Kategoriler
Emlak Haberleri

Tapuda 3 Boyutlu Kent Modelleri dönemi başlıyor

Satın almak istenilen konutun tasarımını artık web-tapu formatıyla 3 boyutlu şekilde görmek mümkün olacak. Gayrimenkul satın alırken, anayasa niteliğindeki apartman yönetim planını da dolaysız biçimde tapu memurundan alabileceksiniz. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanı Hasan Çelik, Birinci Türkiye Profesyonel Tesis Yöneticileri ve Tedarikçileri Çalıştay’ına katılmıştır. Başkan Çelik, “3 boyutlu kent modelleri ve kadastro projesi” ile vatandaşların satın almak istedikleri konutları tüm detaylarıyla 3 boyutlu sanal ortamda inceleyebileceklerini belirtti.

Sivil inisiyatif oluşturma ve güçlerini birleştirme kararı veren tesis yönetim dernekleri ve tedarikçileri, Profesyonel Tesis Yöneticileri Derneği’nin (PTYD) Ankara Üniversitesi ile anlaşma yaparak düzenlediği çalıştayda buluştular. Bunun yanı sıra geçen hafta sonu Abant’ta gerçekleştirilen 1. Profesyonel Tesis Yöneticileri ve Tedarikçileri Çalıştayı’nda, 6 tesis yönetim derneğinin başkanı, sektörün problemlerini çözümlemek için beraber çalışma kararı almışlardır. Ortak yönetim kurulu kurarak yol haritası oluşturdular. Bunun yanı sıra çalıştayda, gayrimenkul yönetiminin geleceğinden, tesis yönetim firmalarının sertifikalandırılması ve standardizasyonuna, vergilendirmeden, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında sektörde yaşanan problemlere, sitelerde atık yönetiminden, asansörlerin işletilmesine kadar pek çok konu tartışılmıştır. Etkileşimli olarak gerçekleştirilen çalıştayda dernek üyelerinden daha öncesinden çok sayıda soru toplanmıştır. Bu sorular akademisyenler, dernek üyesi uzman hukukçular ve bürokratlar tarafından cevaplanmıştır. Sorular ve çözüm fikirleri kayıt altına alınmıştır ve raporlanacaktır.

3 Boyutlu Kent Modelleri ve Kadastro Projesi

PTYD üyesi Murat Erdoğan’ın başkanlık ve moderatörlük yaptığı ve Şebnem Schaefer’in sunuculuğunu yaptığı çalıştayda, Tapu Dairesi Başkanı Hasan Çelik, tapu ve kadastro ile ilgili soruları cevapladı. Çelik, “apartmanların anayasası” niteliği taşıyan yönetim planını (YP) vatandaşların gayrimenkul satışı esnasında dilerse tapu memurlarından alabileceklerini açıkladı. Ayrıca bir başka soru üzerine tapuda 3 boyutlu dönemin başlayacağını duyurarak, yeni uygulamadan bahsetmiştir. Çelik; “’3 boyutlu kent modelleri ve kadastro projesi’ ile satın alınması planlanan bir konut, balkonundan mutfağına santim santim 3 boyutlu sanal ortamda görebilmesi mümkündür. Amasya’da bir örnek çalışma yapıyoruz. Havadan çekilen fotoğraflar ve yerden yapılan ölçümlerle beraber imar işini 3 boyutlu duruma getirmekteyiz. Belediyelerin sağladığı yapı ruhsatları, tapu kadastro bilgileri anlamlı bir hale getiriliyor. Vatandaşlarımız bu sayede bir tıkla satın almak istediği konutun coğrafi bilgisi, ada parsel numarası, üzerinde ipotek, kısıtlama olup olmadığının yanı sıra, mimari projesini de görebilmektedir.

Konut kaçınca katta, cephesi ne tarafta, kaç odalı gibi sorulara sanal ortamda webtapu sisteminden öğrenebilecekler. Ayrıca mal sahibi webtapu üzerinden yetki vermesi durumunda, emlakçı da erişim sağlayabilecektir. Amasya’da yapılan bu uygulama Türkiye genelinde de yapılması için çalışmalar yapılıyor. Arşivlerin dijital ortama taşınması çalışmaları da sürdürülmektedir. Bu çalışmanın bitmesinin ardından YP’ların da dijital ortamda tanıtımı yapılacaktır. YP’larının ne kadar mühim belgeler olduğu daha önce çok fazla anlaşılamamıştı. Kırtasiyeden alınan matbu YP’ler kullanılmaktaydı. YP’larının bir düzenleyici-denetleyici mekanizmadan geçirilmesi gerekmektedir. Pratik bir çözüm yaratma zorunluluğu bulunmaktadır. Belki komisyonlar aracılığıyla bu denetim yapılabilir.” dedi

Çalıştay Başkanı Erdoğan, “Sayın Başkan, burada 6 dernek başkanımız var. Dernekler olarak bu denetime talibiz” dedi.

