Kategoriler
Emlak Haberleri

Arabuluculuk tek başına yeterli değil

Türkiye’de barınma sorununun hızla büyümesiyle birlikte kiracı-kiralayan ilişkileri de giderek gerginleşiyor. Bu sorunun çözümü için 1 Eylül 2023 itibarıyla Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan anlaşmazlıklarda arabuluculuk şartı getirilmiştir. Ancak EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, arabuluculuğun tek başına sorunu çözemeyeceğini belirtmiştir. Ayrıca, gayrimenkul değerleme raporlarının da devreye girmesi gerektiğini savunmaktadır.

Kiracı ile kiralayan arasındaki sorunlar artıyor

Türkiye’de barınma sorununun hızla büyümesiyle birlikte kiracı-kiralayan ilişkileri de giderek gerginleşmektedir. Bu sorunun çözümü için 1 Eylül 2023 itibarıyla Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan anlaşmazlıklarda arabuluculuk şartı getirilmiştir. Ancak EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, arabuluculuğun tek başına sorunu çözemeyeceğini belirtmiştir. Yazıcı, gayrimenkul değerleme raporlarının da devreye girmesi gerektiğini savunmaktadır.

Yazıcı, mevcut düzenlemenin taraflara hiçbir şey öneremeyen arabulucuların elinde sihirli değnek olmadığını belirtmiştir. Ayrıca “Elimizde herkes için uzlaşma zemini yaratabilecek hazır bir enstrüman vardır. Tarafsız ve adil hazırlanmış Gayrimenkul Değerleme raporları” dedi.

Yazıcı, Türkiye’de 2003’ten buyana gelişen bir lisanslı değerleme uzmanlığı mesleği olduğunu belirtmiştir. Bugün 150’nin üzerinde gayrimenkul lisanslama şirketi ve 9000 üzerinde lisanslı değerleme uzmanının faaliyet göstermektedir. Yazıcı, bu uzmanların hazırladığı verilerle değerleme raporlarını oluşturan şirketlerin kredi çalışmalarında teminat altyapısını oluşturmak için finans kurumlarına 20 yıldır hizmet verdiğini belirtmektedir.

Yazıcı, arabuluculuk sürecinin başlamadan önce kiracı ve kiralayanın alacağı değerleme raporunun arabulucunun sihirli değneği olabileceğini ve tarafları uzlaştırmada güzel bir zemin hazırlayabileceğini savunmaktadır.

Arabuluculuk tek başına yeterli değil

Arabuluculuk, kiracı-kiralayan ilişkilerini çözmek için önemli bir adım olsa da tek başına yeterli değildir. Gayrimenkul değerleme raporlarının devreye girmesiyle sorunun daha sağlıklı ve adil bir şekilde çözülmesi mümkündür.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…