Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aidat Artışı Kararı Artık Kimde Olacak? Kat Maliklerine Yeni Yetki Verildi

Aidat artışı konusunda milyonlarca site ve apartman sakinine yönelik önemli düzenleme yasalaşmıştır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte yöneticilerin tek başına yüksek aidat belirleme yetkisi sınırlandırılmıştır. Yeni düzenlemeye göre aidat artışlarında son karar Kat Malikleri Kurulu tarafından verilecektir.

Aidat artışı konusunda milyonlarca site ve apartman sakinine yönelik önemli

Aidat artışı konusunda uzun süredir tartışılan yeni düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaşmıştır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenleme, apartman ve site yönetimlerinde önemli değişiklikler içermektedir.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 35. ve 37. maddelerinde yapılan değişiklikle birlikte site yöneticilerinin tek başına aidat belirleme yetkisi sınırlandırılmıştır. Yeni sistemde nihai karar yetkisi doğrudan Kat Malikleri Kurulu’na bırakılmıştır. Düzenlemenin, özellikle son yıllarda sıkça gündeme gelen yüksek aidat tartışmalarına karşı yeni bir denetim mekanizması oluşturması hedeflenmektedir.

Aidat Artışı İçin Üst Sınır Uygulanacak

Mevcut uygulamada site yöneticileri yıllık işletme projelerini herhangi bir üst sınır olmadan hazırlayabilmekteydi. Kat maliklerinin 7 gün içinde itiraz etmemesi halinde belirlenen aidatlar kesinleşmekteydi. Bu durum zaman zaman yüksek aidat yüklerine neden olmaktaydı. Aynı zamanda bazı vatandaşların icra süreçleriyle karşı karşıya kaldığı belirtilmekteydi.

Yeni düzenlemeyle birlikte yöneticiler yalnızca belirli zorunlu gider kalemlerinde sınırlı artış yapabilecektir. Çalışan maaşları, sigorta giderleri, yakıt harcamaları ve ortak alan giderleri gibi kalemlerde yapılacak artışlar yeniden değerleme oranını aşamayacaktır. Bu sınırın üzerindeki artış taleplerinde ise Kat Malikleri Kurulu’nun onayı gerekecektir.

Kat Malikleri Kurulu Son Kararı Verecek

Yeni düzenlemeye göre yeniden değerleme oranının üzerinde artış planlanması durumunda yönetici en geç 3 ay içinde Kat Malikleri Kurulu’nu toplantıya çağıracaktır. Toplantıda ilk aşamada yüzde 50 artı 1 çoğunluk aranacaktır. Gerekli katılım sağlanamazsa ikinci toplantıda katılanların çoğunluğu ile karar alınabilecektir.

Her iki durumda da son kararın doğrudan kat maliklerine ait olması dikkat çekmektedir. Böylece site yöneticilerinin tek taraflı yüksek aidat belirleme sürecinin sona ermesi amaçlanmaktadır. Uzmanlara göre bu düzenleme, apartman ve sitelerde daha demokratik yönetim anlayışını güçlendirecektir.

Şeffaf Yönetim Süreci Hedeflenmektedir

Yeni sistemle birlikte site yönetimlerinin harcama süreçlerinde daha şeffaf hareket etmesi hedeflenmektedir. Özellikle belirsiz harcama kalemleri nedeniyle yaşanan tartışmaların azaltılması amaçlanmaktadır.

Kat maliklerinin bütçe süreçlerine daha aktif katılması sayesinde ortak giderlerin daha kontrollü yönetileceği belirtilmektedir. Aynı zamanda yüksek aidat nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin azalacağı değerlendirilmektedir. Uzmanlar, düzenlemenin site sakinleri ile yönetimler arasındaki anlaşmazlıkları azaltabileceğini ifade etmektedir.

Aidat artışı konusunda yapılan yeni yasal düzenleme, apartman ve site yönetimlerinde önemli değişiklikler getirmektedir. Yeni sistemle birlikte yöneticilerin tek başına yüksek aidat belirleme yetkisi sınırlandırılmıştır. Kat Malikleri Kurulu’nun karar sürecinde doğrudan yetkili hale gelmesiyle birlikte daha şeffaf ve kontrollü bir yönetim modelinin oluşması hedeflenmektedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…