Kapıcı Kaloriferci ve Bahçıvan’a Vergi Yok 

Bandırma 17 Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Özgür Biyan ise site yönetimlerinin yaşadığı vergi problemlerini inceledi. Biyan, Gelir Vergisi Kanunu’nun 23. maddesine göre sitelerde “Kapıcı, kaloriferci ve bahçıvan”ların vergi sorumluluğu bulunmadığını belirtti. Ayrıca Biyan Danıştay’ın son kararlarıyla birlikte site yönetimlerinin kurum olarak nitelendirilerek vergilendirilemeyeceğini açıkladı. Bunun yanı sıra Biyan, “Kat malikleri, havuz, otopark gelirlerini yönetime bıraksalar dahi vergiden sorumlu tutuluyorlar. Fakat, apartman ve sitelerin ortak ihtiyaçlarında harcanması koşuluyla bu gelirlerden vazgeçtiklerini belirtmeleri çözüm olarak düşünülebilir” değerlendirmesinde bulunmuştur.

Kat Mülkiyeti Kanunu Yeniden Yazılmalı 

İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Mustafa Şeref Kısacık ise sorunun kaynağı gösterilen Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) yeni şartlara uygun olarak en baştan yazılması gerektiğini bildirdi. Kısacık, toplu yaşam alanlarında çok ciddi problemlerin yaşandığını söyledi. Ayrıca bu problemlerin aile içinde huzuru ve toplumsal barışı bozacak düzeylere eriştiğini belirtti. Ayrıca bazı sitelerde hem konut hem ofis blokları bulunduğunu, çarşı, AVM hatta otel bulunduğuna değindi. Bunun yanında on binlerce kişinin yaşadığı fazlaca karmaşık yapıların artık acemice yönetilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Bu durumda profesyonel yönetim şirketlerinin önemli bir rol oynadığını söyledi. Kısacık, yönetim şirketlerinin açık, şeffaf, katılımcı ve ekonomik bir tavırla siteleri yönetmeleri gerektiğine değinmiştir.

Ayrıca Kısacık; “Bu alanda eğitim almış insanlara, kat mülkiyeti hukuku alanında eğitim almış hukukçulara ihtiyaç duyuluyor. Ancak hukuk fakültelerinde bu konuda verilen eğitim yeterli düzeyde değil. Kat Mülkiyeti Hukuku birçok fakültede verilmezken, bazı fakültelerde eşya hukukunun içinde birkaç saatlik dersle geçiştiriliyor. Fakültelerde bu yönde yeterli eğitim verilmemesi sebebiyle meydana gelen boşluğu doldurmak için TBB Eğitim Merkezi, İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu ve MŞK Eğitim Merkezi olarak eğitimler sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.

KMK Mahkemelerine İhtiyaç Duyuluyor

Kısacık, “Kanunun yetersizliğiyle beraber yargının ağır işlemesi, uzman bilirkişi, uzman mahkeme bulunmaması sebebiyle problemler giderilemiyor. Hızlı, adil, doğru karar alınabilmesi için uzman hukukçu ve uzman bilirkişilere ihtiyaç vardır. Bununla birlikte bu alanda uzmanlaşmış hâkimlere ve sadece bu alandaki problemlerin çözümü için tüketici, iş mahkemeleri gibi özel mahkemelere ihtiyaç duyulmaktadır.”

PTYD Kurucu Başkanı Yahya Sağır’a 2 gün süren çalıştayla ilgili değerlendirmesi sorulmuştur. Sağır, ortak hazırlanacak raporun, problemlerin giderilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı gibi ilgili kurum ve kuruluşlara sunulacağını açıklamıştır. Ayrıca sosyal sorumluluk projesi olarak, Kızılay’la ortak çalışma yapılmıştır. Ayrıca çalıştay boyunca kan ve kök hücre bağışı yapılması da çok anlamlı bir davranıştı.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version