Kategoriler
Proje Haberleri

Antikor testiyle İstanbul’un bağışıklığı ölçülecek

Sağlık Bakanlığı tarafından 20 Haziran’a kadar İstanbul’un bağışıklık oranını ölçecek. Bakanlığın 81 ilde kademeli olarak yayacağı antikor testleri, semptom görülmeyen bireylerin KOVİD-19 geçirip geçirmediğini tespit edecek.

Yeni Koronavirüs Hastalığı Seroprevalans Araştırması“, Türkiye geneli ve il bazında KOVİD-19 hastalığının görülme sıklığı; geçirilen hastalık ve semptomsuz (asemptomatik) hastalık düzeyleri belirlenecek.

30 Haziran’da tamamlanacak

Filyasyon ekipleri, Türkiye İstatistik Kurumunun rastgele belirlediği ülke genelindeki 153 bin 577 haneye yönelik ziyaretlerine 3 Haziran’da başladı.

Öte yandan 15 Haziran’da Türkiye’deki tüm illere antikor testi başlatılacakken veri toplama işleminin 30 Haziran’da biteceği planlandı. Tarama testlerini kabul etmeyen aileler göz önüne alınarak her hane için ek olarak ikişer adet yedek hane belirlendi.

Tarama çalışmalarında, antikor testi ve PCR testi yapılacak. Eliza Antikor cihazıyla yapılacak testte, kişilerden kan örneği alınacakken PCR (koronavirüs) testi için boğaz ve burundan sürüntü alınacak.

Sürüntü örneği, kişinin o an yeni tip koronavirüs taşıyıp taşımadığını ölçerken PCR testi pozitif çıkanlar, acilen hastaneye sevk edilirken söz konusu hastanın temas ettiği kişiler, karantinaya alınacak.

Antikor testi 18 dakikada sonuçlanıyor

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doktor Cemal Kazezoğlu, kişinin önce koronavirüs hastalığını geçirip geçirmediğini ölçmenin 18 dakika sürdüğünü belirterek İstanbul’da alınan numunelerin gün içinde sonuçlandıracaklarını bildirdi.

Öte yandan, İstanbul’daki “Yeni Koronavirüs Hastalığı Seroprevalans Araştırması” için 8 bin 18 hane belirlendi. Filyasyon ekibi, il genelinde 8 bin 18 haneyi, tek tek ziyaret edecek. Tarama çalışması hâlihazırda başlarken saha araştırması, 12 gün içinde tamamlanacak. Elde edilen numuneler, bölüm bölüm Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Laboratuvarı’na gönderilecek.

İstanbul’daki tüm testlerin 20 Haziran’a kadar tamamlanması hedeflendi.

Sonuçlar aranarak bildirilecek

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; çalışmalara katılan yurttaşlar, yetkililer tarafından aranarak test sonuçları, kendilerine bildirilecek. Öte yandan Amasya İl Sağlık Müdürlüğünce yapılan açıklamada Amasya genelindeki bin 137 kişiye test yapılacağı bildirildi.

Saha araştırmasında 76 kişilik filyasyon ekibinin içinden az birer doktor ve yardımcı sağlık personeli yer alacak.

Kaynak: DHA, Taşınmaz Haber