Kategoriler
Proje Haberleri

Markalı konutların stok erime hızında rekor yaşandı

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Haziran 2020’ sonuçları açıklandı.

Söz konusu olan endekse göre haziran ayı içerisinde konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1.12 oranında arttı. Geçen yılın aynı dönemine göreyse yüzde 6.34 oranında yükseldi.

Konut alımlarına bakıldığında banka kredisi kullanımı 1703’ten 47.03’e yükseldi. Bu endeksler sonucundaysa bir önceki aya göre banka kredisi kullanımının 30 puan arttığı gözlemlendi.

Yükselen stok erime hızı haziran ayında 11.96 oranında gerçekleşti.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Yeni konut satışlarındaki ödeme yöntemlerini incelediğimizde, banka kredisi kullanımının bir önceki aya göre 30 puan arttığını görüyoruz. Mayıs ayında 3.79 seviyesinde gerçekleşen stok erime hızının haziranda çok hızlı bir şekilde 11.96 seviyesine yükselmesi ise beklemede olan konut alıcıları için faiz oranının ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Konut stokunun erime hızındaki bu artışta, kamu bankalarının tarihin en düşük faiz oranlarıyla sunduğu konut kredileri çok etkili oldu. Düşük faiz oranının devam etmesiyle önümüzdeki aylarda özellikle kredili konut satışlarındaki hareketlilik sürecektir” dedi.

Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre haziran ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 043 oranında artış yaşandı. Aynı endekse göre 2+1 konutlarda yüzde 0.36 oranında, 3+1 konut tipindeyse yüzde 0.15 oranında yükselme gözlemlendi. Yeni Konut Fiyat Endeksi haziran ayı verilerinde 4+1 konut tipinde yüzde 0.18 oranında artış yaşandığı belirtildi.

Markalı konut projeleri kapsamında yapılan satışların yüzde 6.36’sının ise yabancı yatırımcılara yapıldığı görüldü. Bu satışların yüzde 57.14’ü 2+1 daire tiplerinden oluşuyor.

 

Exit mobile version