Kategoriler
Emlak Haberleri Kentsel Dönüşüm

600 bin konut dönüşüme girecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümle ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştur. Özhaseki, İstanbul’da bulunan 5,8 milyon bağımsız konut biriminden 1,5 milyonunun riskli olduğunu belirtti. Bakan, bu konutlardan 600 bininin ilk aşamada yıkılarak dönüşüme gireceğini ifade etti.

Özhaseki, Kayseri’de gazetecilerle bir araya geldiğinde yaptığı açıklamada, İstanbul’un dünyanın en riskli 10 şehri arasında olduğuna dikkat çekti. Deprem öncesi hazırlıkların bir an önce yapılması gerektiğini vurgulayan Özhaseki, “Deprem öncesi bir birim harcayarak hazırlık yaparsanız, deprem sonrası hasarları gidermek için 7 misli harcamanız gerekir. Bu nedenle deprem gelmeden önce tedbirlerimizi almalıyız” dedi.

İstanbul’da 800 bin konut yenilendi

Bakan Özhaseki, Türkiye’nin iki büyük fay hattına sahip olduğunu belirterek, bu bölgelerde sürekli bir hareketlilik olduğunu ve bu nedenle kentsel dönüşümün hızlı bir şekilde devreye sokulması gerektiğini ifade etti.

Özhaseki, “2012 yılında Cumhurbaşkanımızın talimatıyla çıkarılan kentsel dönüşüm kanunu kapsamında İstanbul’da 800 bin konut yenilenmiştir. Ayrıca 180 bin konutun inşası sürmektedir. Ancak bu yeterli değil. İstanbul’da 5,8 milyon bağımsız birim var ve 1,5 milyonu riskli. Bu konutlardan 600 bininin acil dönüşüme girmesi gerekiyor” dedi.

Yarısı Bizden kampanyası

Bakan Özhaseki, “Rezerv alanlar belirledik. Bu alanlarda 350 bin konut inşa edeceğiz. Bu konutları, depremde ilk yıkılacak evlerin yerine takas işlemiyle dönüştürmeyi planlıyoruz. Yarısı Bizden kampanyasıyla vatandaşın başvurusu oldu. Yüzde 100 anlaşma sağlayan 14 bin bina yapan, yüzde 67 anlaşma sağlayan 21 bin bina var. Bu kampanyayı yakın bir süre içinde başlatmayı planlıyoruz. Vatandaş kendi evini yıkıp yapmaya başladığında yarısını biz vereceğiz. Bütün bunları hızlandırmak için büyük bir çalışma yapıyoruz. İstanbul’daki bütün belediyeleri davet ettik. Bakanlık bünyesinde başlayan bu çalışma 10 gün içerisinde bitecek ve yasa taslağını hazırlamaya başlayacağız. Belediyelerin de kendi bölgelerinde hazırlık yapmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…