Kategoriler
Emlak Haberleri

2022 yılı konut sektöründe üretim yılı olacak

Konuta talebi gören üreticiler çalışmalara başladı. Yaklaşık 2 yıl boyunca Covid-19 salgını ve maliyet etkisi ile beklemede olan konut geliştiriciler, projelerini hayata geçirmeye hazırlanmaktadır. Açıklanan yeni yatırımlar gösteriyor ki 2022, konutta üretim yılı olacak. Arka arkaya gelen projeler ile arz problemi de çözüm yoluna girecektir.

Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz’ün haberine göre; artan fiyatlar ve arz problemine rağmen konuta talep oldukça fazla durumdadır. Bunu geçtiğimiz gün açıklanan konutların satış rakamlarıyla da görmüş olduk. Aralık’ta 226.000’i aşkın satışla tarihin en yüksek 2. aylık satışı yapılmıştır. Ayrıca yıl genelinde 1.492.000 satışla yıllık bazda 2. zirve görülmüştür. Diğer yatırım enstrümanlarındaki hareketlilik sebebiyle güvenli yatırım arayışı vatandaşı alıma yönlendiren en önemli etken olmuştur. Konut alıcısı konumunda yaşanan hareketliliği gören üreticiler de yeni projeler için harekete geçmektedir. 2022’de gayrimenkul sektöründe planlanan bazı yeni yatırımlar ise haberin devamında verilmiştir.

Konut sektöründe yeni yatırım projeleri

1. Emlak Konut GYO, özel sektörün temkinli olduğu zamanda yeni projelere başlayacak firmalara cesaret vermektedir. Şirket, bu yıl 20.000 bağımsız bölümü satışa sunmayı hedefliyor. Ayrıca, şirket yeni yılın ilk projesi olan Çınarköy Evleri’nde satışa başlamıştır. İstanbul Çekmeköy’deki projede 1.915 konut yer almaktadır. Avcılar’da da ortalama 6.000 bağımsız birimin bulunduğu proje için çalışmalar devam etmektedir.

2. Dap Holding, 5 yılda yatırım değeri 35 milyar TL olan 6 proje başlatacağını açıklamıştır. İstanbul’da Levent, Beykoz ve Pendik’i seçen firma, İzmir’de de proje geliştirecektir.

3. Teknik Yapı, 2022’de ikisi İstanbul’da olmak üzere 4 yeni proje planlamaktadır. Üstelik bu projelerde yaklaşık 5.000 bağımsız birim üretecek.

4.Mesa, Artaş, Kantur&Akdaş Ortaklığı ile aralıkta İstanbul Atakent’te Tema İstanbul 2 projesi hayata geçmiştir. Ayrıca 2.280 konut ve 70 villadan oluşan proje, satışa sunulmuştur.

İzmir ve Bodrum da Var

Artaş 2022’de İstanbul’da Bağcılar ve Seyrantepe’de 2 yeni konut projesini alıcı ile buluşturacak. Mesa, İstanbul’da yeni konut projeleri ile birlikte Urla’da villa projesi hayata geçirecektir.

5. Sur Yapı, 2022’de İstanbul Ümraniye’de yaklaşık 220 konutluk Exen Konakları projesinde inşaat ve satışa başlayı planlamaktadır. Firma, Antalya’daki projesinde 1.000 konutluk 2 yeni etaba devreye alacak. Ayrıca Beykoz’da da yeni proje üzerinde çalışmaktadır.

6. Pasifik GYO, Etiler’de eski jandarma lojmanları arazisini Emlak Konut’tan hasılat paylaşımı modeliyle almıştır. 2021 yılında İstanbul’a giriş yapan Pasifik GYO, 2022’de Göktürk’te 2 konut projelerine başlayı planlamaktadır.

7. Aşçıoğlu, Aralık’ta İstanbul Zeytinburnu’da 1 milyar TL yatırım değerine sahip konut projesini satışa sunmuştur. 2022’de de İzmir ve Bodrum’da proje geliştirmek için çalışmalarına hız verecektir.

