıştır.

Ev Satışında Ön Plana Çıkan Görüş

Sabah gazetesinin haberine göre; sektör temsilcileri konutta 1-2 metreyi geçmesi halinde yüzde 18 KDV ödenmesinin usulsüz uygulamaları da beraberinde getirdiğine değinmiştir. Projede, satışta, tapuda evin net metrekaresinin kullanımını teşvik edecek vergi uygulaması görüşü ön plana çıkmıştır.

Konutta KDV İndirimi ile Ev Fiyatlarında Fahiş Rakamlar Bitecek

Yeni model sayesinde tüketici 151 metrekare konut aldığında yüksek fahiş artışıyla karşı karşıya kalmayacak. Üstelik yeni sistemin benimsenmesi halinde 150 metrekarelik bölüm yüzde 8 vergilendirileceltir. 1 metrekarelik bölüm ise yüzde 18’den vergilendirilecektir.

Örneğin; 1 milyon TL’lik 150 metrekarelik daire 80 bin TL KDV ödenmektedir. Ayrıca 155 metrekarede 180 bin TL KDV ödenmektedir. Yeni sistemle 5 metrekarelik bölüm yüzde 18’den vergilendirilecek bu tutar da 5.805 TL olacak. Bu durumda ödenecek tutar 85.805 TL olacaktır. Sektör temsilcileri düzenlemeyle 150 metrekarenin üzerinde konutlarda talebin artacağını belirtmiştir. Ayrıca sektörün canlanacağını, fiyatların da düşeceğini dile getirmiştir. Böylece tüketici 160 metrekare konutta yüksek bir fahiş artışı ile karşılaşmayacaktır. Sıfır konutları kapsayan konutta KDV indirimi olması halinde yapılacak olan indirim orana bağlı olarak değişecektir.

Tapu Harçları da Masada

Edinilen son dakika bilgisine göre kentsel dönüşümdeki yüzde 1’lik uygulama devam etmektedir. Ayrıca, tapu harçlarında da düzenlemeye gidilmesi bekleniyor. Tapu harcı evin değerinin binde 20’si oranında alınmaktadır. Bugün itibariyle 1 milyon TL’lik evde alıcı 20 bin TL ödemektedir. Satıcı da 20 bin TL tapu harcı ödemektedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version