Kategoriler
Emlak Haberleri

Türk müteahhitlere Libya yolu açıldı

Resmi Gazete’de yayımlanan 4225 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı yürürlüğe girmiştir. Bu karar ile birlikte Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren açıklamalarda bulunmuştur. Başkan Eren, Türk müteahhitlere Libya yolu tekrar açıldığını söylemiştir. M. Erdal Eren, Libya’da 2011’de başlayan iç karışıklıkların ardından Libya işveren idarelerinin ellerindeki güvence belgelerinin haksız şekilde nakde dönüştürülmesi olasılığının engellendiğini hatırlattı. Ayrıca Başkan Eren, yeni düzenlemenin, Libya’da yeni işler üstlenilmesinin yolunun açılacağını belirtmiştir.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla ilgili TMB Başkanı M. Erdal Eren Türk müteahhitlere Libya yolu hakkında açıklamalar yapmıştır. Başkan Eren, “Herkesin bildiği gibi Libya’da Şubat 2011’de iç karışıklık başlamıştır. Bu karışıklıktan dolayı Türk müteahhitlik firmalarımızın şantiyeleri talan edilmiştir. Dolayısıyla firmalarımız işlerini yarım bırakarak ülkeden gitmek zorunda kalmışlardır. Hemen sonrasında bu defa Libya işveren idarelerinin ellerindeki teminat mektupları sorun olmuştur. Pek tabii bunların haksız yere nakde çevrilmesi ihtimali, BM Güvenlik Konseyi’nin hükümleri de dikkate alınarak bir karar çıkarılmıştır. Bu durum 21 Haziran 2011 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) ile engellenmiştir. Bununla beraber sonraki dönemde müteahhitlerimiz, ülkede yarım kalmış ve yeniden başlanan işler ile yeni üstlenilecek işler için teminat mektubu temininde türlü güçlüklerle karşılaşmaya başlamıştır.” şeklinde konuşmuştur.

‘Firmalar Libya’ya dönmek isteğindeler’

TMB Başkanı, geçen zaman zarfında problemlerin üstesinden gelinebilmesi amacıyla TMB’nin çeşitli girişimleri olduğunu söyledi. Ayrıca Başkan Eren, “İlgili bakanlık, kurum ve kuruluşlarımızla konuyla alakalı uzun süren çalışmalar yürütülmüştür. Bu çabaların sonucunda 7 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren 4225 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Libya’da üstlenilen yeni işlerle yarım kalmış projelerin 21 Haziran 2011 tarihli BKK’den istisna tutulması sektörümüzce son derece mühim bir gelişme olmuştur. Böylece bir yandan geçmiş tarihli teminat mektuplarına sağlanan koruma devam etmektedir. Diğer yandan ise Yeniden İşe Başlama Sözleşmesi imzalanması b projelerle yeni projelere yönelik güvence belgesi verilebilmesinin önü açılmıştır. Bu durumda başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri konularından sorumlu Ticaret Bakanımız ve ilgili Bakanlarımız ile kamu kurum yetkililerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Şu durumda beklentimiz, Libya’da yapılacak projelerde, yabancı bankalardan kontr-garanti alınmasına gerek duyulmamasıdır. Ayrıca Türk bankalardan sağlanacak güvence belgelerinin Libya makamlarınca doğrudan kabullerini sağlayacak girişimlerin başlatılması ve sonuçlandırılmasıdır. Türk bankacılık sektörüne yönelik yaptığımız bu talep aslında bütün ülkelere yöneliktir. Müteahhitlerimizin 1972’de yurtdışına ilk gittikleri ülke olan Libya’dır. Bu durumda geçmişte olduğu gibi gelecek dönemde de Türk inşaat sektörü için önemini devam ettirecektir. Firmalarımız yaşanan problemlere rağmen Libya’ya dönmek ve kaldıkları yerden işlerine yeniden başlama isteğindeler. Ülke yetkilileri de Türk müteahhitlerle yeni programlarla birlikte tekrar çalışma isteklerini sıklıkla belirtmektedir. Ülkede güvenliğin kalıcı olarak tesisi ve firmalarımızın zararlarının tazmini durumunda Libya bizim için yeniden öncelikli pazar olacaktır.” şeklinde konuştu.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version