8. Invest İnşaat 2 yılda 4.9 milyar TL yatırım değerinde 3 projeye başlayacak. Yılın ilk çeyreğinde satışa sunacağı Invest Vadi projesi Ayazağa’da yer almaktadır. Üstelik 2023 yılında Bodrum’da; villa, rezidans ve 5 yıldızlı otel projesi ile Sarıyer’de konut projesi planlamaktadır.

Villa ve Rezidans

9. Ege Yapı, 3 yılda, 7 milyar TL değerindeki 7 proje hayata geçireceğini duyurmuştur. Yeni projeler İstanbul’da Ispartakule, Beyoğlu, Çekmeköy ve Kasımpaşa yükselecektir. Ayrıca İzmir’de Urla, Dikili ve Alsancak’ta yükselecektir.

10. Akyapı Aralık 2021’de başlattığı üretim sürecine bu yıl da devam edecek. Ümraniye’de 850 milyon TL değerinde konut projesinde satışa başlayan şirket, Büyükçekmece’de villa projesi planlamaktadır.

11. İhlas Yapı, İstanbul Ispartakule’de Bizim Evler markası ile konut üretmektedir. Dün Bizim Evler 9 ve Bizim Evler 10 projelerinde 700’ü aşkın konutu satışa sunmuştur.

12. Fuzul Yapı, yeni yılda İstanbul Balmumcu’da 950 milyon TL yatırım değerine sahip karma proje hayata geçireceğini duyurmuştur. Ayrıca Şişli’de 300 milyon TL yatırımla rezidans projesi ve Başakşehir’de 500 milyon TL yatırımla yine bir rezidans projesine hayata geçireceğini açıklamıştır.

13. Zeray İnşaat, Kocaeli Kartepe’de 16 blokta 501 daireden oluşan Zeray Esil Kartepe projesini satışa sunmuştur.

“Gerçek İhtiyaç Üretilenden Daha Fazla”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, yıllık konut ihtiyacının 700-800 bin olduğunu söylemiştir. Son yıllarda üretimin bunun çok gerisinde olduğunu belirtmiştir. Durbakayım, bekleyen üreticilerin bir kısmının son aylarda harekete geçtiğini belirtmiştir. Ayrıca; “Aslında piyasada ihtiyaç bugün üretilenden daha fazla. Bir dönem ‘konutta balon var’ deyip durdular. Ancak şimdi ortada nitelikli konut kalmadı.” demiştir. Durbakayım, vatandaşın kasım ayından beri alıma geçtiğine de dikkat çekmiştir. Ayrıca kurun stabil duruma gelmesiyle bu ilginin 2022’de de süreceğini eklemiştir.

“Kamu Desteği Bekleniyor”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, 3 yıldır temkinli olan birçok firmanın bu yıl üretime geçeceğini söylemiştir. Arz eksikliğini gören sektör oyuncularının yatırım için istekli olduğunu dile getirmiştir. Ancak finansa erişim sorunu yaşandığını belirtmiştir. Ayrıca Elmas; “Yeni konut üretimini desteklemek ve konut arzını bir miktar arttırmak için KGF destekli üretim kredilerine ihtiyaç bulunmaktadır. Konuyu Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile de görüştük.” dedi. Maliyet artışlarına dikkat çeken Elmas; “2021’in ilk yarısında dolar bazında maliyet 2 kat artmıştır. Ekim itibarıyla dolar kaynaklı yüzde 400’e varan artış yaşanmaktadır. Bundan dolayı üretim arttı diye konutta fiyat düşmez. Sıfır konut fiyatı artarken 2. elde de gerilemez.” şeklinde konuşmuştur. Elmas, konut üretiminin ortalama 2 yıl olduğunu hatırlatmıştır. Ayrıca arz sorununun çözümü için zaman gerektiğini söylemiştir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…