Kategoriler
Emlak Haberleri

Ocak ayı kira artış oranı ne zaman açıklanacak?

2022 yılına girmemize çok az bir zaman kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Ocak günü Aralık ayı enflasyon verilerini duyuracak. Kira zamları enflasyon oranı üzerinden belirlendiğinden dolayı ev sahipleri ev kirası için ne kadar zam yapar sorusunun cevabı o gün alınacak. karliarsa sitesinin haberine göre sıkıntılarla geçen 2021’e veda ederken yeni yılın güzellikler ve iyilikler getirmesi herkes tarafından temenni edilmektedir. Yeni yıl ümitler ve beklentilerin dışında bazı telaşları da beraberinde getirmektedir. Ocak ayı kira artış oranları ne zaman açıklanır sorusu milyonlarca kiracının kafasını kurcalamaktadır. Bu önemli soru kısa bir süre sonra cevap bulacaktır. Peki 2022 yılı Ocak ayı kira artış oranı ne zaman açıklanacak ?

Ocak ayı kira artış oranı ne zaman açıklanacak?

Merak edilen bu soru kısa bir süre sonra cevap bulacaktır. TÜİK, 3 Ocak günü Aralık ayı enflasyon verisini açıklayacak. Ev kirası zamları enflasyon oranı üzerinden belirlendiğinden dolayı ev sahipleri kiraya ne kadar zam yapar sorusunun cevabı o gün verilecektir. Fakat ev sahiplerinin önemli bir bölümü TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığı görüşündedir. Bundan dolayı Ocak ayındaki kira artış oranını hissettikleri enflasyon üzerinden yapmak istemektedir. Ayrıca kiracılarsa Ocak ayı kira artış oranının yasal sınır olan TÜFE/TEFE verisi üzerinden yapılması gerektiğini düşünmektedir.

Bu hususta akla hemen ev sahipleri kiraya ne kadar zam yapar ve ev sahipleri kanun tarafından belirlenen oranların üzerinde artış yapar mı soruları gelmektedir. Tüketici Hakları Uzmanı Sefa Kabaalioğlu, “Yıllık kira artış oranı yasal oran olarak kabul edilen TÜFE, 12 aylık ortalaması temel alınarak hesaplanır. Borçlar Kanunu kapsamında kira sözleşmesi yenilemesinde en yüksek yasal zam oranı budur” derken çok önemli tehlikeye karşı kiracıları uyardı.

Kira artış oranı neye göre belirlenir?

Kabaalioğlu, “TÜİK tarafından açıklanan TÜFE verileri aydan aya değişir. Bu sebeple kira sözleşmesini imzaladığınız tarihe göre yıllık enflasyon rakamları farklılık gösterir. Dolayısıyla kontratın başladığı tarih ve yenileme tarihi Ocak ayına göre belirlenmeyedebilir. Kiracıların buna dikkat etmesi gerekir” bilgisini verdi. Yani ev sahipleri kiraya ancak TÜİK tarafından açıklanan veriler oranında zam yapar. Bu ev sahipleri kiraya ne kadar zam yapar sorusunun hukuk önündeki cevabıdır.

Kiracılarla ev sahipleri arasında tartışmalara sebep olan başka bir konu kira artış oranının nasıl belirlendiğidir. Birçok ev sahibi ve kiracı TÜİK tarafından açıklanan TÜFE ve TEFE rakamları üzerinden sözleşme imzalarken, bazı ev sahipleri de İstanbul Ticaret Odası tarafından açıklanan enflasyon oranları üzerinden kiraya zam yapmayı tercih etmektedir. Tüketici hakları uzmanı Sefa Kabaalioğlu, TÜİK dışındaki kurumların açıkladığı verilerin kira sözleşmelerine esas teşkil etmesinin mümkün olmadığının da altını çekmektedir.

Kira elden alınır mı?

Ev sahipleriyle kiracılar arasında tartışma konusundan birisi de kiranın nasıl ödeneceğidir. Bazı ev sahipleri “banka hesaplarım bloke ” veya “banka hesabım yok” diyerek kirayı elden almaktadır. Böylece elde ettikleri gelirin vergisini de ödememektedir.

Kabaalioğlu, “Ev sahipleri aylık 500 TL’nin üzerindeki kira gelirlerini banka veya postane üzerinden almak zorundadır. Bu düzenlemeye uymayan ev sahipleri aylık kira bedeli üzerinden %5 Özel Usulsüzlük Cezası kesilmektedir. Bu inceleme geriye doğru gider o zaman da rakamlar yükselir” uyarısı yaptı.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version